Günlük hayatımızın bir parçası olan kulak temizliği, rutin hale getirilmesi gereken bir işlemdir. Ancak çoğunlukla göz ardı edilir. Sağlıklı bir kulak, işitme duyumuzun olası tehlikelere karşı korunduğunun en önemli kanıtıdır. Fakat bazen kulak içerisinde biriken kirler, büyük sorunların oluşmasına neden olabilir. Böyle durumlarda kulak mumu yöntemine başvurulmalıdır. Peki kulak mumu nedir? İşte bilmeniz gerekenler!
Kulak mumu, kulak kanalında biriken kir ve döküntülerin temizlenmesi için kullanılan bir yöntemdir. Her bireyin kulağında yağ, ölü deri ve kirler zaman içerisinde birikme yapabilir. Bu da kulağı rahatsız eder ve işitme kaybı, çınlama gibi sorunlara neden olabilir. Kulak mumu, kirleri yavaş yavaş yumuşatır ve dışarı doğru çeker. Eski Mısır’da da yaygın olarak kullanılan uygulamalardan biriydi.
Kulak mumu nedir sorusu elbette kulak mumunun nasıl uygulandığının merak edilmesine neden olacaktır. O halde anlatalım: Kulak mumu uygulamasının ilk adımında mumun ucu, kulak kanalına denk gelecek şekilde özenle yerleştirilir. Bir süre boyunca bekletilir. Bu sırada mum, kulak kanalında biriken kirlere nüfuz ederek onların yumuşamasını sağlar. Ardından kişi başını diğer tarafa eğer ve pamuklu bir bez yardımı ile kulak temizlenir, birikintiler dışarı çekilir.
Kulak mumu kullanımı esnasında dikkatli olmak gerekir. Yanlış ya da aşırı kullanım, kulak kanalının zarar görmesine ve tahriş olmasına sebebiyet verir. Hatta içerideki kirler birleşip sıkışabilir. O nedenle daima alanında uzman kişilerden yardım alarak bu işlemi yaptırın. Çünkü kulak temizliği son derece önemli bir işlemdir ve evde tek başınıza yapabileceğiniz bir uygulama değildir.
Çam Termal Otel’de kulak bakımı adı altında mumla kulak temizleme uygulaması yapılmaktadır. Bu işlemi uzman bir kadro gerçekleştirdiği için herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Dilerseniz keyifli bir hafta sonu tatili yaparken kulak bakımını da burada yaptırabilirsiniz.
Belirli dönemlerde yapılan kulak mumu uygulaması, biriken kirlerin kulaktan dışarı atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda biriken tüm kulak kirlerinin çözülmesini sağlar.
Kulak mumu nedir sorusunu yanıtladığımız içeriğimizde en sık sorulan bu işlem zararlı mıdır sorusunun yanıtını da vermek istedik: Kulak mumunu kullanırken dikkatli olmak çok önemlidir. Çünkü yanlış kullanım nedeni ile kulak yaralanması, tıkanıklık, yanık, daha çok kalıntı birikmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bazı bireylerde yine yanlış kullanımdan ötürü kulak zarı hassasiyeti ortaya çıkabilir.
Kulak mumu faydaları, bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ancak bu uygulamayı yaptıran birçok kişi, çınlama hissinin azaldığını vurgulamaktadır. Kulakta meydana gelen basınç, kaşıntı ve ağrıları da hafifletmektedir. Baş ağrısı ve şiddetli migren ağrılarına da iyi geldiği söylenmektedir. Tüm bunların yanı sıra genel kulak bakımı, kulak mumu ile yapılabilmektedir.
Kulağınızda çınlama, uğultu, ağrı, kaşınma, tıkanıklık hissi ve kısmi işitme kaybı sorunu varsa kir birikmiş olabilir. Kulak kanalının zarar görmesine neden olan kirlerin en kısa zamanda vücuttan atılması son derece önemlidir.
Kulak temizliği, doğru yöntemlerle yapılması gereken bir işlemdir. Dikkat etmeniz gerekenler:
Pamuklu çubuklar, kulak kirini çıkarmak yerine daha da içeri itebilir. Bu da kulak kanalının zarar görmesine neden olur. Bunun yerine temiz bir bez kullanmak daha mantıklıdır.
Kulak içi, son derece hassas bir yapıya sahiptir. Kulak zarının korunmasını sağlayan bariyer de burada yer alır. Buraya herhangi bir cismi sertçe sokmak, kulak zarının zarar görmesine neden olacaktır. Bunun sonucunda da enfeksiyon riski artar. Temizleme esnasında kulak kepçesinin etrafı ve dış bölgenin temizliğine odaklanmak gerekir.
Kulak damlaları içte biriken kirlerin dışarı atılmasını sağlayarak enfeksiyonlarla savaşsa da doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılmaması gerekir. Çünkü bu damlalar aslında birer ilaçtır ve bir ilacı kişinin kendi isteğine göre kullanması sakıncalı olabilir.
Kulak mumu tedavisi faydalıdır ancak herkes bu uygulamayı yaptıramaz. Kulak zarı delik olanlar, kulak iltihabı sorunu yaşayanlar, 3 yaşından küçük olan çocuklara bu tedavinin yapılması doğru değildir. Ayrıca selüloz, parafin, mum gibi madde ve malzemelere alerjisi olan bireyler de bahsi geçen işlemden uzak durmalıdır.
Kulak mumu nedir sorusu ve diğer birçok sorunun yanıtını sunduğumuz içeriğin sonuna geliyoruz. Kulak bakımınızı tamamladığınıza göre sıra cilt bakımına geldi! Dilerseniz Doğal Yöntemlerle Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi inceleyerek konuya dair daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.