Fiziksel ağrıların tedavisi için pek çok terapi yöntemi vardır. Bunlardan bir tanesi de hidroterapi olarak bilinen su ile tedavi yöntemidir. Peki insan sağlığına faydalı bir uygulama olan hidroterapi nedir, hidroterapi yöntemleri nelerdir?
Genellikle fizyoterapi yöntemleri ile ilgilenen kişiler tarafından dikkatleri üzerinde çeken hidroterapi nedir sorusu, Latince bir sözcük olan “hidro” kelimesinden türemiştir. Hidro kelime anlamı olarak “su” ile ilişkilendirilen bir ön ektir. Hidroterapi ise su ile yapılan tedavi anlamına gelmektedir.
Termal ve spa alanında adını sıkça duyduğumuz hidroterapi, temel olarak fizyoterapi kapsamında yer alan bir uygulama olarak karşımıza çıkar. Suyun, kas yapısında oluşan ağrıların tedavisi amacıyla uygulanan hidroterapi yöntemi, aynı zamanda birçok hastalığın da tedavisinde kullanılabilir. Dolayısıyla hidroterapi, oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir.
Hidroterapi, bilinen en eski tedavi yöntemlerinden bir tanesi olarak kabul edilir. Öyle ki hidroterapi tarihine baktığımızda Antik Mısır, Yunan ve Roma İmparatorluğunda uygulanan bir yöntem olduğunu görebiliriz. Ancak bu zamanlarda kullanılan hidroterapi yönteminin daha çok rahatlatıcı özelliği ile ön plana çıktığı bilinir.
Öte yandan, hidroterapinin modern bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıkışı 18. ve 19. yüzyıla dayanır. Bu anlamda hidroterapi yöntemi ilk olarak 1829'da Vincenz Priessnitz tarafından tıbbi bir uygulama olarak kullanılmıştır. Böylece bilimsel bir anlam bir kazanan hidroterapi, günümüzde halen tıp dünyasında kullanılan en popüler uygulamalardan bir tanesidir.
Hidroterapi nedir sorusunu cevaplandırdığımıza göre artık hidroterapi yöntemlerine bakabiliriz. Hidroterapi yöntemleri, rahatsızlığa bağlı olarak sıcak veya soğuk iki şekilde uygulanabilir. Genellikle su dolu bir havuz içerisinde yapılan hidroterapi, eğer sıcak olarak uygulanırsa ideal su sıcaklığı 33 derece ile 36 derece olarak kabul edilir.
Peki hidroterapi yöntemleri nelerdir, hidroterapi nasıl uygulanır gelin birlikte bakalım!
Duş yöntemi, özellikle kan dolaşımının düzgün bir şekilde devam edebilmesini sağlayan bir hidroterapi yöntemidir. Bu sayede vücut dengesininin sağlanmasına yardım eder.
Oturma banyoları, özellikle hemoroid ve varis tedavilerinde uygulanan bir yöntemdir. Ek olarak kadınlardaki rahim kasılmalarının neden olduğu ağrıların giderilmesi için de uygulanabilen bir yöntemdir.
Sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılan daldırma banyosu yönteminde, hasta çenesine kadar suya batırılır. Ancak bu işlem yapılırken hastanın nabzının sık sık kontrol edilmesi gerekir. Ortalama yarım saat süren daldırma yöntemi, sıcak veya soğuk su kullanılarak uygulanabilir.
Kolonik hidroterapi yöntemi olarak da bilinen irrigasyon yöntemi, diğer hidroterapi yöntemlerinden farklı olarak dıştan müdahale yerine içten bir müdahaleyi getirir. Bu sayede kolon problemlerine karşı bir faydalı bir uygulama olarak karşımıza çıkar.
Hidroterapi yöntemlerinden bir tanesi olan buhar soluma, evde dahi yapılabilen kolay bir uygulamadır. Bunun için gerekli olan malzemeler ise buharlı bir su ve bir havludur. Uygulama sırasında buharlı suyun içerisine damlatılacak olan aromaterapi yağları ise burun tıkanıklığı gibi birçok rahatsızlığı çözebilir.
Evde uygulanabilir olmasına ek olarak kaplıcalarda da uygulanabilen buhar soluma yöntemi, buhar odaları aracılığıyla kolaylıkla uygulanabilen bir yöntemdir.
Buhar banyosu aracılığıyla buhar solumanın sağlığa etkilerini öğrenmek için Olmazsa Olmaz SPA Seansı: Buhar Banyosu Faydaları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Uygulama yapılacak bölgedeki sıkıntıya bağlı olarak soğuk ya da sıcak olarak yapılabilir. Kompres yöntemi, sıcak ya da soğuk su içerisine batırılmış bir havlu yardımıyla insan vücudunun belli bölgeleri üzerine yerleştirilerek yapılabilen bir hidroterapi yöntemidir.
Buz uygulaması yapılacak bölge, buz parçalarının bulunduğu bir suya daldırılarak yaklaşık 5-10 dakika bekletilir. Özellikle vücuttaki ağrı ve şişkinlikler için ideal bir uygulama olan buz yöntemi, 15 dakikadan daha fazla uygulanmamalıdır. Aksi takdirde hücre ölümü söz konusu olabilir.
Hidroterapi, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinir. Özellikle kas yapısını iyileştirici etkisi bulunan hidroterapi, aynı zamanda farklı birçok özelliğe de sahiptir. Peki hidroterapinin özellikleri nelerdir?
Hidroterapi yöntemleri, kasların ve dokuların dinlenmesine yardımcı olarak onları gevşetir. Böylece kas ve eklemlerde gevşeme meydana geldiği gibi kas hareketlerinde de düzelme görülebilir.
Sindirim faaliyetlerini düzenleyici etkisiyle bilinen hidroterapi, vücudun metabolik hızını arttıran bir etkiye sahiptir. Bu nedenle hidroterapi yöntemleri, sindirim sistemindeki sıkıntılar için de kullanılabilir. Hidroterapi uygulamaları ile vücut detoks etkisi sunarken sindirimi de kolaylaştırır.
Hidroterapi tedavileri, vücutta denge sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Özellikle kolon temizliğinde kullanılan hidroterapi yönteminin bağışıklık üzerinde ciddi olumlu etkileri bulunur.
Suyun kaldırma kuvveti, eklemdeki fazla baskının azalmasına yardımcı bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla hidroterapi yöntemi, kaslara yapılan baskıdan kaynaklanan fiziksel ağrıların giderilmesinde oldukça etkilidir. Hidroterapinin aynı zamanda endorfin ve adrenalin hormonunu da destekleyici bir özelliği vardır. Bu da yine ağrıları azaltmaya yardımcı bir durumdur.
Hidroterapi tedavi yöntemleri, kasları gevşeterek fiziksel bir rahatlama sağladığı gibi stres seviyesini de azaltmaya yardımcı bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla hidroterapi, ruh halini de iyileştirmeye yardım eden bir uygulamadır. Öyle ki evimizde sıcak su dolu bir küvette oturmak bile rahatlatıcı bir etkiye sahiptir diyebiliriz.
Hidroterapi yöntemleri, suyun direnç özelliği sayesinde kas gücünün ve dayanıklılığının güçlenmesine yardımcı olan bir etkiye sahiptir. Hidroterapi uygulamaları sayesinde kişinin kasları güçlenerek hareket yeteneği gelişir.
Sıcak su ile yapılan hidroterapi yöntemlerinde vücut ısısı yükselir. Bu nedenle kan dolaşımı da hızlanır. Hızlanan kan dolaşımı sayesinde oksijen kapasitesi artar böylece vücut dengeye ulaşır. Öte yandan düzenli olmayan bir kan dolaşımındaki en küçük bir problem, vücudun bütününü etkileyebilir.
Sizler için hidroterapi nedir sorusunu yanıtladık. Ek olarak hidroterapi yöntemleri ve hidroterapinin özelliklerini de mercek altına aldık. Siz de Çam Otel’in sunmuş olduğu hidroterapi uygulamaları hakkında bilgi alabilir, sağlığınıza yatırımda bulunabilirsiniz.
Bu doğrultuda hem termal suyun olumlu etkilerinden yararlanmak hem de hidroterapi uygulamalarından faydalanmak için misafirlerine kusursuz hizmet sunan Çam Otel ayrıcalığını tercih edebilirsiniz. O halde hızlı ve kolay bir şekilde rezervasyon yapmak için tıklayın!
Son olarak hazırlamış olduğumuz diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!