İçerisinde birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı Türk mutfağı tarihi, yükseliş dönemini Osmanlı döneminde yaşasa da başlangıcı aslında Orta Asya’ya uzanmaktadır. Göçebe bir toplum olan Türklerin 5. yüzyılın sonlarına doğru yerleşik hayata geçmesi diğer toplumlarla etkileşimini etkilemiştir. Yaşanan bu kültür alışverişi ile birlikte de ortaya hepsi birbirinden lezzetli Türk mutfağı yemekleri çıkmıştır.
Oldukça köklü bir geçmişe dayanan Türk mutfağı yemekleri, lezzetiyle dillere destan olacak nitelikteyken içeriği bakımından da çok zengindir. Peki geçmişten günümüze tencerelerde en çok pişirilen, sofraların en çok tercih edilen en iyi Türk mutfağı yemekleri nelerdir?
Et yemeklerinden sebzeli alternatiflere, zeytinyağlılardan hamurlara kadar birçok yemeğin bulunduğu Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından birisidir. Bu yemekler zaman zaman değişikliğe uğrasa da birçoğu günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Türk mutfağı yemekleri bugün çok geniş kitlelere ve farklı damak zevklerine hitap eder durumdadır.
Kusursuz memnuniyet anlayışıyla sizler için keyifli bir konaklama deneyimi sunan Çam Hotel’in hazırlamış olduğu bu liste ile geçmişten günümüze kadar ulaşan en iyi Tük mutfağı yemekleri ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar saray mutfaklarının en nadide yemeklerinden olan kebap, birçok padişah tarafından da sevilerek tüketilmiştir. Döner kebabı ise, Türk mutfağının lezzetinin ve ününün tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır.
Etin ateşte ya da bir kabın içerisinde susuz bir şekilde pişirilmesi anlamına gelen kebap, ilk olarak Sümer dilinde görülmüştür. Bugün birçok çeşidi olsa da tandır kebabının bilinen en eski kebap çeşitlerinden biri olduğunu söylemek mümkündür.
Türkiye’nin birçok şehrinde yapılan tandır kebabı en çok Yozgat’ta ünlenmiş bir kebap çeşididir. Dinlendirilmiş etin şişlenerek pişirilmesi, ardından ateşte közlenip çeşitli baharatlarla harmanlanması yoluyla hazırlanan tandır kebabı, en iyi Türk mutfağı yemekleri arasında ilk sıralardadır.
Türk mutfağına Osmanlı’dan miras olan bademli tavuk çorbası hem lezzetiyle hem de faydalarıyla Türk mutfağı yemeklerinin favori lezzetlerinden biridir. Çorbanın sofraların olmazsa olmazı olduğu Osmanlı’da genellikle et ya da tavuk suyu ile pişirilen çorbalar tercih edilmiştir.
Tavuğun haşlanmasının ardından parçalarının ayıklanması ile hazırlanan bademli tavuk çorbası, asıl lezzetine elbette içerisine file bademin ilave edilmesiyle birlikte ulaşmaktadır.
Bilinen en eski Türk mutfağı yemekleri arasında yer alan Acem pilavının günümüze kadar ulaşabilmesindeki en önemli etken kuşaktan kuşağa aktarılmış olması. Kuşbaşı et ile birlikte pişirilen Acem pilavı, aslında lezzetini de buna borçludur.
Günümüzde Kahramanmaraş yöresinde yeni evlenen çiftin evine bereket getireceğine inanılan Acem pilavı, düğün evlerinde pişirilen yemeklerden biridir.
Lezzetiyle Anadolu sofralarının en sevilen çorbalarından biri olan Tutmaç, ilk Türk ansiklopedisi olan Divan-ı Lütgati’t Türk’te de yer alan yemeklerden biri. Halk arasında “Erişte aşı” olarak da anılan Tutmaç, Orta Asya mutfak kültüründen günümüze kadar ulaşmıştır. Nohut, mercimek ve eriştenin bir tencerenin içerisinde kaynatılması ve ardından terbiye edilmesiyle yapılan Tutmaç çorbası, lezzetiyle damakları şenlendirmektedir.
Ege’nin en sevilen fakat diğer bölgelerde çok bilinmeyen bir yemek olan kabak çekirdeği dolması da en iyi Türk mutfağı yemeği listesine eklenmeye aday bir yemek.
Kabak çiçeği dolması bazı yörelere göre farklılık gösterse de temmuz ayında güneş henüz yeni doğduğunda meyvesiz çiçekler çiçekler tam olarak açık olduğu zaman toplanması, iç harcı ile doldurulması ve ardından üzerine zeytinyağı eklenmesi ile yapılmaktadır. Bazı restoranlarda meze olarak da sunulan kabak çiçeği dolmasının görünümü ile de göz kamaştırdığını söylemek mümkün.
Osmanlı saray mutfağından günümüz Türk mutfağına kadar uzanan mücver, Türk mutfağı yemekleri içerisinde en sevilen lezzetlerden biri. Yapımı da oldukça basit olan Mücver, her öğün tüketilebilen bir besin.
İçerisinde yer alan sebzeler ile yeterli miktarda tüketilirse sağlıklı bir yemek olduğunu da söyleyebileceğimiz mücver; cacık, çiftlik sosu ya da barbekü sosu ile birlikte tüketildiğinde daha da lezzetli hale gelir.
Faydalarıyla eşsiz bir bitki olan enginar, Orta Asya’dan günümüze dek birçok ailenin sofralarını süslemiştir. Yarattığı görsel şölen ile bile iştahları kabartan enginar yahnisinin en lezzetlisinin ise bugün İzmir mutfaklarında yapıldığını söylemek mümkündür.
Etin, iyi seçilmiş enginarların ve arpacık soğanlarının bir tencere içerisinde kaynatılmasının ardından gerekli baharatların eklenmesiyle hazırlanan, yapımı da çok pratik olan enginar yahnisi tadanların beğenisini her daim kazanmaktadır.
Anadolu topraklarının vazgeçilmezi olan bulgur, uzun yıllar sofların da baş tacı olmuştur. Dünyada işlenen ilk gıdalardan biri olan bulgur, buğdayın kaynatıldıktan sonra kurutulup kabuğunun soyulması, ardından da değirmende öğütülmesiyle elde edilir. Gördüğü bu işlemlerden sonra da asıl lezzetine ulaşmaktadır.
Anadolu ve Mezopotamya’da doğan bulgur, bugün Avrupa sofralarında bile tüketilen eşsiz bir yiyecek ve tahıl kaynağıdır.
7’den 70’e herkes tarafından sevilen, Türk mutfağı yemeklerinin yanında mutlaka pişirilen bulgurun yapımı ne kadar kolaysa yemesi de bir o kadar keyiflidir.
Türk mutfağı yemekleri özellikle midesine düşkün kişiler için lezzetiyle her zaman hayranlık uyandırmıştır. Türk mutfağının birbirinden lezzetli yemekleri ile ilgili bilgi verdikten sonra iyi beslenmenin sağlığınız için de birçok faydası olduğunu hatırlatalım.
Sağlıklı beslenmenin fiziksel ve zihinsel olarak size ne gibi katkıları olduğunu öğrenmek için Sağlıklı Yemek Yemenin Bizler için Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.