Balneoterapi, zenginleştirilmiş içeriğe sahip su ile gerçekleştirilen bir terapi yöntemi olarak bilinir. Birçok hastalığın tedavi sürecinde aktif olarak kullanılan balneoterapi, bireylerin eski sağlığına yeniden kavuşmasını sağlar. Peki balneoterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? %100 doğal bir yöntem midir? Siz de bu tür soruların yanıtını merak ediyorsanız kesinlikle doğru yerdesiniz!
Balneoterapi; iklim, su, toprak gibi çevresel faktörlerin soluma ve banyo etme biçiminde uygulanması ile gerçekleştirilen şifalı bir tedavi seçeneğidir. Yüksek seviyede çözünen madde içeriği ile bilinen zenginleştirilmiş suyla uygulanan bu terapinin adı ise Yunanca olmaktadır. “Balneo” sözcüğü doğrudan “banyo” manasını taşır. Terapi ise şifa anlamına gelir.
Balneoterapi içerisinde sayısız tedavi şekli bulunur. Çoğu zaman öteki terapi şekilleri ile ortak paydada buluşturulur. Tamamen bütünsel yapıda olan bir iyileştirme uygulamasıdır. Çok yönlülüğü ile tüm dikkatleri üzerine çeker. Konuya dair genel durumlara baktığımızda su ile egzersiz yapmaya olanak tanıyan hidroterapi ile birleştirildiğini görürüz.
Hidroterapi de balneoterapi de termal sularla gerçekleştirilen işlemlerdir. O nedenle Termal Suyun Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizi de inceleyebilir, konunun ayrıntılarına inebilirsiniz. Termal sular yalnızca banyo yaparken kullanılıyor diye düşünmeyin; buhar olarak solunması halinde akciğer sağlığını destekleyici etkiye sahiptir.
Balneoterapi nedir sorusu, bu terapinin bileşenlerini de merak ettirir. Bu suda çözünen kükürt, iyot, demir, magnezyum, demir ve karbondioksit gibi balneoterapi bileşenleri cilt yüzeyinin iç kısımlarına kolayca tesir eder. Balneoterapi tüm bunların yanı sıra talassoterapi yöntemi ile de uygulanır. Talassoterapi; ısıtılmış deniz suyunun çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmasına dair hazırlanmış güçlü bir terapidir.
Balneoterapinin FTR (Fiziksel Tıp Rehabilitasyon) ile olan bağlantısını da es geçmemek gerekiyor. Bu iki unsur birçok açıdan bütünleşik haldedir. FTR uzmanları kas-iskelet sistemiyle alakalı rahatsızlıkların tanısını gerçekleştirir. Bu minvalde de net bir tedavi takvimi oluştururlar. Balneoterapi, etkileri azımsanamayacak kadar çok olan bir tedavi biçimidir ve birçok uzman tarafından da tavsiye edilmektedir.
Balneoterapi; iklim kaynaklı birçok şifalı faktörün içme, solunum, kür ve banyo yapma biçiminde kişilere uygulanması ile gerçekleştirilir. Hangi yöntemin seçileceği ise uzmana bağlıdır. Kişinin sağlık durumuna göre mantıklı ve güvenilir bir tercih yapılır. Böylelikle güzel sonuçlar alınır.
Balneoterapi; osteoporoz, artroz, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, sedef hastalığı, egzama, akne, nörodermatit cilt hastalıkları, hazımsızlık, mesane hastalıkları, şiddetli adet ağrısı, kronik romatizma, böbreklerde oluşan iltihaplanma ve menopoz gibi rahatsızlıkların tedavi sürecinde doktor tavsiyesi ile kullanılır.
Balneoterapi yöntemleri birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Sayısız uygulama içeren bu alan, kişiyi rahatlatır ve çeşitli hastalıkların tedavisi hususunda önemli bir rol üstlenir. Şifalı kaynaklardan alınan inorganik bileşenlerin kilogram başına en az 1 gram içerisinde çözündüğü sularla gerçekleştirilen balneoterapi, günümüzde genel olarak termal havuzlarda uygulanmaktadır.
Değişken sıcaklık düzeyleri üzerinden yapılabilen bu terapide kişi termal suyun içerisinde oturmalıdır. Eğer soluma yöntemi ile yapılacaksa da inhalasyon işlemi gerçekleştirilir. Bu ayrımı yapması gereken kişi ise bir FTR (Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon) uzmanıdır. Balneoterapi, termal havuzlarda hayata geçirilen şifalı banyolar olarak da nitelenebilir.
Bir başka balneoterapi yöntemi ise kür uygulamasıdır. Uzman bir kişi bahsi geçen özel termal suyu tedaviyi destekleyici kür haline getirerek kişinin vücuduna özenle uygular. Özellikle ağrılı kas-iskelet rahatsızlıkları bu sayede biraz daha hafifleyecektir. Bu tür suların kaplıca etkisini de unutmamak gerekir; çünkü genel olarak sıcak su kullanılır. Dilerseniz Faydaları ve Türkiye’deki Merkezleri ile Birlikte Kaplıca Nedir? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Ayrıca termal su banyosu olarak uygulanan balneoterapi uygulamaları 5 ana bölümde de incelenebilir:
Şunları da eklemek gerekecektir; doğal balneolojik maddelerin yer aldığı kısımlarda gerçekleştirilen tüm uygulamalara kaplıca tedavisi denmektedir. Bahsi geçen tedaviler kaplıca işletmelerinde, termal otellerde ve fizik tedavi merkezlerinde sağlanmaktadır. Kaplıca (termal su) tedavileri neticesinde genç, yetişkin fark etmeksizin birçok kişi kendini ferahlamış ve gevşemiş hissedecektir.
Ayrıca termal su ile alakalı olarak kaleme aldığımız Termal Su Nedir? Termal Su Hangi Amaçlarla Kullanılır? başlıklı içeriğimize göz atabilir, şifalı suların en önemli faydalarını bizzat inceleyebilirsiniz.
Tansiyon ve kalp-damar hastaları, organ yetmezliği olanlar, kronik hastalığa sahip olanlar, kanser hastaları, iltihaplı romatizması olan kişiler, obeziteye sahip olanlar, hamile bireyler ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar için balneoterapi yöntemi asla uygun değildir.
Sonuç olarak alanında profesyonelleşmiş olan doktorlar da bu tür durumlarda kişiyi balneoterapi uygulamasına yönlendirmez. Ayrıca balneoterapi esnasında birey nefes darlığı yaşıyorsa, bir anda çok terliyor ya da üşüyorsa seans yarıda kesilmeli ve acilen bir uzmana gidilmelidir.
Kızılcahamam Çam Termal Otel olarak bu içeriğimizde balneoterapinin hangi hastalıklara iyi geldiğinden, hakkında sıkça sorulan sorulardan, hangi türlere ayrılan bir uygulama olduğundan tüm ayrıntıları ile söz etmiş olduk.
Balneoterapi nedir öğrendiğinize göre sıra bu terapi yönteminden şifa bulmaya geldi; alanında profesyonelleşmiş bir FTR uzmanına danışabilirsiniz.