Blog

Sofralarınıza Lezzet Katacak 7 Ramazan Şerbeti

Sofralarınıza Lezzet Katacak 7 Ramazan Şerbeti

Masanın üzerindeki gümüş tepsinin içerisinde duran iki bardak Ramazan şerbeti

Ramazan şerbeti, Osmanlı mutfağından günümüze kadar uzanan en lezzetli kültür öğelerinden biri olarak kabul ediliyor. Sözcük anlamı "şurup" olan şerbet, günümüzde en çok Ramazan ayında ya da bayram gibi günlerde ve  kutlamalarda tüketilse de aslında büyüklerimizin sofralarından eksik olmayan önemli bir besin kaynağı olması ile biliniyor.

Sıcak Ramazan günlerinde lezzetiyle sofralarımızı şenlendiren ve içimizi ferahlatan Ramazan şerbeti ise yalnızca bununla kalmıyor ve sağlığımıza pek çok yönden olumlu katkılarda bulunuyor. Yapımının zor olduğu düşünülse de Ramazan şerbeti hazırlamak aslında bazı püf noktalara dikkat edildiği sürece son derece kolay!

Eğer Ramazan ayında hazırlamış olduğunuz mükellef sofralara lezzetiyle eşlik etmesini istediğiniz bir Ramazan şerbeti tarifi arayışındaysanız misafirlerinin sağlığı ve huzuru için her detayı düşünen Çam Otel olarak hazırlamış olduğumuz listeye göz atabilirsiniz! 

On Bir Ayın Sultanına Özel 7 Farklı Ramazan Şerbeti 

Ramazan şerbeti, birçok faydasının yanında özellikle vücuda su takviyesi yapmayı mümkün kıldığı için iftarda ve sahurda tüketilmesinde yarar olan sıvı gıdalardan. Sıvı alımına ek olarak bedenimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olan şerbetlerin serinletme işlevi de bulunuyor. Ayrıca Ramazan şerbetleri, iftardan veya sahurdan sonra tüketildiğinde ise mideyi dinlendiriyor.

Eğer siz de Ramazan şerbetleri ile deyim yerindeyse “içinize su serpmek” isterseniz, aile boyu keyifle tüketebileceğiniz birçok ramazan şerbeti tarifini içeriğimizde bulabilirsiniz. Üstelik bu sayede dışarıdan alınan, yapay tatlandırıcılar ve koruyucularla şişelenen şerbetlerin yerine ev yapımı Ramazan şerbeti ile sağlığınız için faydalı bir adım atmış olursunuz. İşte evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz ve ailenizin gözdesi olacak birbirinden leziz 7 farklı ramazan şerbeti tarifi!

Sağlıklı ramazan şerbetlerinin yanı sıra sağlıklı bir detoks diyetinin nasıl yapılacağını öğrenmek için de Hepimizin Derdi Sağlıkla Kalmak! Peki Detoks Diyeti Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

1. Ayva Şerbeti

Sürahi ve kavanoz içinde duran ayva şerbeti ile ayva ve limonlar

Sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görev üstlenen ayva şerbeti, Ramazan şerbeti denildiğinde akla ilk gelen şerbet çeşitlerinden bir tanesi olarak biliniyor. Hem iyi bir enerji kaynağı olan hem de lezzetiyle herkesin beğenisini toplayan enfes ayva şerbeti, Türk kahvesi ile birlikte servis edildiğinde tam bir lezzet deposu oluyor! 

Ayva şerbeti tarifini hazırlamak için ise yapmanız gereken, dört adet ayvayı saplarından ve çekirdeklerinden ayırarak dilimlemek ve ardından kabuklarıyla birlikte bir buçuk litre suya ekleyerek kaynatmak. Bu noktada şerbetinizi tatlandırmak için dilerseniz kaynayan suya birkaç dilim elma da ekleyebilirsiniz. Şerbetiniz soğuduktan sonra ise süzerek servis edebilirsiniz. 

2. Demirhindi Şerbeti

Ramazan şerbeti tariflerinden demirhindi şerbeti ile hint hamuru meyveleri

Adını sert kabuklu bir meyve olan ve Hint hurması olarak da anılan demirhindi adlı meyveden alan demirhindi şerbeti, Osmanlı mutfağının belki de en ünlü şerbet tariflerinden. Susuzluğa iyi gelmesinden dolayı Tamazan aylarında sıklıkla tüketilen demirhindi şerbetini yapmak için ise öncelikle meyveyi kabuklarından ayırmak gerekiyor.

Ardından 1 litre su içine yaklaşık 100 gram kadar demirhindi ekleniyor ve şerbet olmaya hazırlanan su, bu haliyle bir gece bekletiliyor. Gece boyunca suda bekleyen demirhindiler ertesi gün kaynatılıyor. Bu aşamada şerbeti tatlandırmak için içerisine tarçın, karanfil, taze zencefil gibi ek malzemeler de karıştırabilirsiniz. Kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar kaynadıktan sonra ise hazırlamış olduğunuz demirhindi şerbetini süzerek soğuk bir şekilde tüketebilir, lezzete doyabilirsiniz! 

3. Gül Şerbeti

En sevilen ramazan şerbeti tarifleri arasında yer alan bardak dolusu gül şerbeti ve yanında duran gül yaprakları

Reçeli, tatlısı, her hali ile sevilen gülü bir de Ramazan şerbeti  olarak denemeye ne dersiniz? Eğer cevabınız "evet" ise emin olun, asla pişman olmayacaksınız. Türk kahvesi ile mükemmel bir uyum oluşturan bir başka şerbet seçeneği olan gül şerbetinin bilinen başlıca faydaları ise mideyi rahatlatmak, safra söktürmek ve göğsü yumuşatarak daha rahat nefes alınmasını yardımcı olmak.

Gül şerbetini yapmak için ilk olarak bir avuç kırmızı veya pembe gül yaprağını şeker ya da bal ile on dakika kadar iyice ovun. Ardından bir kabın içerisine yerleştirin ve üzerine de bir adet limonun suyunu ve  kaseyi dolduracak kadar içme suyu ekleyin. Sonrasında kasenin üzerini kapatarak soğuması için bir gece boyunca buzdolabında bekletin. Ertesi gün, buz gibi olmuş gül şerbetini süzgeçten geçirerek iftarda sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz! 

4. Kızılcık Şerbeti

İki kavanoz dolusu kızılcık şerbeti ve masaya dökülen kızılcıklar

Her ne kadar kırmızı meyvesiyle vişneyi andırsa da lezzeti vişneden daha farklı olan kızılcıklar, günümüze kadar ulaşan bir diğer Ramazan şerbeti tarifinin ana malzemesini oluşturuyor. Şerbet hazırlamak için özenli bir şekilde çekirdekleri ayıklanan kızılcıkların olgunlaşmış olması gerektiğine dikkat etmek gerektiğini ise en başta vurgulamakta fayda var.

Damakları şenlendirecek kızılcık şerbetinin tarifine devam edecek olursak, çekirdeklerinden ayrılan kızılcıkları derin bir kap içerisinde üzerine sıcak su döktükten sonra üstü kapalı bir şekilde buzdolabında gece boyunca bekletin. Ertesi gün ise suyunu süzüp isteğe göre şeker veya bal ile tatlandırarak servise hazır hale getirin. Hepsi bu kadar!

5. Koruk Şerbeti

Dalından sarkan henüz olgunlaşmamış üzüm salkınları

Olgunlaşmamış üzümlerden yapılan koruk şerbeti de yine Anadolu’nun en sevilen ramazan şerbeti tariflerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Olgunlaşmamış olduğu için ekşi haldeki üzümlerin nasıl bu kadar şahane bir şerbete dönüştüğüne tadına baktıktan sonra siz de şaşıracaksınız! Ramazan sofralarınız için enfes koruk şerbeti hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ise yalnızca 1 kilogram koruk ve 1 litre içme suyu. 

Hazırlık aşamasında ise salkımından ayırıp bol suyla temizlediğiniz korukları katı meyve sıkacağından geçirerek ya da havanda iyice ezerek suyunu çıkarmanız gerekiyor. Sonrasında çıkan suyu süzmelisiniz. Ardından, daha önce yirmi beş dakika boyunca kaynattığınız bir litre suyu soğuduktan sonra koruk suyu ile karıştırın. Hazırladığınız koruk şerbetini dilerseniz taze nane veya rendelenmiş limon kabuğu ile birlikte servis edebilir; sunumunuzla hem damaklara hem de göze hitap edebilirsiniz! 

6. Kuru Kayısı Şerbeti

Kayısı şerbeti ve yanında duran kuru kayısılar ile hurmalar

Kayısının hem taze hem de kurutulmuş halinin sindirim sistemini rahatlatma konusundaki etkisini zannediyoruz ki herkes biliyor. Buradan yola çıkarak hazırlanan kuru kayısı şerbeti ise tam da iftar sonrasında ferah ve rahatlatıcı bir içecek tüketmek isteyenlerin imdadına koşuyor. Ramazanda gün boyu olmanın da etkisi ile ortaya çıkan tatlı ihtiyacını da fazlasıyla karşılayan kuru kayısı şerbeti hazırlığında ilk olarak bir kase dolusu kuru kayısıyı beş dakika kadar sıcak suda bekletmek gerekiyor.

Daha sonra iki buçuk litre suyun içine ekleyip kaynatacağınız kuru kayısılar, ardından blender’dan geçiriliyor. Böylece şerbeti içerken kayısı kabuklarının ağza gelmesini önlemek adına iyice ezilmesi sağlanıyor. Son olarak da kayısıları süzerek posasından ayırmak gerekiyor. İşte bu kadar! İsteğinize bağlı olarak dilerseniz şerbeti bal ile tatlandırarak soğuduğu zaman servis edebilir afiyetle içebilirsiniz!  

7. Nane Limon Şerbeti

Masanın üzerinde duran iki bardak nane limon şerbeti

Ramazan şerbeti tariflerini sıraladığımız listemizin belki de en ferahlatıcı olanına geldik: nane limon şerbeti. Hoş kokusu ve lezzetiyle ailenizin her bireyinin beğenisini kazanacak nane limon şerbetinin özünü oluşturan nane bitkisi, ferahlık sunmasının yanı sıra sindirimi düzenlemeye de yardımcı oluyor.  Nane limon şerbeti hazırlamak için yapmanız gerekenler ise nane yapraklarını limon suyu, içme suyu, karanfil ve bal ile karıştırıp soğutmak. İşte bu kadar basit!

Listemizde yer alan Ramazan şerbeti seçeneklerini tariflerine uygun olarak hazırladığınızda hem sizin hem de ailenizin diğer üyelerinin yalnızca bir bardakla yetinemeyeceğinden eminiz. Bu sebeple dilerseniz malzeme miktarını şerbetleri hazırlayacağınız kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz. 

Öte yandan hazırladığınız enfes Ramazan şerbetleri ile serinledikten sonra Ramazan ayını kontrollü bir şekilde geçirmek için dengeli bir beslenme düzeni hazırlamak da şart. Bu konuda bilgi edinmek isterseniz Bereketi ile Geldi! Peki Ramazan Diyeti Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize de mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

Son olarak eğer Ramazan Bayramında ailenizle birlikte gidebileceğiniz sakin ve keyifli bir tatil rotası arayışındaysanız Ramazan Bayramında Gidebileceğiniz Sakin Tatil Yerleri başlıklı içeriğimiz karar vermeniz konusunda size ilham olabilir! 
 

*
*



* Ad Soyad ve E-posta adresi zorunludur. E-posta adresiniz gizli kalacaktır.

Klinik Hotel - Çevreye Duyarlı Tesis - U.S Green Building Council