Salep, kış aylarında en çok tüketilen içeceklerden bir tanesidir. İçimi oldukça keyifli olan salebin, insan sağlığına da pek çok faydası bulunur. Tam bir şifa kaynağı olan salep, yapısındaki mineral ve vitaminler ile de çeker. Öte yandan salebin faydalarından yararlanabilmek için doğal salep tüketmek gerekir. Peki salep faydaları nelerdir?
Salep faydalarına geçmeden önce salebin tam olarak ne olduğunu ve nasıl üretildiğini bilmek önemlidir. Orkideler ailesine ait otsu bir bitki olan salep, toprak altında yetişen ve kökünde yumrular olan bir bitki türüdür. Dik ve silindir bir gövde ile çiçekli bir yapıya sahiptir. Ancak salebin en önemli kısmı ise köklerindeki yumrulardır. Çünkü salep tozunu üretmek için en gerekli malzemeler bitkinin yumrularıdır.
Genellikle ortalama 1500 metre yükseklikteki dağlık alanlarda yetiştirilen salep, aslında endemik bir tür olan Anadolu orkidesinden elde edilir. Ancak günümüzde, birbirinden farklı salep türleri de bulunur. Dolayısıyla pek çok ülkede salep üretimine rastlamak mümkündür.
Peki insan sağlığına yararları ile ön plana çıkan salep faydaları nelerdir? Çam Otel olarak bu yazımızda salebin faydaları hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız. O halde gelin salep faydaları nelerdir birlikte bakalım.
Salep nedir, nasıl elde edilir artık biliyorsunuz. Ancak salebi en özel kılan yanı ise insan sağlığına olan faydalarıdır. Öyle ki salebin şifa amacıyla kullanımı neredeyse 3000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Çoğu dönem bilginlerinin kitaplarında yer alan salep, mucizevi etkileri ile bahsedilen bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır.
İşte salebin 7 faydası!
Salep, lif deposu bir içecektir. Dolayısıyla tok tutucu bir etkisi vardır. Özellikle süt ile birleştiğinde tokluk hissini artıran salep, üzerine tarçın eklenerek tüketildiğinde ise kan şekerini dengeleyerek açlık krizlerinin önüne geçer. Bu sayede kan şekerinin daha yavaş yükselip düşmesini sağlayarak dengede kalmasını sağlar.
Sindirime yardımcı bir içecek olan salep, bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek gaz, mide ekşimesi ve kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırabilir. Salep, içindeki müsilaj bileşeni sayesinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine olumlu katkıda bulunur. Bağırsakları rahatlatıcı etkisi ile sindirimi kolaylaştırdığı gibi bakteriler ile de savaşır. Ayrıca insanlarda görülen bağırsak kurtlarının düşmesinde de etkilidir.
Salep, glucomannan içerir. Bu madde, kandaki kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Dolayısıyla düzenli olarak salep tüketmek kalbi koruyabilir. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu bir etki gösterir.
Salep, sinirsel gerginlikleri ve ağrıları ortadan kaldırabilir. Bunun için gergin ve sinirli olduğunuz zamanlarda salep tüketebilirsiniz. Kısacası salep bedeninizi ve zihninizi rahatlatan özel bir içecektir diyebiliriz.
Salebin müsilaj özelliğinden ve sindirime etkisinden bahsettik. Aynı zamanda müsilajın öksürük azalttığı ve göğüs ağrılarına iyi geldiği de bilinir. Salep, bu özelliği sayesinde dokular üzerinde yumuşatıcı etki yapar ve dokuyu korur. Dolayısıyla boğaz yollarını yumuşatarak öksürük, bronşit ve astım gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir.
Salep, yüksek miktarda potasyum ve C vitamini içeren bir içecektir. Tam da bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü olmasına yardımcı olur. Özellikle kış günlerinde tüketildiği için kışın etkilerinden korunmayı sağlar ve vücut ısısını artırır. Ayrıca vücut direncini arttırdığı için bağışıklık sistemini güçlendirmek için harika bir seçenek olarak karşımıza çıkar.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve vücut direncini artırmak için Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için 11 Öneri başlıklı içeriğimizi de okumanızı tavsiye ederiz.
Salebin hafızayı güçlendiren bir içecek olduğu bilinir. Özellikle düzenli salep tüketimi ile beyin faaliyetlerine katkı sağlayabilir ve hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi tükettiğiniz salebin mutlaka doğal olması gerekir.
Salep faydaları nelerdir, salebin insan sağlığına katkıları nelerdir bahsettik. Öte yandan lezzetli bir salep yapmak için dikkat etmeniz gereken birtakım durumlar vardır. Peki salep nasıl tüketilir?
Salep farklı şekillerde hazırlanabilen bir içecektir. Aslında bu durum damak tadı ile de ilgilenir. Ancak salep yapmak için hazır değil dolap bir salep tercih etmenizi öneririz. Böylece salep faydalarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Eğer geleneksel şekilde salebi tüketecekseniz ilk olarak salep, toz şeker süt ve vanilyayı hazırlamalısınız. Ardından sütü, ocakta kanatın. Bu sırada salep, toz şeker ve vanilyayı bir kap içerisine aktarın ve karıştırın. Hafiften ısınan süt içerisine hazırladığınız toz karışımı ilave edin. Sürekli karıştırarak topaklanmayı engelleyin. Koyu bir kıvam aldıktan sonra ise tencereyi ocaktan alın ve servis yapın. Hazırladığınız saleplerin üzerine tarçın eklemeyi de unutmayın.
Çam Otel olarak bu yazımıza salep faydaları nelerdir, salep nasıl tüketilir gibi sorularını detaylı bir şekilde yanıtladık. Görüldüğü gibi salep, insan sağlığına faydaları ile ön plana çıkan özel bir içecektir. Ancak salebin faydalarından yararlanabilmek için mutlaka doğal salep tüketmek gerekir.
Ayrıca salebin, sıcak bir içecek olduğundan ve özellikle kış aylarında tüketildiğinden bahsettik. Tam da bu nedenle kar manzarası eşliğinde salep içmek, bambaşka bir keyfe dönüşebilir. Bu doğrultuda misafirlerine kusursuz hizmet sunan Çam Otel’ tercih edebilir, termal suların şifalı etkilerinden yararlanabilir ve büyüleyici kar manzarasının tadını çıkarabilirsiniz!