Alerjik astıma sahip olan birçok kişi sık şekilde alerjik astıma ne iyi gelir, tedavi yöntemleri nelerdir sorularına yanıt aramaktadır. Özellikle bahar ve yaz aylarında ortaya çıkan, yaygın bir astım şekli olan ve diğer alerji türlerinde olduğu gibi bağışıklık sisteminin belirli alerjen türlerine olumsuz tepki vermesiyle solunum problemlerinin ortaya çıkmasına neden olan alerjik astım sık görülen bir sağlık problemidir.
Ankara’nın en iyi termal oteli Çam Otel olarak bu içeriğimizde alerjik astımın ne olduğunu açıklayacak, tedavisi için hangi yöntemlerin tercih edilebileceğinden bahsedeceğiz.
Alerjik astıma ne iyi gelir sorusunun yanıtını vermeden önce, oldukça sık karşılaşılan bu sağlık probleminin tam olarak ne olduğunu açıklamak gerekir. Alerjik astım, çeşitli bitkilerin polenlerinden, tozlardan ve mikroplardan kaynaklanan ve solunum yollarını kaplayan doku ve zarlarda bu tetikleyici faktörler kaynaklı olarak gelişen tepkilenme durumudur. Bu tepkilenme sonucunda solunum yollarında şişkinlikler oluşarak hava yolu daralır. Bundan dolayı da alerjik astımın en önemli belirtileri olan öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi sorunlar ortaya çıkar.
Alerjik astımın en temel belirtileri öksürük ve nefes darlığı olsa da hava yolunun daralması sebebi ile oluşan ataklar da oldukça yaygındır. Kişilerde nefes darlığı, göğüs sıkışması gibi şikayetler oluşturan bu ataklar günlük yaşamda oldukça zor anlar yaşatabilmektedir. Alerjik astımın diğer belirtileri ise şunlardır:
Bu belirtilerin sıklığı yaşanılan çevreye göre değişmektedir. Örneğin alerjik astıma sahip olan bir bireyin aynı zamanda sigara dumanına ya da kimyasal maddelere maruz kalması, belirtilerin artmasına neden olur. Ağır semptomlar göstermeyen hastalarda tedaviye gerek duyulmadan zaman içerisinde kendiliğinden geçen alerjik astım uzun süreli olarak semptom gösteren kişiler de ise tedavi edilmelidir.
Alerjik astım nedir sorusunu yanıtladığımıza göre, artık tedavisi için hangi yöntemlerin kullanıldığını listelemeye geçebiliriz.
Alerjik astım için net bir tedavi olmasa da birçok farklı yöntem ile günlük hayata olan etkisi oldukça az bir seviyeye indirilebilir. Gelin alerjik astıma ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak verilebilecek yöntemleri sıralayalım.
Hızlı çalışan ve sadece alerjik astım için değil tüm astım çeşitleri için kullanılan bir yöntem olan astım inhaleri, aniden gelişen atakları hızlı şekilde bitirmeye yarar. Genellikle doktorlar tarafından verilen ilk ilaç olan inhaler, astıma sahip olan herkesin sahip olması gereken bir ilaçtır.
Genellikle kurtarma inhaleri olarak da bilinirler ve yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir boyuta sahiptir., Aniden sahip olunabilen semptomlarla karşılaşıldığında kullanılır ve rahatlama sağlarlar. Akciğerlerdeki hava yollarını açarak veya genişleterek çalışırlar. Astım inhalerinin etkisi 4-6 saat sürer.
Eğer astım inhaler kullanımı tedavi için yeterli olmuyorsa devreye giren inhaler kortikosteroid, taşınabilir bir cihaz aracılığıyla akciğerlerdeki hava yolları iltihabı engeller. Bunlara "kontrol edici" ilaçlar denir çünkü astımınızı daha uzun süre kontrol etmeye yardımcı olurlar. Bu ilaçlar, gelecekteki astım ataklarından sonra akciğerlerinizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
Uzun etkili bronkodilatörler, başka bir kontrol edici ilaç türüdür. Kurtarma inhalatörleri gibi çalışırlar, ancak etkileri daha uzun sürer. Genellikle yaklaşık 12 saat süren etkisi ile günde iki kez kullanmak alerjik astım etkilerini en aza indirgemeye yarar.
Hafif ile orta derecede alerjik astımı olan bazı kişilere doktorlar alerji aşısı yaptırmayı tercih eder. Buna immünoterapi denir. Alerji aşıları, alerjiniz olan şeylerden az miktarda içerir. İğneyi yaptırdıktan sonra zaman içerisinde vücut, bu maddelerle günlük hayatta karşılaştığında daha az tepki verir. Alerji aşıları sadece astım semptomlarını iyileştirmekle kalmaz, mevsimsel hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.
Alerjik astım tedavisi için daha kesin çözüm isteyenlerin son yıllarda tercih etmeye başladığı alternatif tedavi yöntemleri, doğal yollarla semptomları azaltarak tedaviyi amaçlamaktadır. Doktorlara danışılarak başvurulması gerekilen bu yöntemler, alerjik astımın vücuttaki etkilerini en aza indirebilir. Bu yöntemlerin en etkilileri şunlardır:
Çok eski çağlardan itibaren birçok hastalığın tedavisinde kullanılan termal sular, suyun derecesi ve içerdikleri minerallere göre vücuttaki rahatsızlıklara iyi gelir. Rahatsızlığın tanısı konulduktan sonra doktor kontrolünde kür şeklinde uygulanan bir tedavi şekli olan termal su, tüm kesimlerden insanların tercih ettiği bir yöntem haline gelmiştir.
Yer altından gelen ve genellikle 20 – 30 derece ısı aralığına sahip olan termal sulara alerjik astım hastalarının yılda 1-2 kez gitmesi, tedavilerinde önemli rol oynayacaktır. Termal suların içinde yer alan kükürt, sodyum klorür ve tuz gibi mineraller sadece astım konusunda değil fizik tedaviden romatizmaya, ödem atmadan kan dolaşımının hızlanmasına birçok farklı etkiye sahiptir.
Kızılcahamam’da yer alan ve termal su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Ankara’nın en iyi termal oteli olan Çam Otel, Çam Hotel Yüksek Mineral Su Değerleri ile Çok Daha Fazlasını Vadediyor başlıklı içerikten de anlaşılacağı üzere sahip olduğu imkanlar ile birlikte termal suyun etkilerinden en doğru şekilde faydalanmanızı mümkün kılıyor.
Alerjik astım tedavisinde kullanılan alternatif tedavilerden bir diğeri olan tuz mağarası, son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir. Tuz yatakları maden olarak kullanılmaya başlandıktan sonra gün yüzüne çıkan tuz mağaralarının iyileştirici etkisi oldukça yüksektir. Antibakteriyel etkiye sahip olan tuz mağarası, mikroplar ya da bakteriler üreyememesi ve hayatta kalamaması ile öne çıkan özel bir ortama sahiptir.
Bu özelliklerinden dolayı nefes darlığı ve bronşit gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici unsur olarak tavsiye edilen tuz mağarası aynı zamanda alerjik astım içinde oldukça önemli etkilidir. Tamamen uzmanlık gerektiren işlemler sonucunda hazırlanan tuz odalarında odanın tamamı kristal tuz ile kaplanarak mağara etkilerinin görüldüğü bir alan yaratılmaktadır. Steril ve hava geçirmeyen bir alan haline gelen bu yer nefes darlığı, yorgunluk, alerji ve en önemlisi astım gibi rahatsızlıkların tedavisine katkıda bulunmasının yanı sıra termal tatil konseptine de farklı bir bakış getirmektedir.
Çam Termal Otel, sahip olduğu tuz mağarası ile termal tatil alanında farklılık yaratmaya devam etmektedir. Çam Otel’in sahip olduğu tuz mağarası hakkında daha fazla bilgi almak için Çam Otel'de Farklı Bir Termal Tedavi Yöntemi: Tuz Mağarası başlıklı içeriğe de göz atabilirsiniz.
Alerjik astıma ne iyi gelir sorusunun yanıtını, alerjik astımın ne olduğunu açıkladığımız ve tedavi yöntemlerini listelediğimiz yazımızın sonuna geldik. Siz de alerjik astım hakkında öğrendiğiniz bilgiler ile en doğru tedavi için hangi seçenekleri tercih edebileceğinizi artık öğrenmiş bulunmaktasınız.
Çam Otel’in sahip olduğu termal su ve spa imkanları hakkında daha fazla bilgi alabilir, bu keyifli deneyimi yaşayabilmek için Çam Otel’e rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Ayrıca sizler için hazırlamış olduğumuz blogumuzda yer alan diğer içeriklerimizi okumayı da unutmayın!