statuscheck
  • HAKKIMIZDA
  • KONAKLAMA
  • Termal & Spa
  • İLETİŞİM
  • FIRSATLAR 6
  • RESTAURANT
  • AKTİVİTELER
  • TOPLANTI
  • BLOG
  • Rezervasyon
  • GALERİ
  • AR
  • EN
Cam Hotel Logo
  • KONAKLAMA
  • Termal & Spa
  • FIRSATLAR 6
  • AKTİVİTELER
  • BLOG
  • Rezervasyon
  • AR
  • EN
  • KONAKLAMA
  • Termal & Spa
  • FIRSATLAR 6
  • AKTİVİTELER
  • BLOG
  • Rezervasyon
  • AR
  • EN

Polenlere Duyarlıysanız Dikkat: Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Polenlere Duyarlıysanız Dikkat: Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Dünyada dört mevsimi yaşayan sayılı ülkelerden biri olan Türkiye’ye cemrelerin düşmesiyle bahar ayının başladığına inanılmaktadır. Baharın gelişi ise ağaçların çiçeklenmesi, meyvelerin olgunlaşması gibi güzelliklere gebedir. Fakat bahar ayları aynı zamanda bahar alerjisini de getirir. Halk arasında “saman nezlesi” ya da “bahar nezlesi” olarak bilinen bahar alerjisi nedir, neden olur, bahar alerjisine ne iyi gelir sorularının yanıtlarını ise içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Bahar Çiçekleri ve Bahar Alerjisi 

Vücudunuzu anti-virüs programı gibi koruyan bağışıklık sisteminiz herkese zarar vermeyen yabancı maddelere karşı tepki verebilir. Vücudun bu maddelere karşı tepki vermesine alerji denir. Özellikle bahar ayında polenlerin artması nedeniyle birçok kişide alerji gözlemlenmektedir. Peki semptomları bakımından soğuk algınlığı ile karıştırılan bahar alerjisine ne iyi gelir?

Bahar aylarında rengarenk çiçekler açan ağaçlardan ve büyüyen otlardan aynı zamanda rüzgarın etkisiyle polenler savrulur. Bu güzel doğa görüntüleri işte tam bu polenler yüzünden bazı insanlara zor anlar yaşatır.

Polenleri bir tehlike olarak gören bağışıklık sistemi, vücuda solunum yoluyla giren alerjenlere saldıran antikorlar üretir. Bu olay sonucunda da kana histamin adı verilen bir madde salgılanır. Histamin sonucu kişide hapşırık nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde sulanma, yanma, şişme, kızarıklık, burun ve boğazda kaşıntı gibi belirtiler görülür. 

Bahar Alerjisinden Korunmak için Yapılabilecekler Nelerdir?

Etrafınızda çok bitki olmasa bile kilometrelerce yol alabilen bu polenlerden korunabilirsiniz. Tamamen bir tedavisi mümkün olmayan bahar alerjisinden korunabilmek için yapabileceklerinizi ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Alerjik bünyeye sahip insanların gün içinde performansını etkileyen bahar nezlesi belirtilerini önlemek için sabah polenin yoğun olduğu kuru havalarda dışarı çıkmaması önerilir. Mümkünse bu dönemde evi havalandırmak için de öğlen saatleri beklenmelidir.
  • Bahar alerjisi olan insanlar polen sayısının çok olduğu saatlerde ağız ve burunlarını kapatarak alerjinin tetiklenmesini önleyebilirler. Ayrıca gözlük ve şapka kullanmak da faydalı olacaktır. 
  • Araçlarda veya evlerde bulunan klimaların filtrelerini temizlemek ve polen filtresi kullanmak da sizi bahar nezlesinden koruyacaktır. Ayrıca bahar aylarında araç ile seyahat ederken camı açmamaya özen göstererek uçuşan polenlerin sizin solunum yollarınıza kaçmasını önleyebilirsiniz.
  • Dışarı çıktığınızda saçlarınıza, yüzünüze ve kıyafetlerinize yapışan polenler siz eve geldiğinizde de sizi rahatsız etmeye devam edecektir. Sık sık ellerinizi ve yüzünüzü yıkayarak gözlerinizi koruyabilir ya da duş alarak saçlarınızı polenlerden arındırabilirsiniz.

Peki alerji belirtileri nasıl hafifletilebilir, bahar alerjisine ne iyi gelir?

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Bahar alerjisinde polenlerden korunmak kadar bağışıklık sisteminizi güçlendirmek de çok önemlidir. Bahar alerjisi belirtileri yüzünden gece uyku düzeniniz bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Eğer gerekli önlemler alınmazsa bağışıklık sisteminin bozulması sonucu sinüzit, otit veya astım yaşamanız dahi söz konusu olabilir.

Gün batımında güneş ışıkları vurduğu için görünen polen taneleri ile pembe çiçekler

Bu sorunun üstesinden gelebilmek için öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Buna ek olarak kendinizi daha rahat hissetmek için uygulayabileceğiniz alternatif yöntemler de mevcuttur. Bu anlamda öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmeli, iyi dinlenmeli ve bol su içmelisiniz. 

A, B, C ve E vitaminleri içeren besinleri de bu dönemde bolca tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Bahar alerjisine iyi gelebilecek alternatif yöntemleri ise aşağıda sizin için sıraladık:

Su Buharı

Su buharını düzenli olarak teneffüs ederek hapşırma, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi semptomları azaltabilirsiniz. Bu noktada en konforlu çözümü Çam Otel’in buhar banyosu hizmetinde bulabilmeniz mümkün. Çam Otel’de yerinizi ayırtmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Öte yandan ev ortamında geniş bir kap içerisine aldığınız kaynar suyun buharı üzerine yüzünüzü yaklaştırıp bir süre bekleyerek de geçici bir etki görebilirsiniz. İsterseniz daha iyi sonuçlar için suya çay ağacı yağı, nane yağı ya da biberiye yağından birkaç damla ekleyebilirsiniz. 

C Vitamini

Vücudumuz için gerekli besin takviyelerinden biri olan C vitamini, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Yediğimiz pek çok meyve ve sebzelerde bulunan C vitamini, bahar mevsiminlerinden avokado ve çileğin içinde bol miktarda bulunur.

Elma Sirkesi

Hapşırma, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi alerjik belirtileri azaltmada kullanılan elma sirkesi aynı zamanda bağışık sisteminizi de güçlendirir. Bahar alerjisinden kurtulmak için 1 bardak sıcak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek içebilirsiniz. Bu karışımı alerjinin sizi zorladığı dönemlerde günde 3 defa içebilirsiniz. 

Nane Çayı

Tıkanmış burun ve tahriş olmuş boğaza verdiği rahatlama için nane çayını da tercih edebilirsiniz. İçeriğindeki antibakteriyel bileşenleri sayesinde hastalıklara karşı adeta bir kalkan görevi üstlenecektir.

Ayrıca Bitki Çayları Rehberi: Hangi Bitki Çayı Neye İyi Geliyor? başlıklı yazımıza göz atarak diğer çaylar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gözlerini kaşıyan küçük çocuğun siyah beyaz fotoğrafı

Probiyotikler

Probiyotikleri bağışıklık sisteminizi geliştirmek için hayatınızın her döneminde düzenli olarak kullanmanız gerekir. Doktorunuza danışarak probiyotik kapsüller tercih edebilir ya da alternatif olarak probiyotik yoğurt, kefir gibi besinler tüketerek alerjilere karşı önlem alabilirsiniz.

Sarımsak

Doğal antihistamin içeren sarımsak alerjik belirtilerinizi azaltmada etkili bir rol oynayacaktır. Ayrıca içeriğinin antibiyotik ve antibakteriyel yapısı ile hızla bağışıklık sisteminizi hızla güçlendirebilmeniz de mümkün.

Soğan

Soğan içerisinde bulunan quercetin sayesinde histamin salınımı engellenir. Bu nedenle bahar alerjisi belirtilerini yaşadığınız zamanlarda daha fazla soğan tüketmeniz yararınıza olacaktır.  

Tuzlu Su

Bahar alerjisine ne iyi gelir sorusunun başlıca yanıtlarından biri de tuzlu su olabilir. Burun kaşıntılarını azaltmak için kullanılan etkili bir yöntemdir. 2 bardak sıcak suya ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı tuzu, burnunuzdan çekerek temizlenmesine ve kaşıntıların giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yeşil Çay

Antioksidanı vücut kendi üretebildiği gibi dışarıdan ek besinlerle de alabilir. Antioksidan bakımından oldukça zengin olan yeşil çay ile bahar nezlesi sonucu oluşan yorgunluk ve ağrılardan kurtulabilirsiniz. 

Zencefil

Neredeyse her derde deva zencefil, bahar alerjisi söz konusu olduğunda da karşımıza tedaviyi destekleyici bir besin olarak çıkıyor. Zencefil, bahar nezlesinde gözlemlediğimiz hapşırma, ağız kuruluğu gibi belirtileri azaltmaya yardımcı oluyor. 

Evlerden eksik edilmemesi gereken zencefili yiyecek ve içeceklerinize ekleyerek kullanabilirsiniz. Örneğin cam bir kavanoz içerisine rendeleyeceğiniz taze zencefilin üzerine tat katmak için ilave edeceğiniz limon suyu ve bal ile şifa deposu bir içecek elde edebilmeniz mümkün. Buzdolabında beklettiğiniz karışımı günde 1 bardak ılık suya istediğiniz kadar ekleyerek tüketin.

Çam Otel Logo

Çam Hotel Hakkındaki Gelişmeleri
Takip Etmek için Abone Ol

Çam Hotel Logo

Çam Thermal Resort & Spa Convention Center, konaklamalarınızda kendinizi evinizdeki kadar rahat hissettirmektedir ve konforun her türünü sunmaktadır.

Çam Otel, konaklamayı yaşam aktiviteleriyle zenginleştirmektedir ve sizlere keyifli anılar bırakmanızda yardımcı olmaktadır.


Mastercard Visa Logo

Çam Hotel Hakkında
Rezervasyon
Restaurant
Hakkımızda
İletişim
Kızılcahamam
Ulaşım
Galeri
Termal & Spa
Toplantı
Çam Hotel Site Haritası
Sürdürülebilirlik
İslami Termal Otel
Acil Durum Ve Güvenlik Önlemleri
Sertifikalarımız
Konaklama Rehberi
Yangın Güvenliği Rehberi
Konaklama
Deluxe Suit Oda
Family Oda
Junior Suit Oda
King Suit Oda
Süperior Oda
Engelsiz Oda
Çam Blog
Çam Termal Otel'de Özel Aile Hamamı Deneyimi
Sürdürülebilir Turizm Nedir?
Baş Ağrısına En İyi Gelen Hint Baş Masajı Nedir?
En Tatlı Masaj: Çikolata Masajı Nedir? Nasıl Uygulanır?
Volkanik Taşların Mucizesi: Sıcak Taş Masajı Nedir?
KVKK COVID-19 Hijyen Taahhüdü Kişisel Verilerin İşlenmesi Veri Sahibi Başvuru Formu İptal ve İade Gizlilik Politikası Çerez Politikası Kurallar ve Koşullar
Mesafeli Satış Sözleşmesi ve İptal İade Politikası +90 312 810 81 00
Çam hotel telefon ara Çam hotel Whatsapp yaz
statuscheck