Blog

Ferahlatan Ramazan Şerbeti Tarifleri

Ferahlatan Ramazan Şerbeti Tarifleri

Sözcük anlamı “şurup” olan şerbet, Osmanlı kültürünün önemli bir parçası olarak biliniyor. Günümüzde daha çok özel günlerde, kutlamalarda ve ramazanda tüketilen şerbetler, aslında büyüklerimizin sofralarından hiç eksik olmayan, oldukça yararlı birer besin maddesiydi. Şimdilerde ramazan şerbeti adıyla anılan türleri ise sindirime yardımcı olduğu ve vücutta sıvı-şeker dengesini kurmaya yardımcı olduğu için özellikle ramazan boyunca tüketiliyor.

Ancak belki de yapım sürecinin zor olduğuna dair inanıştan kaynaklı olarak sofralarda çok sık yer almadığı için ramazan şerbeti ne yazık ki yeni nesil tarafından yeterince bilinmiyor. Oysa ki meyveli şerbetler, son derece basit tariflerle kolaylıkla hazırlanabiliyor. Misafirlerinin sağlığı ve huzur için her detayı düşünen Çam Otel’in sizler için bir araya getirdiği ramazan şerbeti tarifleri ile siz de pratik bir şekilde şerbet hazırlama ve çocuklarınızı bu gelenekle büyütme fırsatı yakalayabilirsiniz.

On Bir Ayın Sultanına Özel 7 Farklı Ramazan Şerbeti Tarifi

Ramazan şerbetleri, birçok faydasının yanında özellikle vücuda su takviyesi yapmayı mümkün kıldığı için iftarda ve sahurda tüketilmesinde yarar olan sıvı gıdalardan. Sıvı alımına ek olarak bedenimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olan ve serinletme işlevi de bulunan şerbetler, iftardan veya sahurdan sonra tüketildiğinde de mideyi dinlendirmeyi sağlıyor.

Eğer siz de deyim yerindeyse ramazan şerbetleri ile “içinize su serpmek” isterseniz, aile boyu keyifle tüketebileceğiniz birçok ramazan şerbeti tarifini içeriğimizde bulabilirsiniz. Üstelik bu sayede ev yapımı şerbetlerinizin dışarıdan alınan ve yapay tatlandırıcılar ve koruyucularla şişelenen şerbetlerin yerine daha güvenilir seçenekler tüketebilirsiniz. İşte evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz ve ailenizin gözdesi olacak birbirinden leziz 7 farklı ramazan şerbeti tarifi...

Sağlıklı ramazan şerbetlerinin yanı sıra sağlıklı bir detoks diyeti için de Hepimizin Derdi Sağlıkla Kalmak! Peki Detoks Diyeti Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

1. Ayva Şerbeti

Sürahi ve kavanoz içinde duran ayva şerbeti ile ayva ve limonlar

Sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görev üstlenen ayva şerbeti, iyi bir enerji kaynağı olarak da anılıyor. Ayrıca lezzetiyle de herkesin beğenisini toplayacağından emin olduğumuz ayva şerbeti, tek başına da gayet leziz bir seçenek olsa da Türk kahvesinin yanında da iyi bir tamamlayıcı olarak servis ediliyor.

Ayva şerbeti tarifini hazırlamak için ise yapmanız gereken, dört adet ayvayı saplarından ve çekirdeklerinden ayırarak dilimlemek ve ardından kabuklarıyla birlikte bir buçuk litre suya ekleyerek kaynatmak. Bu noktada şerbetinizi tatlandırmak için dilerseniz kaynayan suya birkaç dilim elma da ekleyebilirsiniz. Şerbetiniz soğuduktan sonra ise süzerek servis edebilirsiniz. 

2. Demirhindi Şerbeti

Ramazan şerbeti tariflerinden demirhindi şerbeti ile hint hamuru meyveleri

Adını sert kabuklu bir meyve olan ve Hint hurması olarak da anılan demirhindi adlı meyveden alan demirhindi şerbeti, Osmanlı mutfağının belki de en ünlü şerbet tariflerinden. Susuzluğa iyi gelmesinden dolayı ramazan aylarında sıklıkla tüketilen demirhindi şerbetini yapmak için öncelikle meyveyi kabuklarından ayırmak gerekiyor.

Ardından bir litre su içine yaklaşık yüz gram kadar demirhindi ekleniyor ve şerbet olmaya hazırlanan su, bu haliyle bir gece bekletiliyor. Gece boyunca suda bekleyen demirhindiler ertesi gün kaynatılıyor. Bu aşamada şerbeti tatlandırmak için içerisine tarçın, karanfil, taze zencefil gibi ek malzemeler de karıştırılabilir. Kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar kaynadıktan sonra ise demirhindi şerbetinizi süzüp soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.

3. Gül Şerbeti

Bardak dolusu gül şerbeti ve yanında duran gül yaprakları

Reçeli, tatlısı, her hali sevilen gülün bir de ramazan şerbeti halini deneyin. Emin olun, asla pişman olmayacaksınız. Yine Türk kahvesi ile mükemmel bir ikili olacak şerbetlerden gül şerbetinin bilinen başlıca faydaları ise mideyi rahatlatmak, safra söktürmek ve göğsü yumuşatarak daha rahat nefes alınmasını sağlamak.

Gül şerbetini yapmak için ilk olarak bir avuç kırmızı veya pembe gül yaprağını şeker ya da bal ile on dakika kadar iyice ovun ve ardından bir kap içerisine koyup üzerine de bir limonun suyu ile kaseyi dolduracak kadar içme suyu ekleyin. Kasenin üzerini kapatıp bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün soğuyan gül şerbetinizi süzgeçten geçirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz. 

4. Kızılcık Şerbeti

İki kavanoz dolusu kızılcık şerbeti

Her ne kadar kırmızı meyvesiyle vişneyi andırsa da daha farklı bir tada sahip olan kızılcıklar, günümüze ulaşan bir diğer ramazan şerbeti tarifinin ana malzemesini oluşturuyor. Şerbet hazırlamak için özenli bir şekilde çekirdekleri ayıklanan kızılcıkların olgunlaşmış olması gerektiğine dikkat etmek gerektiğini en başta vurgulamamız gerekiyor.

Damakları şenlendirecek kızılcık şerbetinin tarifine devam edecek olursak, çekirdeklerinden ayrılan kızılcıkları derin bir kap içerisinde üzerine sıcak su döktükten sonra üstü kapalı bir şekilde buzdolabında gece boyunca bekletin. Ertesi gün ise suyunu süzüp isteğe göre şeker veya bal ile tatlandırarak servise hazır hale getirin. Hepsi bu kadar!

5. Koruk Şerbeti

Dalında sarkan olgunlaşmamız üzüm salkımları

Koruk, yani olgunlaşmamız üzümlerden yapılan koruk şerbeti de yine Anadolu’nun en sevilen ramazan şerbeti tariflerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Olgunlaşmamış olduğu için ekşi haldeki üzümlerin nasıl bu kadar şahane bir şerbete malzeme olduğuna şaşıracağınız şerbetimizi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler,  bir kilogram koruk ve bir litre içme suyu. 

Salkımından ayırıp bol suyla temizlediğiniz korukları katı meyve sıkacağından geçirip veya havanda iyice ezerek suyunu çıkarın. Çıkan suyu süzün ve yirmi beş dakika kadar kaynattığınız bir litre suyu soğuttuktan sonra koruk suyu ile karıştırın. Dilerseniz koruk şerbetinizi sunum için taze nane veya rendelenmiş limon kabuğu ile birlikte servis edebilirsiniz.

6. Kuru Kayısı Şerbeti

Kayısı şerbeti ve yanında duran kuru kayısılar ile hurmalar

Kayısının hem taze hem de kurutulmuş halinin sindirim sistemini rahatlatma konusundaki etkisini sanıyoruz ki herkes biliyor. Buradan yola çıkarak hazırlanan kuru kayısı şerbeti ise tam da iftar sonrasında ferah ve rahatlatıcı bir içecek tüketmeye imkan tanıyor. Üstelik tatlı ihtiyacını da fazlasıyla karşılayan kuru kayısı şerbeti için ilk olarak bir kase dolusu kuru kayısıyı beş dakika kadar sıcak suda bekletmek gerekiyor.

Daha sonra iki buçuk litre suyun içine ekleyip kaynatacağınız kuru kayısılar, kaynamanın ardından blender’dan geçiriliyor ve iyice ezilmesi sağlanıyor. Burada amaç, şerbeti içerken kayısı kabuklarının ağza gelmesini önlemek. Blender’dan geçirilen kayısıları ise süzgeçten geçirip posasından ayırmak gerekiyor. Sonra isteğe göre bir miktar şeker ekleyip tatlandırdığınız şerbetinizi soğuduğu zaman servis edebilirsiniz. 

7. Nane Limon Şerbeti

Nane limon şerbeti

Ramazan şerbeti tariflerini sıraladığımız listemizin belki de en ferahlatıcı olanına geldik: Nane limon şerbeti. Hoş kokusu ve lezzetiyle ailenizin her bireyinin beğenisini kazanacak nane limon şerbetini hazırlamak için yapmanız gerekenler ise nane yapraklarını limon suyu, içme suyu, karanfil ve bal ile karıştırıp soğutmak. İşte bu kadar basit!

Ramazan şerbetleri ile serinledikten sonra dengeli bir beslenme düzeni ile de ramazan ayını kontrollü bir şekilde geçirmek için Bereketi ile Geldi! Peki Ramazan Diyeti Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.
 

*
*



* Ad Soyad ve E-posta adresi zorunludur. E-posta adresiniz gizli kalacaktır.