Tarih sahnesine çıkışı milattan önce 4000’li yıllara dayanan aromaterapi, ruhsal ve fiziksel şifa için kullanılan bir tür terapi yöntemi olarak tanımlanabilir. Ancak elbette bu tanım, aromaterapi nedir sorusuna tam bir yanıt oluşturmayacaktır. Çünkü aromaterapiyi daha iyi anlayabilmek için uygulanma biçimi ve faydalarına da odaklanmak gerekiyor.
Aromaterapinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenmek ise güvenilir ve alanında uzman kişilerden hizmet almanın önemini daha iyi kavrayabilme fırsatı verecektir. Peki aromaterapi gerçekten nedir, nasıl uygulanır ve kimler için uygun bir tedavi yöntemi olabilir? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derlediğimiz bilgiler doğrultusunda içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Aromaterapi, kelime anlamı olarak koku molekülleri ile yapılan bir terapi yöntemini işaret etmektedir. Aromaterapi masajı ise aromatik yağların kullanıldığı bir masaj türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre kokuların iyileştirici gücü ile masajın birleşimi olarak tanımlayabileceğimiz aromaterapi, mutlaka uzman aromaterapistler tarafından gerçekleştirilmesi gereken uygulamalardan biridir.
Çeşitli uçucu yağlar kullanılarak uygulanan aromaterapi masajı, yağın türüne göre farklı rahatsızlıklarda iyileştirici etki gösterebilmektedir. Buna göre selülitli görünümün azaltılmasından vücuttaki toksinlerden kurtulmaya kadar birçok faydası olduğu bilinen aromaterapi masajında ruhun dinlendirilmesi ve negatif etkilerden arındırılması da amaçlanmaktadır.
Ancak her yağın farklı bir etkiye sahip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Dolayısıyla eğer bir rahatsızlığın hafifletilmesi için aromaterapi masajına başvuruyorsanız, bu rahatsızlık üzerinde etkisi olduğunu bildiğiniz bitkilerin yağlarından destek almanız yararınıza olacaktır.
Binlerce bitki ve yağları arasından hangisinin ne konuda etkisi olduğunu öğrenmek elbette kolay olmayacaktır. Bu konuda da uzman bilgisine danışmanızda büyük fayda olduğunu söyleyebiliriz. Alanında uzman ve deneyimli personelleri ile Çam Otel’in spa ve termal hizmetlerinden aromaterapi masajı sırasında sizin için en doğru yağların kullanıldığından emin olabilirsiniz.
Aromaterapi masajının yanı sıra refleksoloji masajı hakkında bilgi edinmek için de Refleksoloji Nedir ve Refleksoloji Masajı Nasıl Uygulanır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Aromaterapi nedir sorusuna yanıt verdiğimiz başlıkta aromaterapi masajı pek çok rahatsızlığın hafifletilmesini sağlamanın mümkün olduğunu belirtmiştik. Öte yandan herhangi bir rahatsızlığa odaklanmadan, yalnızca rahatlamak, gevşemek ve olumsuz enerjiden arınmak için de aromaterapi masajına başvurulabilir.
Peki aromaterapi masajı hangi rahatsızlıkların tedavisi için başvurulan tamamlayıcı veya alternatif yöntemlerden biridir? Bu masaj türünün vücut ağrıları, yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı, dolaşım sorunları, depresyon, anksiyete, sindirim sorunları, bazı sedef türleri gibi daha önce de belirttiğimiz gibi akla gelebilecek hemen her rahatsızlık üzerinde iyileştirici etkileri olduğu gözlemlenmektedir.
Fakat aromaterapinin yalnızca tedaviyi destekleyici bir yöntem olduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle rahatsızlığınızın tedavisine ek olarak aromaterapi masajına başvurmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Ancak eğer spesifik bir rahatsızlık yerine genel bir rahatlamak için aromaterapi masajına başvuruyorsanız, mutlaka aromaterapi masajı pratiğinde uzmanlaşmış kişilerden destek almanız gerektiğini bir kez daha vurgulamış olalım.
Genel olarak masaj türleri hakkında bilgi sahibi olmak için ise Bedeniniz ile Birlikte Ruhunuzu da Tazeleyen Masajın Faydaları başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Her uçucu esansiyel yağın kendi kimyası gereği kullanım amacı da farklılaşmaktadır. Bu nedenle aromaterapi masajı etkilerinin herkes için aynı olmayabileceğinin bilincinde olmak gerekmektedir. Üstelik aromaterapi masajının herkes için uygun bir yöntem olmayabileceği uyarısında da bulunmamız gerektiğini düşünüyoruz.
Örneğin aromaterapi masajı; hassas bir cilt yapısı olanlar, çocuklar ve hamile kadınlar için tavsiye edilmemektedir. Bu kişiler istenmeyen bir etki ile karşılaşmamak adına aromaterapi masajı öncesinde mutlaka uzman bir sağlık personeline danışmalıdırlar.
Ek olarak alerji, astım, epilepsi veya hipertansiyon hastalarının aromaterapi masajı uygulaması için ekstra dikkatli olmaları önerilmektedir. Diğer yandan aromaterapi masajında kullanılan uçucu yağların hiçbir şekilde gözle temas etmemesi ve uygulama öncesinde seyreltilmesi gerektiğini de belirtmiş olalım.
Aromaterapi nedir ve ne işe yarar sorularının yanıtlarını verip ayrıntılı olarak inceledikten sonra dilerseniz bu masaj uygulamasında kullanılan başlıca yağları ve bu uçucu yağların etkilerini de mercek altına alalım.
Fesleğen Yağı: Çoğunlukla baş ağrısı ve migren ataklarını rahatlatmak için kullanılan fesleğen bitkisinden elde edilen yağın bazı depresyon belirtilerini de hafiflettiği görülmektedir.
Bergamot Yağı: Sindirim sistemi üzerinde etkisi bulunan bergamot yağı ile yapılan aromaterapi masajı, okaliptüs yağı ile de desteklendiğinde stres ve kaygı sorunlarını azaltmaya ve cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır.
Karabiber Yağı: Kas ağrılarını hafifletmek ve kan dolaşımını düzenlemek gibi etkileri olduğu bilinen karabiber yağı, zencefil yağı ile birlikte uygulandığında eklem ağrılarına da iyi gelmektedir.
Papatya Yağı: Bazı egzama türlerinin tedavisini desteklemek amacıyla kullanılır.
Okaliptüs Yağı: Okaliptüs esansiyel yağı; soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Çoğu zaman nane yağı ile birlikte kullanılmaktadır. Ancak okaliptüse karşı alerji geliştiren bünyelerde kullanılmaması tavsiye edilir.
Sardunya Yağı: Stresi azaltmada etkili bir esansiyel yağ olan sardunya yağının cilt sorunlarını gidermeye de destek olduğu görülmektedir.
Lavanta Yağı: En çok kullanılan esansiyel yağlardan lavanta yağı ise fiziksel rahatlama için uygulanmaktadır. Baş ağrısı ve migren semptomlarını hafifletme etkisi olduğu da gözlemlenen lavanta yağı, gevşeme sağladığı için uyku kalitesini artırmak için de kullanılmaktadır.
Limon Yağı: Stres ve depresyon belirtilerini hafifletmek amacıyla limon yağı kullanımına başvurulmaktadır.
Biberiye Yağı: Kas spazmlarını iyileştirme, dolaşım ve sinir sistemi sağlığını destekleme gibi etkileri olduğu görülen biberiye yağı hafızayı da güçlendirmektedir.
Çay Ağacı Yağı: Antiseptik özelliğe sahip olan çay ağacı yağı, çoğunlukla akne, yanık ve böcek ısırığı tedavilerinde kullanılmaktadır. Cilt bakımında etkili bir esansiyel yağ olarak kullanılan çay ağacı yağı, aromaterapi masajlarında da sıklıkla tercih edilmektedir.
Kekik Yağı: Yorgunluk ve stresi gidermeye yardımcı olan kekik yağı, civanperçemi esansiyel yağı ile birlikte kullanıldığında soğuk algınlığı semptomplarının hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.
Huzurlu ve konforlu bir termal tatil deneyimi yaşamak ve tatiliniz sırasında aromaterapi ve diğer masaj hizmetlerinden yararlanmak için buraya tıklayarak Çam Otel’deki yerinizi ayırmayı unutmayın!