Ülkemizde genellikle dolmalık fıstık olarak anılan çam fıstığı faydaları hakkında bilgi sahibi olmadan önce bu kuruyemişin oluşum sürecini incelemekte yarar var. Çam fıstığı, çam kozalaklarının yüzeyini çevreleyen sert kabuklarının kırılması ile elde edilir. Çam kozalakları ise tahmin edilebileceği üzere fıstık çamlarının meyvesidir. Fıstık çamları, neredeyse bütün Akdeniz ülkelerinde yetişen geniş tepeli bir çam türüdür. Ülkemizde ise en çok Aydın, Muğla ve İzmir’de yetişen fıstık çamlarından çam fıstığı üretilmektedir.
Diğer pek çok doğal besin gibi çam fıstığı da insan sağlığı için dikkate değer ölçüde faydalı özelliklere sahiptir. Hatta çam fıstığı yararları hakkında fikir sahibi olduktan sonra daha sık tüketmeye çalışacağınızdan emin olduğumuzu dahi söyleyebiliriz. O halde sizleri daha fazla merak ettirmeden çam ağaçları arasında misafirlerine termal tatil imkanı sunan Çam Otel tarafından çam fıstığının faydaları, besin değerleri ve tüketim şekillerine dair derlediği bilgileri incelemeye başlayabiliriz.
Türkiye’de görülen ağaç türlerini öğrenmek için Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Eğer çam fıstığı hakkında ortalama düzeyde bilgi sahibiyseniz, bu yemişin gerçek anlamda bir şifa deposu olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Ancak daha önceden çam fıstığı yararları ile ilgili bir bilgi birikiminiz oluşmadıysa, içeriğimizde sıraladığımız maddelerin sizi şaşırtacağını söyleyebiliriz. İşte lezzetinin yanı sıra tahminlerin ötesinde yararları bulunan çam fıstığını tüketmek için başlıca nedenler...
Çam fıstığı, B vitamini bakımından zengin yapısı sayesinde ruhsal durumu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Mutsuzluğa yol açan hormonların işlevlerini yerine getirmelerini engelleyen çam fıstığı, psikolojik sorunların düzeltilmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Dolayısıyla stres seviyesini de düşürerek depresyon gibi olası rahatsızlıkların yaşanmasının önüne geçer.
Yoğun geçen günlerde stres seviyesini kontrol altına almak için bir avuç çam fıstığı tüketebilir ve bu sayede kendinizi daha iyi hissettiğinize şahit olabilirsiniz. Çam fıstığı buna benzer biçimde enerji veren yapısı ile gün içinde ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi depolamanıza da yardımcı olur.
Gün içinde stres seviyesini kayda değer biçimde düşürmeyi sağlayan çam fıstığı, günün sonunda rahat bir uyku çekmenize de destek olarak görevini layıkıyla tamamlar. İçeriğinde bulunan serotonin ve melatonin sayesinde hızla uykuya dalmanıza önayak olurken uyku kalitenizin de artmasında rol oynar. Böylece vücudunuzun ve organlarınızın yeterince dinlenmesine zemin hazırlar. Sonuç olarak uyandığınızda kendinizi daha zinde hissederek güne başlamaya hazır hale gelirsiniz.
Çam fıstığı faydaları arasında belki de sizi en çok şaşırtacak madde, bu yemişin görme becerileri üzerindeki olumlu etkileri olabilir. Havucun görme yetisini güçlendirdiği ve daha net görmeye yardımcı olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Çam fıstığı da bu yeteneğe sahip bir diğer besin olarak karşımıza çıkıyor.
İçerdiği lutein maddesi ile göz içerisindeki serbest radikallerle savaşan çam fıstığı, adeta bir antioksidan işlevi görür ve dolayısıyla çok daha net görmenizi sağlar. Özellikle yaşla birlikte gelişen görme bozukluklarının önüne geçebilmek adına çam fıstığı tüketimine önem vermenizde büyük yarar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Çam fıstığı, vücudumuz için gerekli birçok vitamin ve minerale sahiptir. Örneğin kalp krizini önlemeye yardımcı magnezyum sayesinde çam fıstığının damarları rahatlatıp kalp atışlarını düzenlediği bilinmektedir. Öte yandan içeriğindeki K vitaminiyle de kan pıhtılarının oluşumunu destekleyen çam fıstığı, E vitamini ile de kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olur.
Beslenme düzeninde mutlaka yer alması gereken çam fıstığı faydaları arasında iştahı bastırma özelliğini de sayabilmek mümkün. Bunu da içeriğindeki yağ asitleri sayesinde başaran çam fıstığı, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir besin olarak değerlendirilebilir. Ayrıca vücudun uzun süre tok hissetmesini sağlayan cholecystokinin maddesini de içeren çam fıstığı, mide ve bağırsak sorunları ile mücadelede de etkilidir.
Tüm bunlara ek olarak çam fıstığının diğer pek çok kuruyemiş gibi yağ bakımından zengin olduğunu söylemekte yarar var. Bu nedenle aşırı tüketiminde kilo alımına yol açabileceği uyarısında bulunmamız gerekiyor. Eğer siz de fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, çam fıstığını ideal miktarda tüketmenizi tavsiye ederiz.
Çam fıstığı faydaları nelerdir sorusuna içeriğimizde yanıt bulduktan sonra bu lezzetli ve besleyici besini hangi şekillerde tüketebileceğiniz konusunda gelebiliriz. Öncelikle bu yemişin ülkemizde sıklıkla dolmalık fıstık olarak anıldığından daha önce de söz ettiğimizi hatırladıktan sonra en çok zeytinyağlı dolmalarda kullanıldığı sonucuna rahatlıkla ulaşabiliriz. Dolmalara ayrı bir lezzet katan çam fıstığını bu yemek türüne ek olarak diğer sebze ve et yemeklerinde de kullanabilirsiniz.
Ayrıca bu şifa deposu besini pilavlarda kullanarak sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Buna benzer şekilde salatalarınıza çam fıstığı ile leziz olduğu kadar sağlıklı bir dokunuş yapabilmeniz de mümkün. Çam fıstığını yulaflı süt karışımına ekleyerek besleyici bir kahvaltı hazırlayabilir ya da kek ve kurabiyelerin harcına ekleyerek tüketebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra elbette çam fıstığını çiğ bir kuruyemiş olarak tek başına tüketme fikrini de değerlendirebilirsiniz.
Çam fıstığının sağlığınız için faydalarını sıraladıktan ve farklı tüketim şekilleri hakkında fikir verdikten sonra sırada içeriğindeki besin değerlerine göz atmak var. 100 gram çam fıstığında yaklaşık 7 gram karbonhidrat, 24 gram protein ve 50 gram yağ bulunmaktadır. 7 gram da lif bulunduran çam fıstığı; 4 miligram sodyum, 600 miligram potasyum ve 26 miligram kalsiyum içermektedir. Bu bileşenlere ek olarak çam fıstığının demir, A vitamini, C vitamini ve B vitaminince de zengin olduğunu söyleyebiliriz.
Çam fıstığından sonra değerli bir çam özütü olan çam sakızı hakkında da bilgi sahibi olmak için Bilinmeyen Tüm Yönleriyle Çam Sakızı Hakkında Her Şey başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.