Sağlıklı bir hayatın anahtarı olan alışkanlıklardan bir tanesi, rahat bir uykudur. Düzenli ve rahat uyku, altın değerinde faydaları ile hayatınızı daha kaliteli bir hale getirir. Bu açıdan oldukta önemli olan rahat uyku konusunu sizin için tüm yanları ile ele aldık.
Uyku kalitenizi arttırmak için ikna edilmeye ihtiyacı olanlar için kısa bir liste ile başlayalım. Düzenli ve kaliteli uyku alışkanlığına sahip olmanın size kazandıracağı pek çok avantaj vardır. Genel olarak yaşam kalitesine etki eden bu özellikler, hem kısa hem de uzun vadede pek çok yarar sağlar.
Sabah rutininizi hayal edin… Beklentiler: Alarm çalar kalmaz yataktan kalkmak, ılık bir düş sayesinde hemen ayılmak, sağlıklı bir kahvaltı sonrası ise gitmek adına yola koyulmak! Gerçekler: En az beş kere ertelenen alarm, yarı kapalı gözlerle iliklenen gömlek düğmeleri ve yolda alınan yağlı bir poğaça ile güne 1-0 yenik başlamak… Bunu değiştirmek elinizde! Gece boyu süren kaliteli ve rahat uyku sonrasında, ertesi güne enerjik başlarsınız. Bu sayece ister okulda ister işte performasınız daha yüksek olur.
“Güzellik Uykusu” kavramı hemen hemen herkesin aşina olduğu bir fikir. Ancak bu sadece prenseslere ya da film starlarına özgü bir şey olmak zorunda değil. Güzellik uykusu kavramı ile kastedilen aslında kişinin gece boyunca kaliteli ve rahat uyku ile kendini dinç tutmasıdır. Gece uykudan önce alabileceğiniz buhar banyosu, eşsiz bir bakım fırsatıdır. Beyninizin dinlenmesi, stres seviyenizin düşmesi, hücrelerinizin yenilenmesi ve tüm organlarınızın kendini onarması için gece kaliteli bir uykuya ihtiyaç var.
Uykusuz olduğunuzda kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Belki bu sıfatlar tanımlamanıza yardımcı olur: huysuz, aksi, çekilmez! Belki etrafınızdakileri haksız yere azarlıyorsunuz, belki trafikte bir canavara dönüşüyorsunuz! Uykusuz kalmak, alkol ya da başka bir madde etkisi altında olmaya benzer. Yani siz, aslında uykusuzken siz değilsiniz. Güzel ve rahat uyku icin alacağınız önlemler ile stres seviyenizi düşürebilirsiniz.
Uykusuna dikkat etmeyenleri, bu dikkatin gereklilikleri ve kazandırabilecekleri konusunda ikna ettiğimize göre, gelelim rahat uyku için yapılması gerekenlere. Hayatınızda yapacağınız birkaç ufak değişiklik ile uyku kalitenizi arttırabilirsiniz.
Uyku ile beslenme arasında oldukça sağlam bir bağ vardır. Sağlıklı beslenmek her şeyi etkilediği gibi rahat uykuyu da etkiler. Bunun için öncelikle akşam yemeklerini geç yememeye dikkat etmek gerek. Acil durumlar haricinde yemek yedikten hemen sonra yatmamak gerek. Yatma saatiniz ile en son yediğiniz yemek arasına en az dört saat koyun. Akşam yemeğinden sonra atıştıracağınız ara o günde de sağlıklı tercihler yapmaya çalışın. Örneğin rahatlatıcı bir çay ya da meyve iyi gelecektir.
Sabahlar uyanmak için hepimiz o büyülü sıvıyı bardağımıza dolduruyoruz. Kahvenin kokusu bile insanı uyandırmaya yetiyor! Ancak konu rahat uyku olunca kahve konusuna da dikkat etmek gerek. Özellikle kafein ve teine karşı duyarlılığınız yüksekse, öğleden sonra saatlerde kafeinsiz kahve ya da yeşil çay tercih etmeye çalışın. Uyarıcı maddeler sadece kahve ve çay ile sınırlı değil. Alkol ve sigara da insanı uyaran kimyasal birleşimler arasında yer alıyor. Sigara içerisindeki nikotin metabolizmanın hızlanmasına neden oluyor. En iyisi bu zararlı alışkanlığı toptan kaldırıp çöpe atmak elbette… Bırakma sürecindeyseniz de uyku düzeninizi düzeltme hedefi size motivasyon verebilir! Alkol ise belki insanın uykusunu getiriyormuş gibi görünse de, aslında neden olduğu dehidrasyon ve terlemeler, uyku kalitenizi düşürecektir. Rahat uyku ıcın alkolü azaltın!
Pek çoğumuzun yaptığı ortak bir hataya değinme zamanı şimdi… Yatağımıza yatıyoruz, akıllı telefonumuzu yanımıza alıyoruz ve en favori sosyal medya uygulamamızın derinliklerinde kayboluyoruz! Bu sadece büyük bir zaman kaybı ve saçma bir alışkanlık değil! Aynı zamanda uyku kalitesinin de yeni baş düşmanı… Telefon, televizyon ve bilgisayardan sızan o parlak mavi ışıklar, beyninize “Hala gündüz vakti, aman sakin uyuma!” sinyalleri gönderiyor. Bu da uyku kalitenizi ne yazık ki mahvediyor. Rahat uyku uyuyabilmek için yatmadan en az bir saat önce cep telefonunuzu kenara kaldırın. Bilgisayar ekranınızı kapatın. Bu cihazlara ekran parlaklığını arttırıcı özellikler ekleyebilir, varolanlardan yararlanabilirsiniz. Kendinizi uykuya kitap okuyarak ya da sevdiklerinizle konuşarak hazırlayın. Biraz meditasyon yapmak, ertesi günün kıyafetlerini hazırlamak, kişisel bakımınızı aksatmamak gece rutininizin parçaları olsun. İlkokul arkadaşınızın düğün fotoğraflarını ertesi günde beğenebilirsiniz! Mümkünse gece telefonunuzu yatağınızdan uzağa koyun. Eğer telefonunuzun alarmını kullanıyorsanız, bu cihazı yataktan uzağa ve odanın öteki yanına yerleştirmek sabah uyanmanızı da kolaylaştıracaktır.
Rahat uyku uyumak ve uyku kalitesini arttırmak için, rutinlere başvurmak gerek. Peki, rutinlerle kastettiğimiz şey nedir? Öncelikle her gün aynı saatte yatmaya çalışmak gerekir. Rahat uyku uyuyabilmek için bedeninizi yatma saatine alıştırın. Bunun bir saat öncesinde de teknolojiye elveda diyeceğime göre, o süreyi de önceden belirlemek gerek. Bunun için telefonunuza alarm kurabilirsiniz. Aynı durum kalkma saati için de geçerli… Her gün aynı saatte yataktan kalkarsanız, çok daha kolay uyanırsınız. Unutmayın ki tüm hafta boyunca düzensiz bir uyku uyuyan kişinin hafta sonu bol bol uyuyarak kaybettiği uykuyu geri kazanması mümkün değildir.
Rahat uyku uyuyabilmek için dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de uyku ortamıdır. Tüm kurallara dikkat etseniz bile eğer uyku ortamı uygun değilse rahat uyku uyumak mümkün olmayabilir. Basit bir iki kurala dikkat ederek kendinize rahat uyku ortamını sağlayabilirsiniz. Uyuduğunuz odadaki ışık en önemli konulardan bir tanesi… Öncelikle işinin rengi ile başlayalım. Sarı ışıklar, uyku için daha uygun bir ortam sağlar. Bu konuya aslında elektronik cihazlardan sızan mavi ışıklar ile ilgili konuşurken değinmiştik. Yatak odanızda da ışığı sarı kullanmaya çalışın. Eğer elektrik tasarrufu için beyaz ampul tercih ediyorsanız, ışığı yumuşatacak bir abajurla durumu dengeleyin. Elektronik cihazları kapattığınız ve kendinize zaman ayırdığınız uykudan önceki son bir saatte, yukarıdan değil yerden gelen ışıkları; yani ayaklı lambaları ya da masa üstünde duran abajurları tercih edin. Uyku vakti geldi, ışığı kapattınız. Ancak muhtemelen odanız tamamen karanlık olmadı. Sokak lambaları, komşunun televizyon ışığı, belki elektronik aletlerin minik led ampulleri… Bütün bunlara karşı önlem almak gerek. Koyu renk bir perde ile odanızı karartın. Elektronik aletlerin karanlıkta güçlenen ışıklarını ters yöne çevirin, odanızdan çıkartın ya da bir bantla bloklayın. Gece eğer uyanırsanız, sakin telefona bakmayın! O ışığı bir an için bile almak beyninizi uyandıracaktır. Odanızda analog bir saat bulundurun ya da kol saatinizi kullanın. Rahat uyku uyuyabilmek için elbette yatak da çok önemli. Sizin kişisel ortopedik ihtiyaçlarınıza göre kendinize en uygun yatağı bulmanız gerek. Sırtı ağrıyanlara sert, sık sık dönenlere yumuşak bir yatak tercih edilmeli. Ayrıca yatağınızı tamamlayan alez ve yastık gibi öteki ürünler de önemli. Nefes alan kumaşlar ve kişisel özellikler dikkate alınarak yapılan seçimler bu noktada en doğrusu olacaktır. Son olarak işi konusuna gelelim. Yatak odanız ılık olmalı… Ne sizi terletecek kadar sıcak ne de uyutmayacak kadar soğuk bir odada yatın. Odanızı gün içerisinde havalandırmayı unutmayın. Eğer odaya biriyle paylaşıyorsanız ve işi konusunda farklı talepleriniz varsa, yorgan kalınlıklarını ayarlayarak orta yolda bulunabilirsiniz!