Salgı balı olarak da bilinen çam balı faydaları, polen ballarından farklı ve çok çeşitlidir. Çam balı, bal arılarının çiçeklerdeki nektarlarını olgunlaştırması ile elde edilen çiçek ballarından farklı olarak kızılçam ağaçlarının öz suyunu emen Basra Böceği’ne ihtiyaç duyar. Bu böcek, Türkiye’de çoğunlukla Muğla, Aydın, Balıkesir, İzmir, Çanakkale gibi Ege şehirlerinin yanı sıra Antalya’da kızılçam ormanlarında yaşar.
Kızılçamların öz suyu ile beslenen Basra Böceği’nin bu besini tatlı bir maddeye dönüştürüp ağacın üzerinde bıraktığı kısmı ise bal arıları tarafından olgunlaştırılarak bildiğimiz çam balı halini alır.
Türkiye, dünya çam balı üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Şifa deposu olarak da bilinen çam balı faydaları neredeyse saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Glikoz ve fruktoz oranının düşük olması ile çiçek ballarından farklılaşan çam balları, güçlü antioksidanlar ve çok sayıda mineral içerir. Ayrıca uzun yıllar boyunca kristalleşmeden kıvamını koruyabilen çam ballarının çiçek balından daha az şekerli bir tada sahip olduğunu söylemekte de fayda var.
Zengin içeriği ile insan sağlığını korumaya yardımcı çam balının yararlarını öğrendikten sonra her insanın bu kaliteli bal çeşidini sıklıkla tüketmesi gerektiğini düşüneceğinizden eminiz. İşte çam ağaçları arasında, doğanın koynunda yer alan Çam Otel farkıyla derlediğimiz bu özel balın bilinen en önemli faydaları...
Diğer hiçbir bal türünde bulunmayan içeriğe sahip olan çam balı, bağışıklığı güçlendirmeye yarayan ve hatta bazı durumlarda tedavi edici özellikler taşıyan özel bir baldır. Çiçek balına kıyasla daha koyu bir rengi bulunan çam balının buna ek olarak kendine has bir kokusu ve tadı da vardır. Boğazda yakıcı bir his bırakmayan bu ballar, diğer ballara göre daha fazla enzim, aminoasit ve mineral madde içerdiğinden insan sağlığı açısından önemli birtakım faydalar sunabilmektedir. Peki çam balı faydaları nelerdir?
Kaynağı çam olan bir diğer besin maddesi çam sakızı hakkındaki detaylar için Bilinmeyen Tüm Yönleriyle Çam Sakızı Hakkında Her Şey başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.
Çam balının başlıca faydalarından biri olarak saç sağlığını destekleyici özelliğini sayabilmek mümkün. Saç diplerini besleyen ve zayıf kıl köklerini iyileştiren çam balı, saç tellerinin kolay kırılması ve dökülmesi sorunları ile mücadele etmeyi sağlar. Bu benzersiz özelliğinden dolayı kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılan çam balı, birçok saç bakım maskesinin de malzemeleri arasında yer almaktadır.
Eğer siz de saç tellerinizin zayıf olmasından ve bu nedenle çabuk kırılmasından şikayetçiyseniz çam balı tüketerek saçlarınızın ve saç derinizin eski sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Peki çam balının faydaları bunlarla sınırlı mı? Elbette değil. Gelin bu özel balın diğer faydalarını da birlikte inceleyelim.
Şifa deposu olarak niteleyebileceğimiz çam balı, kan basıncının normale dönmesine de katkıda bulunmaktadır. Bu sayede tansiyonu düzenleyen çam balı, özellikle yüksek tansiyon hastalarının beslenme alışkanlıkları içinde mutlaka yer alması gereken bir besindir. Tansiyonu dengede tutabilmeyi mümkün kılan mucize besinlerden biri olan çam balı, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Ülkemizde en çok rastlanan rahatsızlıklardan biri olan yüksek tansiyon, oldukça fazla sağlık riskleri barındırdığından gerekli önlemlerin alınarak kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. Bu anlamda, son derece özel ve besleyici içeriğe sahip olan çam balının tüketilmesi ile bu gibi kritik hastalıkların önüne geçebilmenin mümkün olduğu gözlemlenebilir.
Çam balı asidik bir besin olduğundan nem barındırmaz ve bakteri oluşumuna karşı oldukça etkili bir antiseptik özelliğe sahiptir. Öte yandan antienflamatuar etkisi sayesinde yara çevresindeki kabarıklık, şişlik ve kızarıklıkların azaltılmasına yardımcı olur. Bu yönüyle yaraları tedavi edici olarak da nitelendirilen çam balı faydaları arasında hücrelerin hızla yenilenmesine önayak olması da yer alabilir.
Kolajen lif dokularının oluşmasına yardımcı olan çam balı, böylece kısa sürede yaralı yüzeyin bütünlüğünü sağlarken iltihaplı dokuların da sağlığına kavuşmasına katkıda bulunur.
Yüksek asit oranına sahip olsa da kolay sindirilebilen bir yapıda olması, çam balının en hassas bünyeler için bile gayet tercih edilebilir bir besin olmasını sağlıyor. Hazımsızlığa yol açmayan çam balı, mideyi tedavi etmeye yardımcı olan şifa dolu içeriği sayesinde güvenle tüketilebilecek bir gıda olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak yine de henüz sindirim sistemi gelişmemiş bebekler için çam balının uygun bir besin olmadığını belirtmeden geçmeyelim. Buna benzer şekilde diyabet hastalarının da çam balı tüketiminde dikkatli olmalarında büyük yarar var. Diğer yandan çam balı; yaşlılar, gençler, sporcular, 1 yaşından büyük çocuklar ve diğer herkesin sindirim sistemi tarafından kolaylıkla sindirilebilir ve bağırsak florasının sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Çam balı faydaları elbette sıraladığımız maddelerle sınırlı değil. Kemik ve kas yapısına katkısı, soğuk algınlığına karşı etkileri, cilt sağlığını korumaya yardımcı özelliği ve diğer pek çok yönü ile çam balı, kelimenin tam anlamıyla mükemmel bir besindir. Genellikle kahvaltılarda tüketilen çam balı, dengeli beslenmenin de önemli bir ayağını oluşturur.
Son derece etkili bir besin olan çam balını kaşıklayarak tüketebilirsiniz. Ancak bu noktada kullandığınız kaşığın metal olmadığından emin olmalısınız. Ayrıca çam balının aşırı tüketilmesi sonucunda birtakım zararları olabileceğini de öngörmenizi tavsiye ederiz.
Çam balını tüketmenin bir diğer yolu da ılık su içine karıştırmaktır. Özellikle soğuk algınlığı ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde bu şekilde daha rahat tüketildiği gözlemlenmektedir.
Bunların yanı sıra çam balını doğal bir diş macunu olarak değerlendirebilmeniz de mümkün. Ek olarak, losyon haline getirilerek cilt ve saç bakım maskelerinde çam balının şifalı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Çam balını uzun bir süre boyunca orijinal haliyle muhafaza edebilmek için karanlık ve serin bir yerde saklamanızı öneririz. Cam veya tahta bir kap içerisinde korunaklı bir şekilde muhafaza edebileceğiniz çam balınız yıllarca bozulmadan ilk haliyle kalacaktır.
Çam balı faydaları ve tüketiliş biçimleri hakkında artık daha fazla bilgi sahibisiniz. Ancak çam balını bu kadar özel ve eşsiz hale getiren besin değerlerine dair fikir sahibi olmanız, bu gıdayı günlük beslenme düzeninize neden eklemeniz gerektiği konusunda biraz daha teşvik edici olabilir.
Bu doğrultuda, ilk olarak 100 gram çam balında yaklaşık olarak 327 kalori bulunduğunu söylememizde yarar var. Yüksek kaloriye sahip olan çam balının tüketiminde aşırıya kaçılması durumunda kilo problemleri yaşanması söz konusu olabilir. Buna karşın günlük potasyum ihtiyacınızın 5 mg’ı, demir ihtiyacının 0,4 mg’ı, sodyum ihtiyacının 11 mg’ı ve protein ihtiyacının 0,4 mg’ını çam balı içeriği karşılamaktadır.
Çam kozalağı ile ilgili bilgi sahibi olmak için de Az Bilinen Faydaları ile Çam Kozalağı Hakkında Önemli Bilgiler başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.