Kış çayı dendiğinde aklınıza ne geliyor? Zihninizde şu an kışın tüketilen sıcak bir fincan çay imgesi belirdiğine eminiz. Üstelik yanlış da değil. Kış çayı, özellikle kış mevsiminde soğuklardan korunmak amacıyla tüketilen sıcak bir içecek olarak tanımlanabilir. Fakat elbette bu çayı kışın en revaçta çayları arasına almayı sağlayan birçok özelliğinden söz etmek mümkün.
Biz de bugünkü içeriğimizde kışın en güzel manzaralarına ev sahipliği yapan Çam Otel olarak kış çayını diğer bitki çaylarından ayıran noktaları ele alıp kış çayının nasıl yapılması gerektiğini irdeleyeceğiz. Bu mis kokulu çayın vücudumuz için yararlarını da sıraladıktan sonra sanıyoruz ki sizin de ilk işiniz en yakın baharatçıya gidip bir kış çayı almak olacak. Peki kış çayı tam olarak nedir ve neden tüketilir? İşte zihinlerde yankılanan tüm bu soruların yanıtları ve daha fazlası...
Adı ile müsemma kış çayı, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kafe ve restoranların menüsünde, baharatçılarda ve evlerin mutfağında belirmeye başlıyor. Genellikle yazın değil de kışın tüketilen bu çaya kış denmesinin tabii ki mantıklı bir gerekçesi var. O da soğuk havalarla birlikte savunmasız hale gelen bağışıklığı güçlendirme yeteneği.
Tam da bu nedenle özellikle kışın daha fazla tüketilen kış çayı, aslında içeriğinde birçok farklı bitki barındıran bir karışım olarak karşımıza çıkıyor. Bitkilerin mucizevi güçlerini ardına alarak beğenimizi kazanan kış çayı, soğuklarda adeta doping etkisi yaratarak vücudun kendini korumaya almasına yardımcı oluyor. Ayrı ayrı da pek çok faydaları bulunan bitkilerin bir araya gelerek sihirli bir iksir oluşturduğu bu içecek kışın çetin hava şartlarında içimizi de ısıtıyor.
Sağlıklı bir yaşam için izlenmesi gereken başlıca adımları öğrenmek için Nedir İşin Aslı? İşte Uzmanların Ağzından Sağlıklı Yaşam için Yapılması Gerekenler! başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Kış çayının farklı bitkilerin karıştırılması ile hazırlandığından daha önce de söz etmiştik. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, okaliptüs, tarçın, karanfil, hibisküs, papatya gibi ayrı ayrı da önemli yararları bulunan bitkilerden oluşan kış çayında bunların yanı sıra elma kabuğu da kullanıldığına rastlayabilirsiniz. Tüm bu malzemeleri ise baharatçılardan temin edebilmeniz mümkün.
Kış çayı hazırlamak için kullanılan bu bitkilerin miktarlarına da önem vermek gerekiyor. Buna göre 2 yemek kaşığı kuşburnu, 2 yemek kaşığı ıhlamur, 1 yemek kaşığı adaçayı, 3 adet okaliptüs yaprağı, 1 kabuk tarçın, 4-5 adet karanfil, 5-6 adet papatya, 2 adet zencefil, 1 yemek kaşığı hibisküs ve yarım elmanın kabuğu kullanmanız büyük bir demlik kış çayı hazırlamak için yeterli olacaktır.
Verilen tarifteki miktarları aşmanız durumunda bitkilerin yan etkilerini yaşayabilmeniz olası olduğundan kış çayınızı tarife uygun bir şekilde hazırlamanızı tavsiye ederiz. Bir araya getirdiğiniz tüm malzemeleri yarım litre kadar sıcak suda 5 dakika demleyip ardından süzdüğünüzde elde ettiğiniz bitki karışımı ise artık kış çayı olarak adlandırılabilir. Dilerseniz kış çayınızı tatlandırmak için içine bal ekleyebilir veya limon sıkabilirsiniz. Öte yandan kış çayınızı hazırlamada kullanacağınız sıcak suyun kaynar su olmadığından emin olmanızda fayda var. Aksi halde kullandığınız bitkilerin vitaminlerinden tam olarak yararlanamayabilirsiniz.
Kış çayının bağışıklığı güçlendirmek için tüketildiğini zaten biliyorsunuzdur. İçeriğindeki bitkilerin vitamin ve mineral yönünden zengin olması, bağışıklık sisteminin direnç kazanmasında büyük rol oynuyor. Bu sayede soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon, nezle gibi rahatsızlıklarla mücadele etmek çok daha kolay hale geliyor. Üstelik bu tür rahatsızlıklara yakalanmadan önce tüketilen kış çayı, vücudu koruma altına almayı da sağlıyor. Ancak kış çayının sağlığımız üzerindeki etkileri bunlarla sınırlı değil.
Kış aylarında üşütme olasılığı diğer mevsimlere oranla çok daha fazla. Kış çayı ise üşütme kaynaklı karın ve bağırsak ağrılarını büyük ölçüde dindirebiliyor. Ayrıca yine soğuk havaların etkisiyle ortaya çıkan burun akıntılarının giderilmesinde de kış çayı anahtar rol üstleniyor. Nefes sorunlarına da iyi gelen bu mis kokulu karışım, bronşit hastalığını yumuşatmayı da sağlıyor. Diğer yandan öksürüğe ve boğaz ağrılarına birebir olan kış çayının balgam söktürücü etkisi olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Kış çayının pek fazla bilinmeyen yararlarından bir diğeri de hafızayı güçlendirme özelliği. Unutkanlığa karşı koruma sağlayan kış çayını düzenli olarak tüketerek siz de beyin fonksiyonlarınızı güçlendirmek için bir adım atabilirsiniz. Zihni temizleme etkisine sahip olan bu bitkisel karışımın yorgunluk ve halsizliğe iyi geldiğini de belirtip sakinleştirdiğini de eklemiş olalım. Hatta bu yönüyle kış çayının uyku sorunu yaşayanlar için son derece ideal bir çay olduğunu iddia etmek hiç de yanlış olmayacaktır. Çünkü kış çayı içtikten sonra dinginleşen zihin zorlanmadan rahat bir uykuya dalacaktır.
Tüm bunların yanı sıra romatizma gibi kemik ve kas ağrılarını dindirmeye yardımcı olan kış çayının göğüs ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Kimi zaman adeta bir ağrı kesici görevi gören kış çayının kabızlık sorununu çözmeyi sağladığını da söyleyebiliriz. Buradan da anlaşılacağı gibi adı kış çayı olsa da bu şifa deposu karışımı her mevsim dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Fakat yüksek tansiyon hastaları, epilepsi hastaları, nörolojik rahatsızlıkları olanlar, kalp ve damar hastalığı olanlar ile hamile ve emziren kadınların kış çayı tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını öneririz.
Kış çayının yanı sıra sağlıklı beslenme hakkında bilgi sahibi olmak için Sağlıklı Yemek Yemenin Bizler İçin Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.