Ülkemizin başkenti Ankara, her yıl milyonlarca kişi tarafından çeşitli sebeplerle ziyaret ediliyor. Ancak birçok kişi, Ankara’nın aynı zamanda bir spor ve doğa şehri olduğunu bilmemekte. İç Anadolu bölgesinin en yeşil doğasına sahip şehirlerden biri olan Ankara, açık hava sporları için birbirinden güzel seçeneklere de ev sahipliği yapıyor. Özellikle şehir sınırları içinde yer alan milli parklar, Ankara doğa yürüyüşü grupları tarafından sıkça tercih ediliyor.
Ankara sınırları içinde yer alan Soğuksu Milli Parkı, termal suları ile ünlü olan Kızılcahamam bölgesine yakınlığı ile de öne çıkıyor. Sağlık dolu bir tatil geçirmek isteyen ziyaretçiler, termal suların şifalı özelliklerinden yararlanırken açık havada tertemiz havayı soluyarak spor yapma imkanı da yakalıyor. Ankara doğa yürüyüşü denildiğinde akla ilk gelen adres olan Soğuksu Milli Parkı, çam ormanları ve birbirinden ilginç canlıları ile tanınan önemli bir parktır. İçerisinde kamp ve piknik gibi organizasyonların da yapıldığı milli parkta farklı gruplar doğa yürüyüşü etkinlikleri de organize eder. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Soğuksu Milli Parkı, 933 hektarlık bir ormana sahiptir. Sarıçam, köknar, Göknar ve Gürgen ağaçları ile kaplı olan ormanlık alanın yanı sıra; 250 hektarlık açık alan da park içerisinde bulunur. Ankara’nın en gözde spor alanlarından biri haline gelen park, hafta sonları şehir içerisinde yaşayan Ankaralılar tarafından yoğun şekilde ziyaret edilir. Hafta içi daha sakin olan parkta çeşitli etkinlikler de düzenlenmektedir.
Ankara, profesyonel ve amatör seviyedeki spor takımları ile ünlü olan şehirlerimizden biri. Şehrin birçok yerinde spor yapılabilecek alanlar ve parklar bulmanız mümkün. Bu parklardan şüphesiz en ünlü olanı ise Soğuksu Milli Parkı. Ankara ve çevre şehirlerden pek çok kişi tarafından ziyaret edilen park içerisinde doğa yürüyüşü turları, piknik ve benzeri etkinlikler düzenleniyor. Ankara doğa yürüyüşü etkinliklerine katılmak için, organizasyonu düzenleyen gruplarla iletişime geçmeniz gerekebilir. Ancak park içerisinde yapılacak yürüyüşler için herhangi bir gruba ihtiyacınız olmadığını da hatırlatalım. Parka giriş yaptıktan sonra dilediğiniz parkuru seçerek yürüyüşünüzü başlatabilirsiniz. Oldukça büyük bir alana yayılan park içerisindeki yönlendirmelerin dikkatli şekilde takip edilmesi, olası sorunların önüne geçilmesi açısından önemlidir. Park içerisinde belirlenen alanlarda ve önceden izin alınması şartı ile kamp etkinlikleri de yapılabilir. Ancak alanda yaşayan hayvanlar dolayısıyla hava karardıktan sonra dikkatli olunması ve güvenlik görevlilerinin uyarılarına uyulması gerekir. Ankara doğa yürüyüşünüzü dilerseniz yalnız, dilerseniz sevdiklerinizle birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle kış aylarında havanın soğuması ile birlikte donabilen toprak nedeni ile, doğru ayakkabı ve ekipman seçimi yapmanızı da tekrar hatırlatalım. Yaz aylarında oldukça geç kararan hava sayesinde iş çıkışı ya da akşam üstü saatlerinde yürüyüşünüzü gerçekleştirebilir, modern hayatın yarattığı stres ve yorgunluktan çam ağaçları ile dolu olan orman sayesinde kurtulabilirsiniz. Doğa yürüyüşü gruplarına katılmak için ise, grubun yöneticisi veya organizatörü ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. Amatör katılımcılar için uygun pek çok tur bulabilirsiniz. Aynı zamanda Çam Termal Hotel olarak, konuklarımızla birlikte gerçekleştirdiğimiz doğa yürüyüşü turlarımızı da inceleyebilir ve hemen turunuzu planlayabilirsiniz.
Doğa yürüyüşü, ya da diğer adıyla trekking; genellikle ormanlık yerlerde yapılan hafif tempolu sportif yürüyüşlere verilen isimdir. Ormanlık yerlerin yanı sıra bayır ve kırsal alanlarda da yapılabilir. Belirli bir güzergah üzerinde ve sınırlı bir sürede tamamlanması amaçlanan doğa yürüyüşleri, bitiş noktasına varılması ile tamamlanır. Güzergah yürüyüş öncesinde planlanarak ihtiyaçlar belirlenir ve katılımcılara gerekli malzemeler iletilir. Çoğunlukla küçük gruplar halinde yapılan yürüyüşlerde, giyim ve ekipman seçimlerinin de doğru şekilde yapılması oldukça önemlidir. Yaz aylarında her katılımcının yanında yeteri miktarda su bulunması, giysilerin geçirgen yapıda olması ve ekipmanların uygun şekilde seçilmesi gerekir. Kış aylarında ise soğuk hava nedeniyle yaşanabilen dona karşı uygun ayakkabı ve giyim seçiminin yapılması, yürüyüş sürecinde yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi için gereklidir. İstenirse belirli bir parkurda, istenirse de oluşturulacak rotada yapılabilen doğa yürüyüşleri için milli parklar ve kırsal bölgeler oldukça uygundur. Her yaştan yetişkinin tamamlayabileceği parkurların yanı sıra, deneyimli sporcular için de zorlayıcı güzergahlar belirlenebilir. Gençlerin ve çocukların da keyif alarak katılabilecekleri doğa yürüyüşlerinde dinlenme ve mola bölgelerinin önceden belirlenmesi de önemlidir. Bu sayede mola için kalan yaklaşık süre, katılımcılar tarafından da takip edilebilir. Günlük program şeklinde yapılacak doğa yürüyüşlerinde, katılımcıların yeterli miktarda gıda ve besin taşımaları da önemli konular arasındadır. Özellikle sandviç ve protein bar gibi kolay taşınabilir gıdaların yanı sıra, meyveler de en doğru besin seçimlerindendir. Teknik açıdan bakıldığında trekking kelimesi, uzun parkurlarda yapılan doğa yürüyüşlerini temsil eder. Trekking etkinlikleri kimi zaman birkaç gün, kimi zaman ise aylar sürebilir. Daha kısa veya günübirlik yürüyüşler için ise hiking terimi kullanılır. Doğa yürüyüşü için seçilecek olan parkurun, katılımcıların fiziksel durumları değerlendirilerek seçilmesi de en önemli konulardan biridir. Yürüyüşler sırasında kısa tırmanışlar, zorlu bölgeler ya da aşılması gereken birikintiler de parkur içerisinde yer alabilir. Katılımcıların tamamının bu engebeleri geçebileceğinden emin olunması gerekir.
Ankara, doğa yürüyüşü açısından en zengin şehirlerden biri. Düzenli olarak etkinlik düzenleyen pek çok ekibe katılabileceğiniz gibi, kendi başınıza da parkurunuzu belirleyerek yürüyüş yapabileceğiniz birçok bölge bulunuyor. Ankara doğa yürüyüşü için en ideal seçimlerden birinin Kızılcahamam olduğunu belirtmiştik. Ancak şehir içerisinde değerlendirebileceğiniz bazı diğer parklar ve bölgeler de yer alıyor. Doğa yürüyüşü için sıkça tercih edilen bölgelerden bir diğeri de Çamlıdere’dir. Çam Termal Hotel’den yaklaşık 30 dakikalık sürüş mesafesinde olan Çamlıdere, 17 farklı parkura da ev sahipliği yapmakta. 2016 yılında parkurlar için yönlendirme levhaları ve düzenleme çalışmalarının da yapıldığını belirtelim. Kazan ilçesinde yer alan Kurtboğazı Barajı çevresinde yer alan parkur, farklı uzunluklar için değerlendirilebiliyor. Şehir merkezinden yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıkta olan parkura, otelimizde 35 dakikalık bir sürüş sonunda ulaşılabilir. Kurtboğazı Barajı’nın Ankara doğa yürüyüşü için diğer parkurlardan en önemli farkı; sadece doğanın değil, aynı zamanda baraj dolayısıyla suyun da keyfini çıkartabilmenizdir. Elmadağ ilçesi de, Ankara’da trekking için en sık tercih edilen rotalardan biridir. Birkaç farklı şekilde planlanabilen güzergahlar sayesinde uzunluk da değiştirilebilir. Çiçek tarlalarının içinde yapılan yürüyüş yalnızca fiziksel sağlığınız için değil, ruhsal sağlığınız için de oldukça faydalı parkurlardan biri. Özellikle bahar ve yaz aylarında tercih edilen parkur, şehir merkezinden 40 kilometre mesafede bulunuyor. Çam Termal Otel tesislerinden ise yaklaşık 125 kilometre mesafedeki parkura iki saatlik bir sürüş sonunda ulaşabilirsiniz. Çam Termal Hotel’in, dört bir yanı Soğuksu Milli Parkı ile çevrilidir. Otelimizde konaklama yapan ziyaretçilerimiz, profesyonel ekibimiz ve rehberlerimiz tarafından düzenlenen doğa yürüyüşlerine de katılabilir. Ankara doğa yürüyüşü programınızı gerçekleştirmeden önce bizi arayarak bilgi alabilir, rezervasyonunuzu hızlı ve güvenli şekilde tamamlayabilirsiniz.