Günümüzde SPA merkezlerinde ve termal resortlarda ziyaretçilerin en sık tercih ettiği terapilerden biri buhar banyosu. Vücuda ve cilde olan olumlu etkileri sayesinde bakım seanslarının vazgeçilmezi haline de gelen bu terapi hakkında merak edilen pek çok konu var. Buhar banyosu faydaları ve dikkat edilmesi gerekenleri inceleyeceğimiz bu yazımızda, evinizde uygulayabileceğiniz basit birkaç terapi yönteminden de bahsedeceğiz.
Buhar banyosu, ısıtılmış suyun hava ile karışmasından elde edilen buharın kullanıldığı bir arındırıcı terapidir. Özellikle SPA ve güzellik merkezlerinde uygulanan bu terapi, cilt üzerinde pek çok olumlu etki yaratır. Kapalı bir odada, ısıtılmış sudan elde edilen buharla gerçekleştirilen bakım kürüdür. Bölgesel olarak uygulanabileceği gibi, tüm vücut için de tercih edilebilir. Pek çok güzellik merkezinde sunulan bölgesel terapiler genellikle yüz ve boyuna odaklanır. Tüm vücut terapileri için ise özel odalar hazırlanır ve ziyaretçi bu odaya girer. Yağlanma, tıkanıklıklar ve kirlenmelerin giderilmesi konusunda oldukça faydalıdır. Kış aylarında kuruyan cildi nemlendirerek bakım ihtiyacını karşılamak için idealdir. Aynı zamanda gözenekleri açar, ölü derinin yumuşamasını sağlayarak hafif bir peeling işlemine zemin hazırlar. Siyah noktalar ve sivilcelerin tedavisinde de faydalıdır. Isı ve nem ile yumuşayan ciltteki kirlerden kurtulmak için basit bir tonik işlemi yeterli olur.
Buhar Banyosu Faydaları
- Nemli ve sıcak bir ortam sunması nedeniyle buhar banyosu faydaları arasında ilk akla geleni, cilt üzerindeki dinlendirici ve yatıştırıcı etkisidir. Ancak bu terapinin faydaları oldukça geniş bir kategoride değerlendirilebilir.
- Vücudun sıcak ve nemli bir ortamda olması, ter bezlerinin çalışmasını sağlar. Bu sayede vücutta biriken zararlı maddelerin ve toksinlerin atılması süreci başlatılmış olur. Isı yükseldikçe vücuttan atılan ter miktarı artar, zararlı maddelerin ve toksinlerin %30 kadarı terleme yoluyla atılabilir.
- Sauna kürlerinden farklı olarak, buhar banyosu oldukça yüksek nem oranına sahiptir. Bu sayede vücuttan terleme yolu ile atılan zararlı maddeler, deri üzerinde yenide kurumaz ve emilmez. Buhar banyosundan sonra duş alarak atık maddelerden kurtulmak mümkündür.
- Buhar banyosunda geçirilecek 15 dakikanın sonunda terleme süreci başlar. Yaklaşık 20 dakika sonra nabız iki katına kadar artar, ancak ısı sayesinde ciltteki kılcal damarlar genişlediği için tansiyonda yükselme olmaz.
- Buhar banyosu, bronşit ve soğuk algınlığı gibi solumayı engelleyen dönemsel hastalıkların tedavisinde de tavsiye edilir. Nem sayesinde solumayı kolaylaştırır ve üst solunum yolunda biriken iltihabın atılmasına yardımcı olur. Buhar banyosunu denemeden önce doktorunuza danışmanız ve olası zararlar hakkında bilgi almanız oldukça önemlidir.
- Yüz, boyun ve bilek gibi ince deri ile kaplı bölgelerin buhar banyosundan sonra nemlendirilmesi gerekir. Bunun için genel bir nemlendirici krem kullanabilir, yüzünüze her zaman kullandığınız bakım kürünü uygulayabilirsiniz.
Buhar banyosu faydalarından bahsederken olası zararlardan söz etmemek olmaz. Dikkatsizlik ve alerji gibi nedenlerle ortaya çıkabilecek sorunlar bulunsa da, genel anlamıyla buhar banyosunun herhangi bir zararı yoktur. Evde yapılan ve genellikle yüz için olan uygulamalarda cildin kaynama noktasındaki su ile temas etmesi, ciddi yanıklara neden olabilir. Aynı zamanda buharı aromalandırmak için kullanılan esans yağlara alerjik reaksiyon gösterme de sık yaşanan sorunlar arasındadır. Hassas cilde sahip kişilerin dermatologlarına danışmadan buhar banyosu denememeleri tavsiye edilir. Ayrıca bazı özel cilt hastalıkları, buhar banyosu yapmanızın önünde engel teşkil edebilir.
Buhar banyosu faydaları açısından birçok avantaj sunar. Ciltteki gözeneklerin açılması ve temizlenmesini kolaylaştırması nedeni ile evde kendi buhar banyonuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bir litre suyu ocakta kaynattıktan sonra derin bir tencere ya da kaba alarak başlayın. Dilerseniz aktarlarda satışa sunulan ve bitki esansları içeren aromatik yağlardan kullanabilirsiniz. Ancak yağ kullanmadan önce alerjiniz olmadığından emin olun. Esans yağdan bir ya da iki damla kullanmanız yeterli olacaktır. Cilt bakımına faydalı olan lavanta, nane ya da okaliptüs yağlarını tercih edebilirsiniz. İstenirse kekik, rezene ve nane gibi baharatlarla da suya aroma kazandırabilirsiniz. Orta boy bir havluyu başınızın arka tarafına yerleştirerek kaynar suyun üzerine eğilin. Su ile aranızda en az 30 cm mesafe olduğundan emin olun ve havlu ile yan kısımları kapatın. Yaklaşık 10 dakika boyunca buharın yüzünüzü yumuşatmasına izin verin ve cildinizi tonik ile temizleyin.
Çam Hotel Resort & SPA Convention Center, Kızılcahamam'ın ilk ve tek lisanslı termal su hizmetinin yanında kalite ve hijyeni bir araya getiren SPA hizmetleri ile öne çıkıyor. Bu eşsiz termal tatil deneyiminden faydalanmak için web sitemizi inceleyebilir, rezervasyon işlemlerinizi çok özel avantajlar ile gerçekleştirebilirsiniz.