Nereden başlayacağınızdan pek emin değilseniz, çiçek bakımı çok kolay bir uğraş sayılmaz. Ancak bir çiçeği sağlıklı bir şekilde büyütmek için gereken temel bilgileri öğrendikten ve rutin bir bakım sürecine geçtikten sonra evinizde veya bahçenizde bitkilere bahmanın en harika yanlarını görmeye başlayacağınızdan eminiz.
Üstelik çiçeklerin ruh halinizi pozitif etkilediğine dair birçok çalışma da mevcut. Eğer siz de kendinizi daha iyi hissetmek, doğaya olabildiğince kucak açmak ve evinizi veya ofisinizi güzelleştirmek istiyorsanız, doğanın koynundaki konumuyla misafirlerini 5 yıldızlı otel konforunda ağırlamaya devam eden Çam Otel’in çiçek bakımına dair önerilerine kulak vermenizi tavsiye ederiz.
Her çiçeğin bakımı, aynı yöntemlerle olmayabilir. Fakat herhangi bir bitkinin hayatta kalabilmesi için gereken birtakım temel noktalar olduğunu savunmak mümkün. Bugünkü içeriğimizde biz de herkesin büyütebileceği çiçeklerin bakımı hakkında bilgi vereceğiz.
Buna göre çiçek bakımı ve püf noktalarını daha iyi anladığınızda, pratik yapmaya başlayabilir ve bir çiçeğin hayatınıza eşlik etmesine tanıklık edebilirsiniz. O halde dilerseniz artık çiçek bakımının inceliklerini birlikte mercek altına almaya başlayalım.
Saksı çiçekleri, bir yere alıştıktan sonra farklı bir yere taşınmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle onu evinizde veya ofisinizde doğru yere koyduğunuzdan emin olmalısınız. Doğru miktarda ışık alan ve doğru sıcaklıkla bir yer belirledikten sonra çiçeğinizi burada konuşlandırabilirsiniz.
Sabit bir sıcaklık ve belirli miktarda ışık alan bir yer seçtikten sonra çiçeğinizin çevresine alışmasını beklemenizde fayda var. Çiçek yerini severse gelişmeye başlayacaktır. Eğer bunun tam aksine bitki gelişmeyip yavaş yavaş kendini bırakmaya başlarsa, seçtiğiniz yerin onun için doğru olmadığı sonucuna varabilir ve yerini değiştirebilirsiniz.
Her çiçek, suya aynı seviyede ihtiyaç duymayabilir. Peki çiçeğinizi ne sıklıkta sulamanız gerektiğini nereden bileceksiniz. Bu sorunu genellikle çiçeğinizin toprağını gözlemleyerek çözebilmeniz mümkün.
Eğer çiçeğin dibindeki toprak çok kuru ise çiçeğinizi sulamanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Ancak toprak hala nemli ise henüz sulamak için biraz daha vaktiniz olduğunu savunabiliriz. Diğer yandan yapraklar rengini kaybetmeye başladıysa veya dökülüyorsa, çiçeğinizin normal rutinden biraz daha fazla suya ihtiyacı olduğunu düşünmenizde fayda var.
Çiçeklerin sağlıklı büyümesinde budamanın da önemli bir yeri olduğunu söylememiz gerekiyor. Buna göre ev bitkinizin bazı yapraklarını kesmeniz, yeni büyüyecek yapraklar için yer açmanızı sağlayacaktır. Ayrıca çiçeğinizin ölmek üzere olan yapraklarını temizleyerek de geri kalan dallarının daha sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.
Ev bitkileri çoğu zaman gübre kullanımına ihtiyaç duymazlar. Fakat ilk çiçek ekiminde sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümesini sağlamak için gübre kullanabilirsiniz. Öte yandan ne tür ve ne kadar miktarda gübre kullanacağınızdan emin değilseniz, bu adımı tamamen atlayabilirsiniz. Aksi halde çok fazla gübreleme bitkinizi beslemeyecek, aksine onu tamamen kaybetmenize yol açacaktır.
Çiçek bakımı konusunda çoğu zaman yaprakların durumu, çiçeğinizin sağlığı açısından fikir verici olacaktır. Yaprakların sararıp dökülmesi, tahmin edebileceğiniz gibi çiçeğin çok sağlıklı olmadığının bir göstergesi olacaktır. Bu noktada gübre kullanımı veya ev yapımı besinler ile çiçeğinizi beslemek alternatif fikirler olabilir. Diğer yandan çiçeğinizin sağlığı için neler yapabileceğiniz konusunda yerel bir çiçekçiye fikir danışarak da ilerleyebilirsiniz.
Çiçeklerinizin yaprakları geniş ya da dar, küçük veya büyük olabilir. Ancak unutmamalısınız ki bir süre sonra tıpkı eşyalarınız gibi çiçeklerinizin yaprakları üzerinde de tozlar birikmeye başlar.
Bu tozlar, çiçeğinizin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu güneş ışınlarını almasını önlemeye başladığı zaman çiçeğiniz için tehlikeli olabilirler. Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına yılda birkaç kez nemli bir bez yardımıyla çiçeklerinizin yapraklarını nazikçe silmenizi tavsiye ederiz.
Çiçek bakımı nasıl yapılır, çiçek bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktaları nelerdir artık daha iyi biliyorsunuz. Peki evinizde veya ofisinizde bakmak istediğiniz çiçeğin en verimli şekilde büyüyebilmesi için ne zaman ekilmesi gerektiğini biliyor musunuz?
Eğer yanıtınız “hayır” ise, çiçek ekim takvimi sayesinde hangi çiçeği ne zaman ekebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Buna göre:
Karanfil, soğuk ve yağışlı havalarda sulamaya ihtiyaç duymaz; ancak ılıman iklimin etkisindeki yerlerde karanfili az miktarda da olsa sulamak gerekebilir.
Menekşe bitkisini doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak bir ortamda büyütmek gerekir. Ayrıca sularken yapraklara ve çiçeğe su damlacıklarının gelmesinden emin olmalısınız.
Güneşi bol alan yerlerde bitki ekimi yapılabilir.
En güzel bahar çiçeklerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Bol güneş ışığı alabileceği bir noktada konumlandırılması gereken papatyalara 2-3 günde bir su vermek yeterli olacaktır.
Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan bakılması gereken inci çiçeği, soğuk havadan korunmalı ve rutin bir şekilde sulanmalıdır.
Aşırı soğuk veya aşırı sıcak havalarda sorun yaşama olasılığı bulunduğu için özenli bir çiçek bakımı süreci gerektiren gülleri yeterli miktarda sulamaya da dikkat etmek gerekiyor.
Soğuk ve havasız ortamlarda yaşaması güç olan peygamber çiçeğini ekmek için en ideal zamana temmuz ayıdır. Güneşi çok seven bu çiçeğe haftada bir kez su vermek yeterli olacaktır.
Aşırı sıcaklara dayanıklı bir çiçek olarak karşımıza çıkan glayöl çiçeği; turuncu, sarı, kırmızı gibi birçok farklı renkte açabilmektedir.
Yıldızpatı, saraypatı veya yıldız çiçeği adlarıyla anılan bu çiçeği ekmek için en doğru zaman ise sonbahar başlangıcıdır. Ancak ev ortamı yerine yıldızpatı çiçeğini bahçeye dikmek en mantıklı seçim olacaktır.
Sonbaharın tüm güzelliğini taşıyan gezi noktalarını öğrenmek için En Güzel Tatil Rotaları ile Sonbaharda Gidilecek Yerler başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Portakal nergisi olarak da bilinen aynısefa çiçeği, papatyagillerdendir ve sorunsuz bir şekilde gelişebilmesi de doğru bakım adımlarını uygulamaya bağlıdır.
Krizantem olarak da bilinen kasımpatı adlı çiçek, dona dayanıklıdır ve her yıl yeniden çiçek açabilmektedir. Çiçek bakımı adımları oldukça basit olan kasımpatılar uzun yıllar boyunca göz zevkine hitap eden görüntüsüyle çiçek açmayı sürdürebilir.
Güneş ışığını çok seven Atatürk çiçeğinin çok sıcak ya da çok soğuk ortamda kalması ise ona iyi gelmeyecektir. Özellikle kış aylarında çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bu çiçeğin toprağında yılda bir kere vitamin ve mineral eklemek faydalı olacaktır.
Çiçeklere ek olarak ülkemizde yetişen ağaçlar hakkında da bilgi sahibi olmak için Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.