Bahar ayları geldi çattı. Baharın doğa sporları için mükemmel bir zaman olduğunu söylersek abartmış olmayız. Doğa sporları, genellikle boş zaman aktiviteleri olarak düşünülür. Ancak diğer taraftan, iyi bir egzersize de dönüşebilir.
Doğa sporları, kalori ve aşırı vücut yağlarından kurtulmanıza yardımcı olur ve dayanıklılık sağlar. Kısaca doğa sporları hem eğlence hem de egzersiz için tercih edilebilir. Aşağıda derlediğimiz doğa sporlarına göz atarak hangilerini denemek istediğinize karar verebilirsiniz.
Bisiklet sürmek hem bir hobi hem de çevrenizdekileri keşfetmenin eğlenceli bir yolu olabilir. Bisiklet, şehir merkezinde veya doğal ortamda bir rota belirleyip, kendinize meydan okumanıza olanak sağlar. Son zamanlarda giderek yaygınlaşan bisiklet yolları ile bu doğa sporunun daha güvenli ve tercih edilebilir hale geldiğini söylemek mümkün.
Bisiklet sürmek, bunaltıcı yaz sıcakları başlamadan önce deneyimlemek isteyeceğiniz türden bir aktivite. İster bisikletinizi alıp bu hafta sonu eğlenceli bir aile gezisine çıkın ister işten eve giderken egzersiz yapın.
Bisiklet özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde arabadan daha hızlı olabilir. Bir egzersiz olarak bisiklet sürmek, kolayca 200-480 kalori yakmanızı sağlar. Bisiklet sürmek ayrıca denge, koordinasyon ve kardiyovasküler uygunluğu geliştirmenize de yardımcı olur.
Her ne kadar bu günlerde cesaret istese de sezon açılmadan önce mükemmel bir tercih olacaktır. Yüzmek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olur ve çok fazla kas ve eklem ağrısı çekmeden egzersiz yapmanıza olanak sağlar. Yüzmek, sağlık için son derece yararlı bir doğa sporudur.
Aerobik kondisyonunuzu geliştirir ve yürüyüş ve koşma ile benzer sağlık yararları sunar. Ayak bilekleri ve dizlere duyarlı olan bu doğa sporu, özellikle koşucular için idealdir. Yüzme ile saatte 480 kalori yakabilir ve vücudunuzdaki kas gruplarını harekete geçirebilirsiniz. Özellikle, çekirdek kasları güçlendirdiği ve düşme riskini azaltmaya yardımcı olduğu için yaşlılara önerilen bir aktivitedir.
Aklınızda bu hafta sonu şehir dışına çıkmak varsa yapabileceğiniz en rahatlatıcı doğa sporlarından biri yürüyüştür. Size bir arabanın sunamayacağı derecede inanılmaz manzaralar sunabilir. Dağ dik, manzara nefes kesici olduğunda, oldukça zorlu bir egzersiz yaptığınızı fark etmezsiniz bile.
Vahşi doğaya doğru uzanan patikalar, yükselen dik yokuşlar, kaya veya tepeleri aşmak ciddi oranda kalori yakmanıza olanak sağlar. Dikkat etmeniz gereken tek şey, bu zorlu yolculuk için gerekecek olan temel araç ve gereçleri yanınızda bulundurmak. Araştırmalar düzenli ve tempolu yürüyüşün kalbinizin, akciğerinizin ve dolaşım sisteminizin sağlığı için iyi olduğunu gösteriyor.
Yürüyüş aynı zamanda kilonuzu sağlıklı bir şekilde korumanıza yardımcı olur. Yürüyüş, düşük etkili bir egzersizdir, bu yüzden eklemleri ve kasları zorlamaz. Sadece 10 dakikalık tempolu yürüyüş, (haftada beş gün ve günde üç kez, toplam 150 dakika) aerobik sağlığınızı iyileştirmek için yeterlidir.
Koşmak, klasik bir doğa sporu ve eğlence aktivitesidir. Yalnız olarak ve neredeyse her ortamda yapılabilir. Tek başına bir etkinlik olarak, diğer insanların programlarına uymanızı gerektirmez. Saha, ağ, raket vb. alan ve gereçlere ihtiyaç duymaz. Ayakkabılarınızı giyip başlayabilirsiniz. Bu yüzden, en kolay ulaşılabilir doğa sporu olarak tanımlanır.
Bir doğa sporu olarak yürüyüş, size iyi bir egzersiz sunar. Dayanıklılığınızı arttırmak ve kalori yakmak için ideal bir yoldur. Saatte 12 km hızla koşmak, 1.000 kaloriden fazla kalori yakmanız anlamına gelir. Üstelik bu miktarı, tepeler veya yollar gibi engebeli alanlarla artırabilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınız ve ailenizle vakit geçirmek için iyi bir fırsattır.
Su ile bütünleşmek istiyorsanız ancak su yüzmek için yeterince sıcak değilse rafting ve kano doğa sporlarını tercih edebilirsiniz. Rafting, son yıllarda ülkemizde giderek yaygınlaşan bir aktivitedir. Tehlikenin ve heyecan vericiliğin bir kombinasyonu olarak tanımlanır.
Bir nehir akıntısı boyunca gerçekleştirilen bu doğa sporu için profesyonel bir sporcu olmanız veya macera sporlarına yatkınlığınız ve beceri seviyeniz önemli değildir. Bu yönüyle macera tutkunları için idealdir.
Kano ise raftinge oranla daha kontrollü ve güvenli bir doğa sporudur. Kürek ile kanoya yön vermek, iyi bir vücut antrenmanı yapmanıza olanak sağlar. Kürek kollarınızı, omuzlarınızı, pazılarınızı ve sırtınızı çalıştırır.
Kamp hem yalnız hem de arkadaş gruplarıyla yapılabilen eğlenceli bir doğa sporu olarak düşünülebilir. Kamp aktivitesi için tek ihtiyacınız olan uygun bir kamp alanı veya kamp yeri ve uygun kamp ekipmanlarıdır.
Ekipmanlar ise sıradan bir çadır veya lüks bir karavan olabilir. Bu yönüyle kamp, herkese uygarlıktan kurtulma ve doğanın tadını çıkarma şansı sunar. Bu doğa sporunun doğa iyi bütünleşmek için en ideal yollardan biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Dağcılık, el ve ayakları kullanarak dik bir nesneye tırmanmayı gerektiren bir doğa sporudur. Zirveye ulaşma amacı ile insan yapımı kaya duvarlara ya da doğal kaya oluşumlarına tırmanmayı içerir. Tüm ekstrem sporlarda olduğu gibi, uygun tırmanma tekniklerinin eğitimi ve özel ekipmanların kullanımını gerektirir.
Dağcılık da diğer doğa sporları gibi ciddi oranlarda kalori yakmanızı sağlar. Güç, çeviklik ve dayanıklılık kazandırır. Dağcılık sadece fiziksel olarak zahmetli bir spor değildir, zihinsel olarak da yüksek bir kontrol seviyesine ihtiyaç duyar.
Her zaman daha büyük ve daha iyi kaya oluşumları karşınıza çıkacak ve her seferinde kendinizi biraz daha zorlayacaksınız. Böylece becerilerinizi geliştireceksiniz. Dağcılığın hem amatör hem de profesyoneller için mükemmel bir spor olduğu söylenebilir.
Kuş gözlemciliği, kuşların doğal ortamlarında gözlemlenmesini içeren eğlenceli bir doğa sporudur. Kuş gözlemciliği için gerekli olan tek ekipman, iyi bir dürbün veya çeşitli optik yardımcılardır. Son yıllarda ülkemizde de popülerleşen bir doğa sporu olan kuş gözlemciliği, doğa ile bütünleşmek ve doğanın tadını çıkarmak için harika bir yoldur.
Bahçeciliğin tipik bir doğa sporu olmadığını ve hatta bir spor bile olmadığını söylemek mümkün ama aslında hem rahatlatıcı hem de kalori yakıcı bir aktivitedir. Bahçenizi düzenlemek, size bir saatte 300 kalori yaktırabilir.
Bahçeciliğin sadece güzel çiçeklere bakmakla kalmayıp eğilmeyi ve bükülmeyi gerektirmesi, kaslarınızın da harekete geçmesini sağlar. Bahçecilik son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan bir aktivitedir.
Bahçe kültürünün yaygınlaşması ve hobi bahçeleri bu aktiviteyi her geçen gün daha popüler hale getirmektedir. Siz de Çam Termal Hotel'i ziyaret ederek Kızılcahamam'ın eşsiz doğası içerisinde bulunan MaceraPark'ın sunduğu birçok farklı doğa aktivitesinde bulunabilirsiniz!