Futbol saha ölçüleri ve oyun kuralları, dünyanın bir numaralı spor dalı olan futbolun temelini oluşturmaktadır. Tam da bu nedenle, eğer futbola ilgi duyuyorsanız futbol kuralları, saha ölçüleri ya da hakem ve oyuncu pozisyonları gibi bazı teknik bilgilere hakim olmanız gerekir.
Bu yazımızda sizler için dünya genelinde çok geniş bir kitle tarafından takip edilen futbola dair bilmeniz gereken en önemli ayrıntıları sıralıyoruz.
Tarihte ilk kez 1800’lü yıllarda İngiltere Futbol Federasyonu tarafından oluşturulan futbol saha ölçüleri ve oyun kuralları, günümüze ulaşıncaya dek pek çok değişikliğe uğramıştır.
Futbol oyun kurallarının temeli, dünyadaki tüm spor kulüplerinde aynıdır. Buna ek olarak sözünü etmiş olduğumuz kuralların bir kısmı; çocuk, genç ve engelli gibi bazı gruplar için yeniden yorumlanarak değiştirilebilir.
Yazımızın bundan sonraki bölümünde futbol saha ölçüleri ve oyun kuralları ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Günümüzde Uluslararası Futbol Birliği Kurulu tarafından hazırlanan ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği yani FIFA tarafından yayınlanan 16 adet futbol oyun kuralı bulunmaktadır.
Bu kuralları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
1. Futbol maçlarında oyun alanı, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu tarafından belirlenen ölçülerle sınırlandırılmalı ve zemin, oyuncuların rahatça hareket edebileceği doğal ya da yapay malzemeler ile örtülü olmalıdır.
2. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu tarafından belirlenen kurallara göre küre şeklindeki futbol topunun çevre, ağırlık ve basınç ölçüleri aşağıdaki gibidir:
3. Futbol maçlarında takımlarda, kaleci ile birlikte bulunması gereken oyuncu sayısı toplamda 11’dir. Ayrıca, takımdaki oyuncu sayısı 7’den az ise maç başlatılmaz.
4. Oyuncuların, hem hakemler hem de takım arkadaşları tarafından kolayca ayırt edilmeleri için sırtlarında, göğüslerinde ve şortlarında 1’den 99’a kadar numaralandırılan rakamlar yer almaktadır. Kaleci haricinde aynı takımda oynayan tüm oyuncuların forma renkleri ve tasarımı birbirinin aynısıdır.
5. Tüm futbol maçlarında oyunun kurallara uygun olup olmadığını gözlemleyen; maçı yönetme yetkisine sahip bir orta hakem bulunur. Bunun dışında orta hakeme yardımcı olmak üzere sahada bulunan üç yardımcı hakem vardır.
6. Yardımcı hakem olarak bilinen iki hakem taç çizgisinin üzerinde, dördüncü hakem ise sahanın kenarında bulunmaktadır.
7. Futbol maçları, toplam 90 dakika sürer. 45’er dakikalık iki devrenin arasında 15 dakikalık dinlenme süresi bulunur. Maç sırasında yaşanan sakatlanma ya da daha farklı sorunlarda maç orta saha hakemi tarafından durdurulur ve ara verilen süre maç sonuna ilave edilir.
8. Oyunun başlangıcında ya da golden ve uzatmalardan sonra oyunu tekrar başlatmak için penaltı, taç, kale ve köşe atışları gibi başlama vuruşları yapılmaktadır.
9. Futbol maçlarında çeşitli durumlarda top oyunda ya da oyun dışı olabilir. Aşağıdaki maddeler dışında top her zaman oyun dışıdır:
10. Futbol maçlarında eğer vuruş yapan takım herhangi bir kural ihlali yapmadıysa ve atış yaptığı sırada topun tamamı kale direklerinin ardına ulaşarak kale çizgisini geçti ise atış gol sayılır.
11. Ofsayt, bir takım oyuncusunun rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın bir pozisyonda olmasıdır. Eğer ofsayt nedeniye maç durdurulduysa yeniden başlatıldığında topu kullanma hakkı rakip takıma aittir.
12. Maç sırasında yapılan kural dışı hareketlerin ardından oyuncular direkt ya da endirekt serbest vuruş yapmak zorunda kalmaktadırlar.
13. Oyuna herhangi bir nedenden dolayı ara verildikten sonra oyunu tekrar başlatmak üzere yapılan penaltı, yalnızca kaleci tarafından savunulan rakip takımın kalesine yapılan tek bir atıştır.
14. Taç, topun futbol sahasının yan çizgilerinden çıkmasının ardından maçı tekrar başlatmak üzere yapılan atıştır. Taç atışında oyuncu topu iki eli ile tutar ve başının biraz gerisine doğru getirerek ayaklarını yerden hareket ettirmeden vuruş yapmaktadır.
15. Aut olarak da bilinen kale vuruşu da maçı yeniden başlatma vuruşlarından biridir. Eğer atışta top karşı takımın kalesine girdiyse hareket gol olarak değerlendirilir.
16. Köşe ya da korner vuruşu, topu yeniden oyuna sokmaya yönelik yapılan bir vuruştur. Eğer top, savunma sahasındaki bir oyuncuya dokunduktan sonra kalenin dışına çıktıysa karşı takım köşe vuruşu kazanmış sayılır.
Futbol sahası ölçüleri aslında futbol oyun kurallarının ilk maddesinde belirtilmektedir. IFAB tarafından belirlenen futbol oyun kurallarına göre futbol sahası, zemini yeşil renkte olan dikdörtgen şeklinde bir alandır.
Futbol sahaları ile ilgili en kritik kurallardan biri, zeminin doğal, suni ya da hibrit çim ile kaplanmış olması gerektiğidir.
Tüm futbol sahaları, sahanın ortasında yer alan beyaz renkteki çizgi ile ortadan ikiye ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra sahanın köşeleri de sahanın sınırlarını belirlemek üzere bir çizgi ile ayrılmaktadır.
Bu doğrultuda kale, ceza ve köşe alanı çizgileri ya da taç çizgisi gibi sahadaki önemli alanların ölçüleri birbirinden farklıdır.
Futbol sahası ölçülerini aşağıdaki gibi hesaplamak mümkün;
Uluslararası maçlarda ise saha ölçüleri şu şekildedir;
Sahanın ortasındaki çemberin yarıçapı 9,15 metredir.
Eğer bir futbol sahası FIFA standartlarına uygun olarak hazırlanıyor ise çeşitli testlerden geçirilerek sertifika almaya hak kazanmaktadır. Saha içerisinde gerçekleştirilen bu testlerin ardından futbol sahası, FIFA 1 Star ve FIFA 2 Star sertifikalarını almaktadır.
En fazla 12 cm yani 5 inç kalınlığında çizilen saha sınır çizgilerinden uzun kenarlardaki çizgi taç çizgisidir. Kısa kenar çizgileri ise kale çizgisi olarak isimlendirilmektedir. Taç çizgisinin uzunluğu kale çizgisinden daha fazla olmalıdır.
Buna ek olarak sahada bulunan kale çizgilerinin genişliğinin de kale direkleri ve üst direk ile aynı olması gerekmektedir.
Futbol sahasında pas alanı olarak da bilinen kale alanı ise kale direklerinden 5,5 metre uzaklıkta ve kale çizgisine paralel olarak çizilen 5,5 metrelik bir dik alandır.
Futbol sahalarında bulunan kale direklerinin boylarının eşit olması zorunludur. Öte yandan kalelerde iki direğin arasında 7,32 metrelik bir uzaklık bulunmaktadır.
Kale çizgisine çizilen iki adet dik çizginin, oyun alanına doğru çizilen paralel çizgilerle birleştiği alan ceza sahasıdır.
Ceza alanının ölçüleri ise;
Bayrak direğinin köşelerinden itibaren oyun alanına çizilen çeyrek daire yayı köşe alanı olarak ifade edilmektedir. Köşe alanının yarıçapı 1 metredir.
Oyun sahasında tüm köşelere 1,5 metre boyunda bir bayrak direği yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu direklerin tümünde bayrak olmalıdır.
Bu yazımızda sizler için futbol saha ölçüleri ve oyun kuralları hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık. Hem profesyonel hem de amatör futbol maçlarında, saha ve oyun kurallarına gereken özen gösterildiği takdirde karşılaşmalar hiç şüphesiz ki daha verimli ve keyifli olmaktadır.
Bugüne dek pek çok profesyonel lig takımı tarafından tercih edilen Çam Otel, Ankara’da futbol sahası hizmeti sunan sayılı otellerden biridir. Eğer siz de takımınızla birlikte bir futbol kampı düzenlemek istiyorsanız eşsiz lokasyonu ve üst düzey hizmet kalitesi ile misafirlerine 5 yıldızlı otel konforu sunan Çam Otel’i tercih edebilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.