Avrupalı biyolog Heckel tarafından 1843 yılında tespit edilen Garra Rufa balıkları, yani bilinen adıyla doktor balıkları, cilt hastalıklarında ve özellikle sedef hastalığını önlemede en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesi olmuştur. Boyutları 3 cm ila 8 cm arasında değişen bu balıklar, vücuttaki ölü deri artıklarını temizleyerek cildi hastalıklardan arındırmaktadır. Ayrıca bu esnada balıklar masaj etkisi de yaratarak vücudu rahatlatmaktadır.
Türkiye’de “Kangal Balığı” olarak isimlendirilen bu balıkların dişleri bulunmamaktadır. Bu sebeple tedavi esnasında insan vücuduna herhangi bir şekilde zarar vermeleri söz konusu değildir. Doktor balıkların bu tedavi esnasında ölmüş deriyi yiyerek egzama, ayak kokusunu engellediği bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Yine masaj esnasında kan dolaşımı hızlandığından cildi güzelleştirmesi de kaçınılmaz bir durum. İlk kez Sivas’ta ortaya çıkan bu balıklar, zamanında köylüler tarafından amatör bir biçimde leğenlere koyularak kullanılmaktaydı.
37 derece sıcak suya kadar rahatça yaşamlarını sürdürebilen bu canlılar, diğer balık türlerinin hepsinden daha farklı özelliğe sahip olmasıyla biliniyor. Garra Rufa balıkları yalnızca ülkemizde değil İran, Irak, Suriye ve bazı uzak doğu ülkelerinde de görülmektedir. Çin’de Garra Rufa balıklarının bir benzeri olan Chinchin balığı mevcuttur. Bu balıklar tedavide kullanılmamaktadır zira erişkin hale geldiklerinde küçük de olsa dişleri çıkmaktadır. Kesin bir bilgi olmasa da bu bölgelere ülkemizden kaçak bir biçimde bu balıkların götürüldüğü düşünülmektedir.
Ölü derilerle beslenen Garra Rufa balıkları, büyük bir şifa kaynağı durumundalar. Sararmış ölü derileri yiyen garra rufa balıkları, ölü derileri yaradan ayırıp, yaranın büyük bir hızla iyileşme sürecine girmesini sağlıyorlar. Özellikle sedef hastalığından muzdarip kişiler, doktorlarda bulamadıklar çareyi garra rufa balıklarında bulabiliyorlar.
Dünyanın her tarafından sedef hastalığı için Sivas’a gelen insanlar bulunuyor. Sedef hastası bir turist ile yapılan röportaj oldukça çarpıcı bilgiler içeriyor. Rusya’da ikamet eden bir turist, yıllarca sedef hastalığı için ilaç tedavisi gördüğünü ancak hiçbir sonuç alamadığı için Sivas’a geldiğini ve çareyi doktor balıklarında bulduğunu anlatıyor. Bu denli önemli olan doktor balıkları dünyada ününü de git gide arttırıyor. Kaplıca görevlileri balıkların doğal bir biçimde kaynaktan geldiğini deklare ediyorlar.
Sıcak su ile doktor balıklarının bir ekip olarak çalıştığını belirten görevliler, doktor balıklarının derileri temizlediğini, içerisinde bolca selenyum bulunduran termal suların ise hücreleri yenileyerek cilde hayat verdiğini söylüyorlar. Yani kısaca belirtmek gerekirse, balıklar tek başına bu iş için yeterli değiller. Balıklar sıradan çeşme suyuna koyulduğunda herhangi bir tedaviden söz etmemiz imkansız hale geliyor. Garra Rufa balıklarının bir başka faydası da ayaklar için. Özellikle kadınların sıklıkla yaptırdığı pedikür işleminde garra rufa balıkları yine önemli yer tutuyor. Doktor balıkları pedikür öncesi ayaklardaki ölü derileri temizliyor, ayaklardaki kan dolaşımını arttırarak hem cildin temizlenmesini hem de pürüzsüz hale gelmesini sağlıyorlar.
Bu işlemden sonra ayaklar pedikür işlemi için daha uygun hale geliyorlar. Garra Rufa balıklarının hüneri bunlarla bitmiyor. Ağızlarından salgılamış oldukları ditranol isimli madde ile açık yaraların kapanmasını ve tedavi olmasını sağlıyorlar. Akla gelen ilk sorulardan bir tanesi de Garra Rufa balıklarının kaç gün süreyle tedavide kullanılacağı sorusu.
Vücuttaki hastalığa göre değişiklik gösterebilen bu süre, haftada 3 seans biçiminde yapılıyor. Yarım saatlik 3 seans sonunda kişinin cildi tıpkı bir pamuk kadar yumuşak oluyor. Bu işlemin vücudun her bölgesine uygulanabileceğinin altını çizmemizde yarar var. Seanslara kadınlar da erkekler de eşit oranda katılmakta. Ancak özellikle ev kadınlarının bu tedaviye rabet gösterdiğini söylememiz gerekiyor.
Doktor balık tüm dünyada büyük rabet görüyor olsa da tabiki zaman zaman uzmanlar arasında görüş ayrılıkları söz konusu olabiliyor. Bir takım uzmanlar egzema ve psöriyazis hastalığı olanlar için doktor balıklarının zararlı olabileceğini söylüyorlar. Bunun en büyük sebebi de enfeksiyon riskinin artabileceği gerçeği.
Doktor balıklarının zararlı olarak görülmesinin en önemli sebebi kapların temizlenmesinin zor olması. Özellikle pedikür öncesi tedavide görülen bu sıkıntı kesin bir çözüme kavuşmuş değil. Problem kullanılan kapların temizlenemiyor olması. Zira bu işlem esnasında balıkların zarar görmesi söz konusu. Balıklar da oldukça pahalı olduğundan bu riske girilememekte. 200 adet balığın maliyetinin yaklaşık 4 bin dolar olduğu düşünülürse durum daha da net bir biçimde anlaşılabiliyor. Ancak iyi işletmeler bu sıkıntıyı minumuma indirmiş durumdalar.
Garra Rufa balıklarının bulundukları havuzlar UV filtreleriyle sterilize edilerek, tedavinin gerçekleştiği bölgede bakteri üremesinin önüne geçmektedirler. Bir diğer sıkıntı da kullanılan sahte balıklar. Doktor balıkları fiyat olarak pahalı olduğu için, Çin’den gelen chinchin balıkları bazı işletmelerde kullanılabiliyor.
İlk etapta chinchin balıkları aynı etkiyi yaratsa da bu balık türünü garra rufa balığından ayıtan temel özellik ise dişlerinin olması. Erişkin hale geldiğinde ufak da olsa dişleri çıkan bu balık türleri, vücuttaki ölü derileri temizlerken vücutta yaralar neden olup enfeksiyon riskini arttırabiliyorlar.
Tüm dünyada değeri anlaşılan bu balık türü, artık uzmanlar tarafından da yetiştirilmeye başlandı. Tıpta oldukça önemli hale gelen bu balığı üreten üniversitelerden birisi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi.
Projenin ismini “Doktor Balık Projesi” olarak belirleyen üniversite, bu balıkların sayısını arttırarak daha çok insanın şifa bulmasını kendilerine ilke edinmiş durumdalar. Projenin devamında üniversite hastanesinin dermotoji bölümünde yakında tedavilerin başlayacağı belirtilmekte.
Bazı hastalar maalesef kaplıcalara gidemiyorlar. Özellikle yaşlı hastalarda görülen bu durum, artık bir problem olmaktan çıkabilir. Balık yetiştirme işlemleri arttıktan sonra doktorlar taraffından özel bir kaba yerleştirilen balıklar artık evlere götürülebilecek ve tedavi gerçekleşebilecek. Sonuç olarak, tamamen doğal olan, %100’e yakın bir başarı sağlayan bu tedavi yöntemini mutlak suretle denemelisiniz. Termal su içerisinde yer alan Garra Rufa balıkları size ve cildinize oldukça iyi gelecek.
Sedef hastalığı gibi birçok cilt hastalığının tedavisini sağlayan, ayrıca pedikür işlemi öncesinde de oldukça büyük bir faydası olan bu yöntem, tüm dünyada bilinen ve uygulanan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl binlerce insan, cilt hastalıklarından kurtulabilmek adına ülkemizde tedavi arıyor.
Siz de hem tedavi olmak hem de cildinizi güzelleştirmek adına mutlaka bu yöntemi denemelisiniz. Doktor balıkların eşsiz faydalarından yararlanmak için sizler de Çam Termal Otel'i ziyaret edebilir, termal suyun faydalarının eşsiz bir doğayla bütünleştiği unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz! Rezervasyon ve sorularınız için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.