Kireçlenme kısaca, vücuttaki tüm eklemleri etkileyen bir eklem rahatsızlığıdır. Pek çok etkene bağlı olarak gelişen kireçlenme ağrısı, bazı belirtiler aracılığıyla kendini gösterir. Biz de yazımızda vücudunuzda gözlemleyebileceğiniz kireçlenme belirtilerini paylaşacağız. Gelin detaylarıyla kireçlendirme nedir, neden olur ve kireçlenme tedavisinin yöntemleri nelerdir sorularının cevaplarına geçelim.
Kireçlenme günümüzde özellikle ileri yaşlarda pek çok kişinin mücadele etmesi gereken bir rahatsızlıktır. Hem kadınlarda hem de erkeklere görülen kireçlenme rahatsızlığı, ne yazık ki yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Kireçlenme nedir sorusunun cevabı ise bizi dejeneratif eklem rahatsızlığına götürür. Dejeneratif eklem hastalığı yani kireçlenme, başta diz ve bel olmak üzere kalça, boyun ve parmakların küçük eklemlerinde görülür.
Kireçlenme neden olur sorusunun cevabı ise pek çok faktörü içerir. Bu faktörlerin başında, ilerleyen yaş durumu gelir. Hareketsiz bir hayat da ilerleyen yaş ile birlikte kireçlenmeyi tetikleyen faktörler arasında bulunur. Genel olarak kireçlenme neden olur sorusuna şu cevapları sıralayabiliriz:
Görüldüğü üzere yukarıdaki nedenler çoğunlukla yaşam rutinindeki unsurları içerir. Eğer 40 yaşını aşmış ve oldukça hareketsiz bir yaşam sürdürüyorsanız genetik yatkınlığınız olmasa bile kireçlenme riski ile karşılaşabilirsiniz. Yine aşırı kilo da bu durumu tetikleyerek eklemlerinizi zorlayabilir ve kireçlenme ağrısına sebep olabilir. Öyle ya da böyle kireçlenme ağrısı ve rahatsızlığı için tedavi yolları olduğunu bilmelisiniz. Bu tedavi yollarından bahsetmeden önce kireçlenme belirtilerinin neler olduğuna dair bilgilere geçelim.
Gelelim kireçlenmenin belirtilerine… Kireçlenme hastalığının başlıca belirtisi ağrıdır. Bunun yanı sıra yetenek kaybına ve sıklıkla sertliğe neden olur. Ağrı tipik olarak uzun süreli aktivite ile daha da kötüleşir. Ağrının dinmesi için tek yöntem dinlenmektir, çünkü kireçlenme ağrıları ancak dinlenerek rahatlar. Kemiklerdeki bu sertlik gün içerisinde farklı oranlarda kendini gösterir.
Özellikle sabahları daha sık görülür ve tipik olarak günlük aktivitelere başladıktan sonra otuz dakikadan az sürer, ancak aktivite dışı kalma dönemlerinden sonra geri dönebilir. Bu da kişinin dinlenirken ağrıyı daha fazla duymasına neden olur. Kireçlenmeden etkilenen eklemler hareket ettiğinde; özellikle omuz ve diz eklemlerinde, çatırtı sesine neden olabilir. Hani kimi zaman bir anda yere eğilen birinde, ya da bileklerimizi çevirdiğimizde minik çatırtılar duyarız ya…
Kireçlenme semptomları ağrı ve sertlik nedeniyle günlük aktivitelerini de etkiler. Bazı insanlar soğuk sıcaklık, yüksek nem veya barometrik basınçtaki bir düşüş ile ilişkili artan ağrı bildirmektedir. Ancak bu tarz ortam değişikliklerinin kireçlenme üzerinde nasıl bir etkisi olduğuna dair kanıtlanmış bir çalışma bulunmamaktadır. Kısacası kireçlenme, pek çok kişinin mücadele ettiği ve kişilerin hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren bir rahatsızlıktır. Genel olarak kireçlenmenin belli başlı belirtileri şu şekildedir:
Yukarıdaki belirtiler genellikle diz, omuz, bel ve kalçada ortaya çıkar. Ağrıya bağlı olarak gelişen bu belirtiler, eklemlerin hassas olmasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Sıraladığımız kireçlenme belirtileri, ileri derece kireçlenmeyi de beraberinde getirerek daha zorlu bir tedavi sürecini meydana getirebilir.
Eklem kireçlenme tedavisi, hareket kısıtlılığına bağlı yaşam konforundaki kalitesizlik sonucu gerekli hâle gelir. Nihai kireçlenme tedavisi için öncelikle teşhis ve tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir. Daha sonra da ağrının şiddeti, kireçlenme derecesi ve hastanın yaşı gibi unsurlara göre tedavi yönteminin nasıl ilerlemesi gerektiğine geçilir. Ayrıca kimi durumlarda teşhis sonucunda bazı egzersiz ve yaşam rutinindeki değişiklikler de yeterli olabilir. İşte eklem kireçlenme tedavisi için kendinizin kontrolünde olan bazı tedavi yöntemleri:
Kireçlenme sorunu yaşayan kişilerin yaşam tarzlarında yapabilecekleri bir numaralı değişiklik fazla kilolarından kurtulmak olmalıdır. Fazla kilolu insanlar için sağlıklı bir şekilde ve diyetisyen yönetimine gerçekleştirilen kilo kaybı tedavi yönünde atılacak önemli bir adım olabilir. Eğer kireçlenme sorununuz varsa ve normalın üzerinde bir kiloya sahipseniz bir diyetisyene danışabilirsiniz.
Günlük beslenme rutininizde sebze ve meyve porsiyonlarını arttırmak, protein kaynaklarını çeşitlendirmek ve rafine şekerden uzak durmak ilk olarak atabileceğiniz adamlar arasında yer alıyor. Kireçlenme probleminden çekenlerin beslenme düzenine eklemesi tavsiye edilen besinler şu şekildedir:
Bu besinleri beslenme düzeninize ilave ederek çok daha sağlıklı bir hayat yaşayabilir ve kireçlenme tedavisi için olumlu adımlar atabilirsiniz. Aynı şekilde kireçlenme tedavisi sürecinde sakınılması gereken bir takım besinler vardır. Bu besinler şu şekildedir;
Bu gıdalar kireçlenme problemini destekleyen iltihaplanmaları arttırıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle bu gıdaları sürekli tüketmeniz kireçlenmeyi de tetikleyebilir. Sağlıklı kilo verme yolunda da bu beslenme rutinine dikkat ederek ilerleyen yaşlarda daha konforlu bir hayat yaşamayı tercih edebilirsiniz.
Spor, her daim hayatınızın bir parçası olması gereken rutinler arasındadır. Hele ki eklemlerin hareketliliğini etkileyen bu tip rahatsızlıklarda sporu hayatınıza eklemelisiniz. Bununla beraber egzersizleri yapmak için tek seçeneğiniz spor salonları değildir. Evde ve sokakta gerçekleştirebileceğiniz egzersizlerle de eklemlerinizi rahatlatabilirsiniz. Bu noktada birkaç unsura da dikkat etmeniz lazımdır.
Kireçlenme tedavisi için en iyi egzersiz türleri; bisiklet sürmek, yüzmek, Tai Chi yapmak, yürümek ve yoga yapmaktır. Bu tarz hafif egzersizler size iyi gelecektir. Bu egzersizlerde kişi hafif direnç kullanır, esnekliği arttırır, aerobik bir eleman sunar ve düşük etkilidir. Yeni egzersizlere başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Özellikle de daha önce aktif değilseniz bu konuya dikkat etmeniz gerekir.
Öncelikle daha kısa egzersiz süreleri ile başlayabilir ve güçlendikçe süreye biraz daha ekleyebilirsiniz. Örneğin, 10 dakika boyunca yürümeye başlayabilir ve yürüyüşlerinizin hızını ve uzunluğunu kademeli olarak artırabilirsiniz. Egzersiz yapmakta yeniyseniz, egzersizlerinden sonra hafif bir ağrı duyabilirsiniz. Bu, bir veya iki gün egzersizden izin almanız ve bu kısa aranın ardından egzersiz rejimine devam etmeniz gerektiği anlamına gelebilir. İlk günlerden sonra ağrı duyduğunuz için tamamen egzersiz yapmayı bırakmamalısınız. Tempoyu hafifleterek devam edebilirsiniz. Rutin hâline gelen egzersizler sayesinde esneklik kazanabilir, hareket kabiliyetinizi artırabilirsiniz.
Kireçlenme rahatsızlığı yaşayan kişiler için birbirinden farklı destek cihazları bulunur. Bu cihazlar kireçlenme tedavisi konusunda kalıcı bir çözüm sağlamasalar da, hastalıktan muzdarip olan kişilerin hayat kalitesini yükseltebilirler. Çeşitli yardımcı cihaz türleri, ilaca ihtiyaç duymadan ilave destek sağlayabilir. Seçtiğiniz aygıtlar etkilenen eklemlere bağlıdır. Bu anlamda kendiniz için en uygun cihazı seçmek üzere doktorunuza danışabilirsiniz. Bu cihazların arasında pantolon askıları, bastonlar, kapma veya kavrama araçları ve ayakkabı içi ekleri yer almaktadır. Bu destek cihazları ile kireçlenme sorunu yaşayan kişiler daha bağımsız bir hayat sürebilirler.
Ağrı söz konusu olduğunda, sıcak ve soğuk kompresler çok faydalı olabilir. Üstelik bir de faydaları vardır… İlaçların uzun vadeli yan etkilerine neden olmazlar. İşi eklem sertliği için yararlıdır ve soğuk kompres eklem ağrısı için en iyisidir. Bu nedenle sorununuz hangisi ise ona uygun kompres yapabilirsiniz. Sıcak kompres için ütü ile ya da kalorifer üzerinde ısıtılmış bir havlu veya sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Soğuk kompres için ise sağlam bir torbaya buz koyup ağrıyan eklem üzerine uygulayabilirsiniz.
Kireçlenme tedavisinin tıbbi yöntemleri arasında ise fizik tedavi ve eklemlere ilaç enjekte etmek yer alır. Eklem kıkırdağını güçlendiren ağrı kesiciler ile iltihap önleyici ilaçlar, kireçlenme tedavi yöntemleri arasındadır. Yine fizik tedavi de kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır. İleri düzeydeki eklem rahatsızlığında fizik tedavi kalıcı çözüm sunmasa da yaşam konforunda artış sağlar. İleri seviyedeki kireçlenme rahatsızlığında ise cerrahi yöntem gerekir.
Eklem protezi takma, kemik düzeltme ameliyatı, eklemleri sabitlemek, artroskopik temizleme gibi yöntemler de uygulanır. Elbette buradaki cerrahi müdahaleler kireçlenme türüne göre de farklılık gösterir. Genel olarak ileri düzeydeki kireçlenmede ameliyat öne çıkan seçenekler arasındadır.
Kireçlenme en çok kimlerde görülür diye baktığımızda ise Vücuttaki kireçlenme nasıl geçer, kireçlenme neden olur ve kireçlenme tedavisi nasıldır gibi sorularını yanıtladık. Kireçlenmenin yarattığı sağlık sorunlarının önüne geçmek ve vücudunuzdaki yeniliği hissetmek için şifanın ve sağlığın adresi Çam Otel bünyesindeki termal havuz, spa ve masaj hizmetinden yararlanabilirsiniz.