11 ayın sultanı kapıda. Bütün bir yıl boyunca tüm Müslümanların heyecan ile beklediği bu ay; beden ve nefis terbiyesinin yanısıra arınma ile de ilgili. Bütün bir sene boyunca yorulan bedeninizi dinlendirmek, dünyanın geçici konuları ile strese giren zihninize esas olarak neyin önemli olduğunu hatırlatmak için Ramazan ideal bir fırsat. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte yemek konusu da gündemden düşmüyor. Ne yenmeli, ne yenmemeli; orucu ne bozar ve nelere dikkat etmek gerekir gibi konular sürekli konuşuluyor. Ramazan diyeti nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için değerli bilgileri bir araya getirdik! Bu Ramazan ibadetin huzuru yanında sağlıklı bir vücudu getirsin diyorsanız, Ramazan diyeti nasıl yapılır konusunda yazdıklarımızı incelemenizi öneririz!
Ramazan, sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen kötü alışkanlıkları durdurma ve daha sağlıklı ve besleyici diyetler alma fırsatıdır. Oruç verimi arttırırken sindirim sistemini rahatlatır ve güçlendirir ve kandaki trigliserit seviyelerini ayarlar. Buna rağmen, çoğu kişi bu kuralları ve ibadetin temel prensiplerini tersine çevirmiş durumda. Her yerden kolayca erişebileceğimiz hızlı hazırlanabilir yiyeceklerin bolluğu ile insanlar genellikle hızlı bir şekilde çeşitli yemekler, tatlılar ve kızarmış yiyecekler bakımından zengin cömert ziyafet sofraları oluşturabiliyor.
Bu da Ramazan diyeti nasıl yapılır sorusuna verilen cevap ile çelişmiş oluyor. Gün boyunca aç kaldıktan sonra sağlıksız besinlerden oluşan iftar sofrası; trigliseritlerde ve kolesterolde artışa ve belki de diyabet ve kilo alımında artışa neden oluyor. Bu nedenle ibadete başlamadan önce Ramazan diyeti nasıl yapılır konusuna dikkat etmek gerek.
Hem sahurda hem de iftarda taze meyveler, sebzeler, helal etler, ekmekler, peynirler ve tatlılar sofranızdan eksik olmamalı. Gün boyunca aç kalan bünyeyi bu öğünlerde mutlu etmek gerek. Ancak her şeyin dengeli olması esas prensip. Yemeklerinizi hafif tutun. Tabağınızda lif, protein ve kompleks karbonhidrat dengesini sağlamaya çalışın. Ramazan, bu yıl olduğu gibi sıcak yaz aylarındayken, aynı zamanda gıdaların size şu kazandırmasına da dikkat etmek gerek.
Yaz aylarına denk gelen Ramazan süreçleri özellikle susuzluğun dengelenmesi gereken zaman dilimleridir. Bu nedenle günlük su ihtiyatınızı iftar ve sahur arasında almaya çalışın. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğer çok fazla suyu bir anda içerseniz, su sizi şişirecek ve yemek yeme arzunuz gidecek. Bu nedenle suyu yemek aralarına bardak bardak serpiştirmekte yarar var. Ramazan diyeti nasıl yapılır sorusunu soran ve sağlığına dikkat etmek isteyen kişilerin bunun yanısıra ayraca su açısından zengin yiyecekleri de günlük diyetlerine eklemeleri gerekir.
Salatalık, marul, domates gibi sebzeler ile yapılmış bir salata ana yemeğinize eşlik etmeli. Yine ana yemek öncesinde güzel bir çorba midenizi rahatlatıp şu ihtiyatınızı karşılamalı. Yemek sonrası yüksek kalorili ve susatıcı tatlılar her akşam tercih edilmemeli. Yanına mutlaka şu açısından zengin kavun, karpuz, çilek, şeftali gibi meyveler eklenmeli. Bu şekilde bedeninizin dehidrasyon yani su kaybı yaşamaması sağlarsınız. Kısacası Ramazan diyeti nasıl yapılır sorusunun cevabı niteliğindeki ilk adım yeterince şu içmek olacaktır.
Orucu hurma ile açmak, sadece ibadetin bir parçası değil aynı zamanda Ramazan diyeti nasıl yapılır sorusunun da cevabıdır. Gün boyunca aç kaldınız. Sofra da donatılmış. Bir anda yemeğe saldırırsanız, sonuçları hoc de istediğiniz gibi olmayacak! İkinci lokmada tıkanacak, tabağınızdakileri bitiremeyeceksiniz bile! Bu nedenle iftariyelikler mutlaka yerini almalı. Beyaz peynir, zeytin, hurma gibi basit çeşitler le kan şekerinizi dengeli bir şekilde yükseltebilirsiniz.
Bu sayede iftar menünüzün esas lezzetine de daha kolay yer açmış olacaksınız. Alternatif iftariyelikler olarak farklı kuru yemişleri ve kuru meyveleri, kiraz domates ya da küçük turşuları deneyebilirsiniz. Özetleyecek olursak Ramazan diyeti nasıl yapılır diye soruyorsanız alışveriş listenize mutlaka iftariyelikleri eklemeyi ihtimal etmeyin. Bu minik eklentiler Ramazan sofranızı da sağlıklı bir şekilde çeşitlendirecektir.
Ramazan ve egzersiz kelimeleri gelende pek bir arada anılmazlar. Ramazan tatili boyunca odaklanılan nokta yemek olduğu için, enerji harcanan aktivitelerden uzak durulur. İmkanı olanlar orucu uykuya bile tutturur. Yemek sonrası da ağırlık çöktü müydü koltuktan kalkmak mümkün olmaz. Ailece televizyonun başına toplanıp beynimizi uyuştururuz. Oysa Ramazan diyeti nasıl yapılır sorusunun bir de tamamlayıcı egzersiz kısmı vardır. İftar sonrası kısa bir yürüyüş yapmak, yediklerinizi sindirmeye yardımcı olacaktır. Hafif tempolu bir koşu da yine tercih edilebilir egzersiz seçenekleri arasındadır. Eğer arzu ederseniz iftardan sonra hafif bir yoga rutini ile de bedeninizi rahatlatabilirsiniz. Unutmayın, bu dönemde egzersizi ve sağlıklı beslenmeyi hayatınıza sokmak bütün sene daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.
Bu sorulara evet yanıtı verdiğiniz takdirde Ramazan diyeti nasıl yapılır konusunu çözmüş olacaksınız!
Ramazan diyeti nasıl yapılır sorusuna daha pratik öneriler isteyenler için çeşitli besin gruplarından öneriler derledik. Her gün bu besin gruplarından seçtiğiniz bir ürünü sofranıza getirmeye çalışın. Bu sayede Ramazan ayı boyunca son derece sağlıklı kalacaksınız!
Bu seçeneklerden birini seçin:
Bu seçeneklerden kaçının:
Bu seçeneklerden birini seçin:
Bu seçeneklerden kaçının:
Bu seçeneklerden birini seçin:
Bu seçeneklerden kaçının:
Bu seçeneklerden birini seçin:
Bu seçeneklerden kaçının:
Şunu hatırlatmakta yarar var. Diyet kelimesi, sadece kilo vermek isteyen insanların kullandığı bir yöntemi çağrıştırmamalı. Diyet esasında beslenme düzeni anlamına gelir. Ramazan ayı boyunca elbette ki öncelik ibadet ve maneviyatta olmalı. Önemli olan, Ramazan’da uygulayacağınız sağlıklı beslenme düzeni diyeti ile bu bir aylık süreçte bedeninize faydalar kazandırmak ve bunları bir sene boyunca yaşamaktır.
Birçok kişi Ramazan ayını en iyi yemekleri hazırlamak, marifetlerini göstermek için ideal bir ay olarak görür, çünkü bütün gün yememek olağanüstü akşam yemekleri ile ödüllendirilmelidir. Ancak, Ramazan, günahlarımızı silmek, yaşam tarzlarımızı değiştirmek ve Allah'a yakın olmak için yıllık bir fırsattır. Bu nedenle, öncelikle kendinizi ruhsal olarak geliştirmeye odaklamalı ve temelde gıda tüketiminizi yıl boyunca herhangi bir gün ile aynı tutmalısınız.
Ramazan ayında vücudumuzun daha dinlenmiş hissettiğini fark ettiniz mi? Çünkü oruç tutmak, sindirim sisteminize bir dinlenme sağlar ve bu, kalorileri daha verimli bir şekilde yakmanız için metabolizmanıza enerji verebilir. Eğer sindiriminiz zayıfsa, bu gıdaları metabolize etme ve yağ yakma yeteneğinizi etkileyebilir.
Oruç sindiriminizi düzenleyebilir ve sağlıklı bağırsak fonksiyonlarını destekleyebilir, böylece metabolik fonksiyonunuzu iyileştirir. Bazı araştırmacılara göre, sadece bir gün boyunca hiçbir şey yememesinin, vücudun toksinleri temizlemesine ve karaciğer ve böbrekler, ve diğer organlarının çalışmasını düzenlemesine yardımcı olduğunu göstermiştir ve sağlıklı kilo vermenize olanak sağlar.
Her ne kadar oruç bilimsel olarak kurulmuş sayısız faydaya sahip olsa da, oruç tutmanın ve kilo vermenin ilk cazip faktörü, önemli kilo kaybı değil hızlı sıvı kaybı olduğundan, kilo vermede kalıcı bir çözüm olmamaktadır. Bu yüzden şunu aklınızda bulundurun: oruç tutmak, kilo verme sürecine başlamanıza yardımcı olur ve bu kalıcı bir çözüm değildir. Ancak Ramazan diyeti nasıl yapılır sorusuna verdiğiniz doğru cevaplar sayesinde, bu ayda kazandığınız sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yılın öteki aylarına da yayabilirsiniz.