Blog

Leziz mi Leziz Kozalak Tatlısı Hakkında Her Şey

Leziz mi Leziz Kozalak Tatlısı Hakkında Her Şey

Tatlı krizi geldiğinde ve evde çok fazla malzeme yoksa, kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz. Fakat bu gibi durumlarda imdadınıza koşacak, bir çırpıda hazırlanabilecek birçok pratik tariften söz etmek mümkün. Bu tür tariflerden biri olan kozalak tatlısı da yalnızca birkaç malzemeyle hazırlanabilecek, leziz mi leziz bir tat olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik oldukça zahmetsiz bir şekilde hazırlanan kozalak tatlısını 7’den 70’e herkesin beğeniyle tükettiğini söylemeden de geçmeyelim.

Herkesin gönlünü fethedecek bir tatlı olarak da niteleyebileceğimiz kozalak tatlısı, üzerine yapılan süslemelerle lezzetine bir de yaratıcılığı da eklemeyi başarıyor. Böylece görsel açıdan da tatmin edici bir boyuta ulaşan kozalak tatlısı, şimdi de sizin mutfağınıza girmeye hazırlanıyor. Peki ister ailenizle, ister misafirlerinizle, isterseniz de tatlı krizi anında yalnız başınıza zevkle tüketebileceğiniz kozalak tatlısı nedir ve nasıl hazırlanır?

Ayrıca çam kozalağı reçelinin nasıl yapıldığını da Şifa Dağıtan Çam Kozalağı Reçeli Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Kozalak Tatlısı Nedir?

Tarifini öğrendikten sonra sık sık yeniden yapmak isteyeceğinizden emin olduğumuz bu tatlı, çok kısa bir süre içinde ortaya mükemmel bir lezzet çıkarmayı mümkün kıldığı için özellikle son dönemlerde giderek daha da popüler bir hale gelmeye başladı. Sizin de favori tatlınız olacak kozalak tatlısı, aslında yalnızca bir çam kozalağı görüntüsüne sahip olduğu için kozalak tatlısı adını alıyor. 

Bunun dışında, bildiğimiz kozalaklarla doğrudan bir ilgisi bulunmayan kozalak tatlısı, belki de görüntüsünden dolayı özellikle kış mevsiminde tüketiliyor. Fakat elbette siz dilerseniz dört mevsim boyunca, istediğiniz zaman bu tatlıyı hazırlayabilir ve sıcacık bir çay veya mis kokulu bir kahve eşliğinde tüketebilirsiniz. Bu kadar bahsettikten sonra dilerseniz artık kendisinden övgülerle söz ettiğimiz kozalak tatlısının nasıl yapıldığı hakkındaki detayları incelemeye başlayalım.

Genellikle kışın tüketilen bir diğer lezzet de kış çayları. Kış çayları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Kış Çayı Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. 

Kozalak Tatlısı Nasıl Yapılır?

cam bir kap içerisinde benmari usulüyle eritilip birbirine karıştırılan çikolata ve tereyağı

Daha önce de belirttiğimiz gibi kozalak tatlısının yapımı son derece pratik. Zaten bu özelliğinden dolayı oldukça yüksek bir popülariteye sahip olan kozalak tatlısını yapmak için önceden büyük bir hazırlık içine girmenize de gerek kalmıyor. Yalnızca her evde bulunan birkaç malzemeyi hazırladıktan sonra en fazla yarım saat içinde servise hazır hale gelecek tatlınızı dilerseniz yemeklerden sonra, dilerseniz de aniden bastıran bir tatlı krizinde tüketebilirsiniz. 

Ankara’nın meşhur tatlarını henüz deneyimlemediyseniz Mutlaka Tadılması Gereken Birbirinden Leziz Ankara Yemekleri başlıklı içeriğimizi inceleyerek enfes lezzetler keşfedebilirsiniz.

Kozalak Tatlısı Malzemeleri 

Hem hafif hem de tatmin edici bir lezzete sahip olan kozalak tatlısını evinizin mutfağında yapabilmek için ihtiyacınız olan malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

- 250 gram mısır gevreği
- 80 gram bitter çikolata
- 2 yemek kaşığı kakao
- 2 yemek kaşığı bal
- 125 gram tereyağı
- İsteğe göre yarım su bardağı çekilmiş fındık
- İsteğe göre 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Bu malzemeleri tabii ki kendi damak tadınıza göre alternatifleri ile birlikte kullanabilmeniz de mümkün. Örneğin mısır gevreği yerine pirinç patlağı, fındık yerine badem, bal yerine reçel gibi malzemelerle çeşitlendirebilirsiniz. Buradan yola çıkarak, kozalak tatlısı ile her şartta ve durumda damak tadınıza uygun ve pratik bir lezzet çıkarabileceğinizi söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.

Kozalak Tatlısı Tarifi

Basit malzemelerle kolaylıkla yapabileceğiniz tatlınız için ilk adım olarak tüm malzemeleri mutfak tezgahınızın üzerine dizin. Bu sayede pratik bir şekilde zaman kaybetmeden tatlının yapım aşamasını tamamlayabilirsiniz. Eğer malzemelerinizin hepsi hazırsa sırasıyla şu adımları takip edebilirsiniz:

1. Verilen ölçüde mısır gevreğini bir kap içerisine alın. Gevrekleri ufalamak için kabın içerisinde yoğurmaya başlayın.
2. Bitter çikolatanızı ve tereyağınızı benmari usulüyle eritin. Benmari yöntemine göre, bir kap içerisine aldığınız çikolata ve yağı, kaynamakta olan su ile dolu kabın üzerine yerleştirip su buharı ile eritmeniz gerekiyor. 
3. Benmari usulüne göre erittiğiniz çikolata ve tereyağını mısır gevreğinin üzerine ekleyip malzemeler birbiri ile özdeşleşene kadar karıştırın. 
4. Çikolata ve yağ ile karıştırılan mısır gevreklerine listede verilen diğer malzemeler de eklenip homojen bir karışım elde edin.
5. Kozalak tatlısına adını veren kozalak şekline sahip olabilmek için narenciye sıkacağınızı kullanın. 
6. Ters çevirdiğiniz narenciye sıkacağının içine bir kaşık yardımıyla malzemeyi doldurun. 
7. Narenciye sıkacağınızı tatlıyı servis edeceğiniz tabağın üzerine getirip ters çevirin ve kozalak tatlınızı servise hazırlayın.
8. Dilerseniz tatlınızın üzerini pudra şekeri veya erittiğiniz çikolata ile süsleyebilirsiniz. Pudra şekeri, tatlınıza kar yağmış gibi bir görüntü kazandıracaktır. Çikolata ise pürüzsüz bir kozalak elde etmenizi sağlayabilir. 
9. Hazırladığınız tatlıyı buzdolabında serinletin ve en az 1 saat boyunca bekleyen tatlılarınızı keyifle tüketmek üzere servis edin. 

Kozalak Tatlısı Hazırlamanın Püf Noktaları

Muffin kalıpları içinde hazırlanmış mısır gevrekli tatlılar

Kozalak tatlısını yapmanın oldukça basit bir süreç olduğu, tarifin uygulama aşamalarından da rahatlıkla anlaşılıyordur. Fakat elbette damakları şenlendirecek bir tatlı elde edebilmek için birkaç ufak püf noktasına dikkat etmenizde yarar olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda, ilk aşamada mısır gevrekleri ile birleştirmek üzere benmari usulüyle erittiğiniz çikolata ve yağı, karışıma eklemek için hızlı davranmanız son derece kritik bir önem taşıyor. Aksi halde malzeme hızla donabilir ve işe yaramaz hale gelebilir. 

Diğer bir tüyomuz da tatlınızı şekillendirirken zorluk çekmemek için narenciye sıkacağınızın çukur kısmını ıslatmanız yönünde. Bu sayede tatlınızın narenciye sıkacağının içinden daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak buna rağmen tatlınızı servis tabağına rahatlıkla çıkaramayacağınızdan endişeleniyorsanız, tatlı malzemesini narenciye sıkacağına doldurmadan önce sıkacağın içine streç film yerleştirebilirsiniz. 

Tüm bu bilgilerin ardından eğer damakları çatlatacak farklı lezzetler tatmak istiyorsanız, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde konumlanan Çam Otel’in birbirinden leziz tatlara imza atan restoranlarını ziyaret edebileceğinizi de belirtmiş olalım. 

*
*



* Ad Soyad ve E-posta adresi zorunludur. E-posta adresiniz gizli kalacaktır.