Geleneklerimiz içinde büyük bir öneme sahip olan bayramlar; aile büyüklerine duyulan saygıyı göstermek, uzun süredir görüşülmeyen yakınlarla hasret gidermek ve ailecek keyifli zamanlar geçirmek için güzel bir fırsat oluşturuyor. Bunlara ek olarak bayram tatlıları da keyifli bayram sohbetlerinin vazgeçilmezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Hayatımızın en güzel anılarına ev sahipliği yapan bayramlara özel yapılan tatlılar, güzelliklerle dolu bayramların küçük birer sürprizidir aslında. Üstelik geleneksel Türk mutfağının en güzel örneklerini oluşturan bayram tatlıları, birbirinden leziz çeşidiyle emek ve sabrın sonunun mutluluğa çıktığına işaret ediyor.
Biz de misafirlerinin damak tadına uygun lezzetler sunan restoranlarıyla 5 yıldızlı hizmet kalitesinden hiçbir zaman ödün vermeyen Çam Otel olarak sizlere evde yapabileceğiniz veya dışarıdan alabileceğiniz en özel bayram tatlılarını sıralamak istedik. Siz de bu tatlar arasından seçiminizi yaparak bu bayramı çok daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Bayramlarda, davetlerde, ziyaretlerde başrol oynayan kolonya hakkında bilgi edinmek için Kolonya Nasıl Yapılır? Evde Doğal Yöntemlerle Kolonya Yapımı başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Türk mutfağı, hiç şüphesiz ki çok sayıda lezzete sahip. Üstelik tatlı çeşitleri söz konusu olduğunda karşımıza şerbetlisinden sütlüsüne, çikolatalısından dondurmalısına sınırsız sayıda seçenek çıkıyor. Ancak elbette tüm tatlı çeşitleri bayram tatlıları olarak anılmıyor.
Osmanlı mutfak kültürünün de etkisiyle genellikle şerbetli tatlı çeşitleri olarak karşımıza çıkan bayram tatlıları, günümüzde farklı malzemelerle hazırlanarak modernize edilmiş olsa da manevi değerini hala koruyor. O halde dilerseniz fazla zaman kaybetmeden her bayrama damgasını vuran başlıca bayram tatlılarını birlikte incelemeye başlayalım.
Bayram coşkusu etrafı sardığında tabii ki akıllara gelen ilk tatlı türü baklavadır. Bayram tatlılarının gözdesi baklava, damakları şenlendiren şerbeti ve kendine has formuyla coğrafyamızın ortak kültür ögelerinden biridir. Fıstıklısı, fındıklısı, cevizlisi, hatta çikolatalısı bile yapılan baklavaya karşı koymak pek de kolay değildir.
Bayram baklavasının çıtır çıtır olması makbuldür. Kat kat hamurunun ağızda dağılması ve içerisinde gizlenmiş lezzeti ortaya çıkarması önemlidir. Peki ev yapımı baklavanın en az pastane baklavası kadar mükemmel olması için nelere dikkat etmek gerekir? Bu konuda en başta yufkaları açmak için kullanacağınız buğday nişastasının taze olduğundan emin olmalısınız.
Ayrıca tatlının şerbeti de ideal kıvamda olmalıdır. Bunun için eğer baklavınız çok miktarda yufkadan oluşuyorsa orta kıvamlı bir şerbet dökmeniz gerektiğini söylememiz gerekiyor. Ancak baklavanız az miktarda yufkadan oluşuyor ve çok da kalın olmayacaksa şerbetinizin daha kıvamlı olmasında fayda var. Aksi halde baklavanız hamur haline gelecektir.
Bayramların bir diğer vazgeçilmez tatlısı ise adını üzerindeki motiften alan kalburabastı. Üzerine kalbur bastırılarak şekillendirilen kalburabastı, şerbetli bir hamur tatlısıdır. Bir tür irmik tatlısı olan kalburabastıyı şekillendirmek için rende veya süzgeç de kullanılabilmektedir.
Kalburabastı hazırlarken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, tarifi tatlandırmak için kullanılan şerbetin ılık halde olması gerektiğidir. Eğer şerbet çok sıcak olursa tatlı hamurlaşacaktır. Bu da kalburabastının ideal kıvamda olmasını önleyecektir. Ek olarak, tatlınız şerbeti çektikten sonra artan sıvıyı süzdürmeniz de daha iyi bir tatlı elde etmenizi sağlayacaktır.
Tel kadayıfın en yakın arkadaşı ekmek kadayıfı, kadayıfla birlikte mükemmel bir bayram tatlısı alternatifi olarak karşımıza çıkıyor. Afyonkarahisar kökenli bir tatlı olan ekmek kadayıfı, bir hamurun arasına fındık, fıstık veya ceviz konulması ve üzerine şerbet dökülmesi üzerine servise hazır hale getiriliyor.
Kimilerinin kaymak yerine dondurma ile de tüketmekten hoşlandığı ekmek kadayıfı yapımının da elbette bir püf noktası bulunmaktadır. Buna göre kadayıfı pişireceğiniz tepsinin kadayıfın çapından daha büyük olması gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü pişen tatlının üzerine şerbetini döktükten sonra ıslanan kadayıf büyüyecek ve tepsiyi dolduracaktır.
Sıralanan tüm bayram tatlısı çeşitleri arasında yapımı en pratik olanlardan Kemalpaşa tatlısı, adını Bursa’nın Mustafakemalpaşa adlı ilçesinden almaktadır. Hem pratikliğinden hem de lezzetinden dolayı bayramlarda ikram etmek üzere sıklıkla tercih edilen bu şerbetli tatlı; genellikle toz haldeki Hindistan cevizi, fındık, ceviz, fıstık veya kaymak ile birlikte servis edilmektedir.
Kemalpaşa tatlısını için hazırladığınız ve pişirdiğiniz hamurları şerbetle buluşturduktan sonra kaşıkla kontrol etmemenizi tavsiye ederiz. Yumuşayan tatlılar kaşık darbesiyle kolayca dağılacaktır. Bunun yerine tatlınızın servise hazır hale geldiğini, dolgun formu ve parlak görüntüsünden anlayabilirsiniz.
Her gün olsa her gün yenilecek bir diğer tatlı ise elbette lokma. Son yıllarda giderek daha da popüler hale gelen, fakat oldukça köklü bir tarihe sahip olan lokma tatlısı, kolay bir tarife sahipmiş gibi görünse de aslında bu tatlıyı yapması maharet istemektedir.
Hemen her evde bulunan basit malzemelerle hazırlayabileceğiniz lokma tatlısını yaparken hamuru kızgın yağa atmak için önceden yağlamış olduğunu bir kaşık kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca hamurun kıvamı için de özen göstermeniz yararınıza olacaktır.
En özel ramazan tatlıları listemizin bir diğer üyesi ise saray lezzetlerinden revani. Bir osmanlı mirası olan revani, evde kolaylıkla yapılabilecek bir bayram tatlısı. Ancak elbette tam ölçülü ve kıvamında bir revani tatlısı için diğer tatlılarda olduğu gibi özen gösterilmesi gereken birtakım noktalar olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Buna göre, mükemmel bir revani şerbeti hazırlamak için öncelikle hazırlamış olduğunuz şerbete bir kaşığı daldırın ve çıkarın. Ardından kaşığı parmağınızın üzerine getirin ve damlayan şerbetin yayılıp yayılmadığını kontrol edin. Eğer damla yayılmıyor, yerine kalıyorsa şerbetinizin revani kekine dökülmek için hazır olduğunu söylemek mümkün.
Öte yandan pek çok kişi, revani için hazırladığı kekin yeterince kabarmadığından yakınırken aslında bunun çözümünün de oldukça basit olduğu belirtmemiz gerekiyor. Tatlınızın istediğiniz kabarıklıkta olması için daha küçük bir kalıp kullanmanız yeterli olacaktır.
En popüler bayram tatlıları arasında sayabileceğimiz bir diğer tatlıs çeşidi ise şambali tatlısı olarak da anılan şam tatlısı. Nostaljik bir lezzet olan şam tatlısını sanıyoruz ki sevmeyen yoktur. Eğer siz de bu bayramda misafirlerinize ve ailenize tatlı bir sürpriz hazırlamak isterseniz geçmişten günümüze birçok anıya şahitlik etmiş olam şam tatlısını tercih edebilirsiniz.
Şam tatlısı yaparken tatlının hamur yapısının bozulmaması için sıcak tatlıya soğuyan şerbeti dökmeniz gerektiğini belirtmiş olalım. Bu sayede sıcak haldeki tatlı, şerbeti çok daha rahat çekecektir. Ayrıca şam tatlısının hamurunu yaparken harcına rendelenmiş portakal veya limon kabuğu da ekleyerek tarife lezzetli bir imza atabilirsiniz.
İrmik ile kıtırlaşan formu, fındık süsü ve mükemmel tadı ile en az baklava kadar meşhur bir bayram tatlısı olarak karşımıza çıkan şekerpare, bu bayram sizin de evinize konuk olabilir. Üstelik evde yapılması da çok zahmetli olmayan bu tatlının sevmeyeni olduğunu ise hiç sanmıyoruz.
Dolayısıyla risksiz bir tatlı olan şekerpareyi yaparken şambali tatlısında olduğu gibi sıcak tatlı için soğuk şerbet kullanmanızı öneririz. Ancak şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini hemen kapatıp birkaç dakika bu şekilde bekletmeniz, gerçekten de kimsenin reddedemeyeceği bir lezzet elde etmenize yardımcı olacaktır.
En sevilen sokak lezzetlerinden tulumba tatlısı da yine çok tercih edilen bayram tatlıları arasında yer alıyor. Dünyanın birçok yerinde farklı isimlerle de olsa servis edilen tulumba tatlısı, Türk tarihinde de oldukça köklü bir geçmişe sahip. Peki bu geleneksel tatlıyı yaparken hangi noktalara önem vermek gerekiyor?
Öncelikle tulumba tatlısını en pratik şekilde hazırlayabilmek için krema torbası kullanmanızı tavsiye ederiz. Krema torbasına takacağınız ve hamura tırtıklı şeklini verecek uç ile kolaylıkla tulumba tatlısı hazırlayabilirsiniz.
Bir diğer önem verilmesi gereken şey ise tulumba tatlısını yapmaya şerbetinden başlamak. Böylece kızarmış tulumba hamurunu soğuk şerbete daldırarak çıtır çıtır bir lezzet elde edebilmeniz mümkün hale geliyor.
Tatlıların yanı sıra Ankara’nın kendine özgü tatlarını da öğrenmek isterseniz, Mutlaka Tadılması Gereken Birbirinden Leziz Ankara Yemekleri başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.