Çam kozalağı oldukça şifalı bir besin kaynağı İlk bakışta birçok kişiyi şaşırtsa da reçeli dahi yapılıyor. Özellikle Rusya ve Doğu Avrupa'da "varenye" adıyla da bilinen çam kozalağı reçeli sıkça tüketilen kahvaltılıklar arasında yer alıyor. Ülkemizde de son dönemlerde yaygınlık kazanmaya başlayan çam kozalağı reçeli, deyim yerindeyse şifa niyetine tüketiliyor. Sert ve kabuklu bir yapısı bulunan çam kozalaklarının tüketilmesine ayrı, reçelinin yapılmasına ayrı şaşıranlardansanız sıkı durun, bugün sizinle çam kozalağı reçeli tarifi de paylaşacağız.
Kendisinden böyle bir performans beklenmese de sert kozalakların aslında kaynatıldıktan sonra gayet yumuşak ve çiğnenebilir hale geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta Rusya'da birçok bölgede siyah çayın içine şeker niyetine bir tatlı kaşığı kadar eklenerek tüketilen çam kozalağı reçeli, kızarmış ekmek üzerinde de epey lezzetli bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu içeriğimizde siinle hem tatlandırıcı hem de reçel işlevine sahip bir tarif paylaşacağız.
Bu leziz ve sağlıklı tarifi siz de dilerseniz dondurma ve tatlıların üzerine şerbet gibi gezdirebilir ve tariflerinizi tatlandırabilirsiniz. Üstelik bu reçel için malzeme bulmak da son derece kolay. Parklarda, bahçelerde, ormanlarda bulunan çam kozalaklarını toplamanız yeterli. Bu anlamda çam ağaçları ile çevrili, doğanın kalbindeki konumuyla kendinize zaman ayırmak için en ideal yerlerden biri olan Çam Otel çevresinde de çam kozalakları bulabileceğinizi söyleyebiliriz.
Ancak her çam kozalağından reçel yapılamayacağını da belirtmeden geçmeyelim. Bu doğrultuda çam kozalağı reçeli yapmak için henüz tam olgunlaşmamış, ufak ve içi yeşil kozalaklar toplamanız gerektiğini söyleyebiliriz. Bu tür çam kozalakları da genellikle bahar aylarında ortaya çıktığından reçeliniz için malzeme toplamaya bahar mevsiminde çıkmanız işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Ek olarak, çam kozalağı toplarken elleriniz yapış yapış olacağı için yanınızda aseton bulundurmanızı tavsiye ederiz. Aseton, reçinenin elinize yapışmasını önleyecektir. Öte yandan reçel yapımı sırasında kullandığınız tencerenin dibinde de reçine kalabilir. Ancak elbette bunu çıkarmanın da bir kolay var. Yapışkan reçineyi temizlemek için sirke kullanabilirsiniz.
Bir diğer sağlık kaynağı çam balı hakkındaki detayları ise Şifa Deposu Çam Balı Faydaları Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz? başlıklı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.
Çam kozalağı reçeli yapmak için izleyeceğiniz adımlar, aslında diğer reçel tariflerinden çok da farklı değil. Yalnızca bazı püf noktalarına dikkat ederek siz de pratik bir şekilde kendi çam kozalağı reçelinizi yapabilirsiniz.
Orta boy üç kavanoz çam kozalak reçeli elde etmek için ihtiyacınız olan malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Temizlediğiniz kozalakları derin ve geniş bir tencereye alın ve yarım litre su ile birlikte kaynatın. Kaynayan suyun altını kıstıktan sonra 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Daha sonra su yüzeyinde biriken ince reçine tabakasını dikkatli bir şekilde temizleyin. Bu noktada tencereyi lavaboya eğimli bir şekilde yaklaştırarak bu tabakanın tencereden akmasını sağlayabilirsiniz.
Reçine tabakasından kurtulduktan sonra ise tencerenize şeker ekleyip karışımı kaynatmak üzere yeniden ocağa alın. Karışım kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Ardından ocaktan aldığınız şerbetli karışımı soğumaya bırakın. Ancak henüz her şey bitmedi. Şerbetli karışım soğuduktan sonra tekrar kaynatın ve bu şekilde aynı işlemi toplam 4 defa tekrarlayın. Bu adımı tekrarlamanızın nedeni, çam kozalaklarının sürekli olarak kaynamasının önüne geçmek. Aralıklı olarak işlemi tekrarlamadığınız takdirde çam kozalaklarının nemi ortadan kalkabilir ve bu da reçelinizin istediğiniz gibi olmamasına yol açabilir.
Tüm bu işlemlerin ardından reçelinizi steril kavanozlara doldurun. Tamamen soğuduktan sonra ise kavanozların kapaklarını sıkıca yerleştirin. Tatlandırmak ve aroma katmak için reçelinizde limon, vanilya, tarçın gibi malzemeler de kullanabilirsiniz. Fakat ilk denemenizde çam kozalağının kendine özgü o hoş rayihasını tatmanızı tavsiye ederiz. İlk denemeden sonra zaten şeker miktarını ya da ekstra bir tatlandırıcı gerektirip gerektirmediğini damak tadınıza göre kendiniz tespit edebilirsiniz.
Kavanozlama işleminden sonra reçelin kendine gelmesi için birkaç gün dinlendirmenizde fayda var. Bu sürenin ardından sevdiklerinizi önce şaşırtacak, sonra tadıyla kendine hayran bırakacak egzotik bir reçel elde etmiş olacaksınız.
Çam kozalağı reçelinin Rusya'da bolca tüketildiğini daha önce de belirtmiştik. Özellikle soğuk iklimiyle meşhur Sibirya’da çam kozalağı reçeli adeta şifa deposu olarak görülüyor. Hastalıklardan korunmak için alternatif bir yöntem olarak görülen çam kozalağı reçeli, soğuk algınlığı ihtimaline karşı bünyeyi korumaya almayı mümkün kılıyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiren çam kozalağı reçeli, bunu da kozalağın içeriğinde bulunan phytoncides adlı doğal yağlar sayesinde başarıyor. Söz konusu yağlar, iltihap oluşumuna karşı güçlü unsurlar içeriyor ve vücudu soğuk algınlığı ile enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı hale getiriyor.
Diğer yandan çam kozalağı reçeli yapmak için taze ve yeşil kozalakların kullanılmasının da lezzet ve kıvam dışında bir nedeni olduğunu söylemeden geçmeyelim. Taze kozalaklar gastrit ve ülser gibi mide sorunlarının yol açtığı ağrılara da oldukça iyi geliyor. Antioksidan bakımından da zengin olan kozalaklarda yer alan tanen adlı madde, karaciğerin toksinleri vücuttan atmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı oluyor. Tüm bu bilgilerden anlaşılacağı gibi özellikle kış aylarında her gün bir çay kaşığı kadar çam kozalağı tüketmek sizi soğuklara ve hastalıklara karşı daha dirençli kılacaktır. Eğer kaşıkla yemek istemezseniz, reçelinizi ekmeğinizin üzerine sürerek de tüketebilirsiniz.