Zayıflamak ya da ideal kilonuzu muhafaza etmek amacı ile en iyi "detoks" diyetini mi arıyorsunuz? Seçebileceğiniz yüzlerce 3 günlük, 5 günlük veya 7 günlük planlar var, ancak hepsi kilo vermenize yardımcı olmayacak. Zayıflamak için, sağlıklı ve özellikle kilo vermek için özel olarak tasarlanmış bir detoks seçmeniz gerekir. Bu nedenle pek çok kişi detoks diyeti nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyor.
Sizin için en uygun detoks planını seçmeden önce, dil bilgisini anlamak önemlidir. Bu dil bilgisini anlayarak akıllı bir detoks diyetinin neler yapabileceğini ve yapamayacağını bilir ve iyi sağlık için akıllı kararlar verirsiniz. Bu nedenle, zayıf ve sağlıklı olmaya hazırsanız, not defterinizi ve alışveriş listenizi çıkarın! Detoks diyeti nasıl yapılır sorusuna sizin için cevap bulduk.
"Detoks" kelimesi ilk etapta okuyan kişiye karmaşık bir tıbbi terim gibi görünebilir. Bu yüzden birçok diyetisyen detoks diyetlerinin temel bir tıbbi fayda sağladığını varsaymaktadır. Ancak vücudunuzda zaten kendi başına detoks yapan sistemler var.
"Detoks" terimi, medya ve tüketiciler tarafından sıklıkla yanlış kullanılan bir terimdir. Bu nedenle de detoks diyetleri sıklıkla yanlış anlaşılabilir. Organlarımız ve dokularımız sürekli olarak detoksifikasyon durumundadır. Vücut tarafından veya çevremizden üretilen istenmeyen maddelerden kurtulma çabası metabolizmamızın yapılacaklar listesinde yer alan bir numaralı iştir! Çoğu detoks diyeti vücudumuzun kendi kendine yerine getirdiği bu etkinliğini destekleyen bir niteliktedir. Karaciğer, böbrek, akciğer, cilt ve gastrointestinal sistemin vücutta biriken toksinleri çıkardığını açıklıyor. Ancak doğal yiyeceklerle dolu bir detoks diyeti uygulamak vücudun temizlik yeteneğini artırabilir.
Hafta boyunca çalışıyorsanız, detoksunuza Cuma günü başlamanız iyi bir fikirdir. Bu yaklaşım, diyetinizin ilk birkaç günü boyunca, genellikle en zor olanı olan günlerde işi düşünmemenizi sağlar. Tamamen diyete odaklanabilirsiniz. Bunun yanısıra yemeklerinizi önceden hazırlamak ve porsiyonluk kaplara koyarak muhafaza etmek de iyi bir fikir olabilir. Böylece hafta ortasında yeniden sağlıklı yemek yapmak zorunda kalmazsınız ve yemeksiz kalıp diyetten sapmazsınız.
Peki, sağlıklı yaşam için, zararlı olmayan en iyi detoks diyetini nasıl seçersiniz? Uzmanlar, sağlıklı bir programın lif, antioksidan ve diğer besinlerle dolu işlenmemiş gıdaları içermesi gerektiği konusunda hemfikirdir.
En iyi detoks ararken sağlıklı kilo vermek isteyen kişilerin kaçınması gereken bazı şeyler vardır.
Detoks diyetleri kalorileri çok düşüktür. Normal olarak çalışabilmeniz için gün boyunca size yeterli miktarda kalori verecek bir diyet programını arayın. Çok düşük kalorili planların sadece tıbbi gözetim ile takip edilmesi gerekir. Detoks diyeti nasıl yapılır sorusunun ilk yanıtı, uygun kalori miktarının belirlenmesini gerektirir.
Büyük sözler veren detoks diyetlerinden ya da olağandışı hızlı kilo kaybı veya bir hastalığın tedavisi için söz veren programlardan kaçının. Ayrıca pahalı haplar veya ürünler almanızı gerektiren diyetlere karşı dikkatli olmak isteyebilirsiniz. Gıda gruplarını elimine eden detoks diyetleri de dikkat edilmesi gereken türler arasında. Meyve sularına ve takviyelerine güvenmek yerine, çeşitli besin yoğunluğu olan tüm yiyecekleri içeren bir detoks planını aramanızı öneririz.
- Hafta boyunca süren detoks diyetinize eklemeniz gerekenler konusunda kesin ve hızlı kurallar yoktur. Bununla birlikte, amacınız, kepekli tahıllar, fındık ve tohumlar gibi yüksek lifli gıdalarla birlikte antioksidanla doldurulmuş temizleyici sebze ve meyvelere odaklanmak olmalıdır. Diyetinizi bu yiyeceklerin etrafında oluştururken, her şeyden az az yediğinize emin olun. Detoks diyeti nasıl yapılır sorusunun en basit cevabı bu olacaktır.
- Ek olarak, detoks diyetinize bitki bazlı protein ve miso gibi probiyotikçe zengin fermente gıdalar ile başlayabilirsiniz. İşte hafta boyunca yemek planlamanıza yardımcı olacak bazı ek fikirler:
- Yerel olarak yetişen mevsim meyvelerini ve sebzelerini yiyin. Mevsim sebzeleri ile yapılmış bir salata ya da doğal meyvelerden elde edilmiş bir smoothie deneyebilirsiniz. Pancar, havuç, elma ve zencefil suyu karışımları ile ara öğünlerinize lezzet ve sağlık katabilirsiniz.
- Dengeli yemeklerin tadını çıkarın. Her ogünde biraz protein, sağlıklı yağ, yüksek lif, tam tahıl karbonhidrat ve meyve ve sebzeler bulunmalıdır.
- Çeşitli tarifleri tercih edin. Tabağınıza köyü yeşil yapraklı sebzeler, pancar, enginar, soğan, havuç ve salatalık gibi çeşitli sebzeler almaya çalışın. Zengin pişmiş nohut, avokado, kahverengi pirinç, pişmiş tatlı patates, kenevir tohumu, sızma zeytinyağı ve diğer protein kaynakları tercihleriniz arasında yer alabilir.
- Detoks diyeti nasıl yapılır sorusunun kritik cevaplarından bir tanesi de şüphesiz kahvaltıdır. Kahvaltı bu düzenli beslenme yolculuğunun en önemli ogünüdür. Taze meyveler, yulaf ezmesi, ve smoothiler ile gününüze güzelce başlayabilirsiniz.
- Bol miktarda su içmek, toksinlerin atılmasında çok yol alabilir. Siz detoks diyetinizdeyken, günde sekiz bardak su içmeyi hedefleyin. Sabahları uyandığınız anda bir bardak su içerek metabolizmanızı hızlandırabilirisiniz. Bir yerden sonra şu içmek çok yavan gelirse, içine limon, lime ya da elma dilimleri ekleyebilirsiniz.
- Bazı insanlar daha fazla sıvıya ihtiyaç duyabilir ve bazı insanlar daha azına ihtiyaç duyabilir. Susuzluğunuzu bir rehber olarak kullanabilseniz de, sağlık uzmanınıza sizin için uygun sıvı alımı konusunda danışmak isteyebilirsiniz.
- Detoks diyeti nasıl yapılır sorusu tek başına kilo vermenizi sağlamayacaktır. Bunun yanında iyi bir egzersiz planına da ihtiyacınız var. Fiziksel aktivite bedendeki dolaşımını arttırır ve vücudunuzun toksinleri yok etmesine yardımcı olur. Detoks diyeti sırasında dolaşımınızı düzeltmek için egzersiz yapmayı unutmayın. Egzersize zaman yoksa gününüze biraz hareket katmayı da deneyebilirsiniz. Örneğin öğle tatilinde bir yürüyüşe çıkmayı ya da restoratif bir yoga dersine katılmayı düşünebilirsiniz.
- Vücudunuzun bir detoks diyetinin yüksek lifli içeriğine uyum sağlaması birkaç gün sürebilir. Sindirim sisteminizi canlandırmak için bitkisel çaylar deneyebilirsiniz. Zencefil çayı, nane çayı, kimyon çayı veya tarçın çayı gibi mucizevi sıvıları yudumlamayı deneyin. Size iyi gelecektir! Yedi günlük detoks diyetiniz fasulye bakımından zenginse, kuru fasulye hazırlarken ıslatma suyunuza bir parça deniz yosunu eklemeyi deneyin. Bu durum fasulyenin gazını azaltacaktır.
Detoks diyeti nasıl yapılır sorusu pek çok kişi için korkutucu olabilir. Sadece meyve suları ile beslenmek ya da istediğiniz şeyleri yiyemediğiniz için tüm gün sınırlı dolaşmak veya besinsizliğin yarattığı enerjisizlikle yerinden kalkamamak… Detoks bu demek değil! Detoks diyeti, kendinizi belirli yiyecekler veya aktivitelerden mahrum etmekten ibaret değildir - bu, bedeninize ve zihninize daha iyi bakmakla ilgilidir, böylece diyeti bıraktıktan sonra bile her gün harika hissedebilirsiniz. Bu zamanı kendi bakımınızı güçlendirmek ve ayrıca uyku rutininizi iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Geceleri hep aynı saatte yatmaya çalışmak ve yatmadan önce esansiyel yağlar ve minik masajlarla kendinizi rahatlatmak bu sürecin çok daha keyifli geçmesine yardımcı olacaktır.
Yedi günlük detoks diyetiniz, yeni stres yönetimi tekniklerini denemek için de mükemmel bir fırsattır. Bu diyeti sadece bedeninizi değil aynı zamanda ruhunuzu yenilemek için de kullanın! Progresif kaş gevşemesi, dikkatli meditasyon veya yoga gibi aktiviteler ile gün içerisinde bedeninizde biriken stresi uzaklaştırmanız mümkün olacaktır. Müzik dinlemek, rahat bir yürüyüşe çıkmak, küvete şu doldurup içine uzanmak veya en sevdiğiniz bir kitabı karıştırmak gibi basit stratejiler bile aklınızı yumuşatmanıza yardımcı olabilir.
Detoks diyeti nasıl yapılır sorusuna verdiğimiz kurallara uyarken en kısa sürede bedeninizde değişiklikleri fark edeceksiniz. Aslında, 7 günlük yaklaşımın çok çeşitli yeni gıdalar, tarifler ve yaşam tarzı alışkanlıkları ile denemeler yapmak için ideal bir yol olduğu düşünülmektedir. Bu momentumu geliştirmek için, yeni davranışlar uygularken (öğle ve akşam yemeklerinde üç porsiyon sebze yemek gibi) daha az kısıtlayıcı bir diyete devam etmek en iyisi olacaktır.
Detoks diyeti nasıl yapılır konusunu araştırdınız, şimdi bu diyeti yeniden yapmayı düşünüyorsunuz. Peki, iki detoks diyeti arasında ne kadar beklemek gerekir? Detoks savunucuları genellikle sağlığınızı iyileştirmek ve hastalıkları önlemek için yılda birkaç kez tavsiye eder. Detoksunuzu tekrarlarken, diyetiniz üzerinde çalışmayı denemelisiniz. Bir önceki diyet deneyiminizde yolunda gitmeyen şeyleri ikinci seferde iyileştirmeyi deneyebilirsiniz. Deneyimlerinizi unutmamak için detoks diyeti sırasında bir sağlık günlüğü tutmanızı öneririz. Yedi günlük detoks diyetiniz sırasında yeni sağlık stratejilerini test etmek size her yıl en iyi sağlığı nasıl elde edeceğiniz konusunda güçlü ipuçları verebilir.
Yedi günlük detoks diyeti tüm insanlar için uygun değildir. Karaciğer hastalığı, diyabet, kanser, böbrek hastalığı veya yeme bozukluğu gibi kronik bir sağlık durumunuz varsa diyetinizi değiştirmeden önce doktorunuza danışmanız çok önemlidir.