Pekmezin faydaları nelerdir? Sorusu, özellikle kış aylarının gelmesi ile oldukça merak edilen bir soru. Halk arasında, hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için birebir şifa olarak görülen pekmezin faydaları saymakla bitmez.
Genellikle üzüm pekmezi bilinse de çeşitli meyvelerden de üretilebilen pekmez, meyvelerin doğal şekeri ile yapıldığı için vücudun şeker ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılar. Bununla birlikte, Türk mutfağının olmazsa olmazlarından olan pekmez, bazı hastalıklar ve vitamin eksikliği için adeta ‘mucize şurup’ olarak adlandırılabilir.
Dinlendirici ve sağlıklı bir tatilin adresi Çam Otel olarak vücut direncini artıran pekmezin faydalarına bir de yakından bakıyoruz. İşte, pekmezin faydaları hakkında merak edilen her şey!
Bilhassa Anadolu’dan gelen pekmez yapma ve tüketme kültürü özellikle kış aylarına hazırlık için ortaya çıkmıştır. Kış aylarının çetin geçen hava koşulları karşısında Anadolu insanı, hasat edilen meyvelerin bir kısmını pekmez için ayırırdı. Dolayısıyla eski zamanlardan beri Anadolu insanının kışı hastalıksız atlatmak için tükettiği en besleyici gıdaların başında pekmez gelmektedir.
Andız, dut, keçiboynuzu ve üzüm pekmezleri ülkemizde en çok tüketilen pekmez çeşitlerindendir. Meyvelerin ezilip suyla kaynatılmasıyla yapılan pekmez, içerdiği yoğun doğal şeker sayesinde tam bir karbonhidrat ve enerji deposudur.
Akne oluşumunu gidermeden tutun, kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmasına kadar pekmezin faydalarından uzunca bir liste yapılabilir ancak biz bu içeriğimizde en çok öne çıkan faydalarından bahsedeceğiz. Peki, başlıca pekmezin faydaları nelerdir?
Pekmezin faydaları denilince akla ilk olarak antioksidan bir besin oluşu geliyor. Antioksidan, vücut hücreleri tarafından üretilen ancak aynı zamanda besinler yoluyla dışarıdan da takviye olarak alınabilen bir kimyasal maddedir. Antioksidan, vücudumuzun hastalıklardan korunmasında ve hücre hasarlarını onarmasında hayati önem taşır.
İşte bu antioksidan özelliği ile pekmez, vücuda gerekli takviyeyi yaparak kışın hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Buna ek olarak antioksidan özelliği ile özellikle üzüm pekmezi, vücudun toksinlerden arınmasına sağlayarak kanser hücreleri ile savaşır.
Soğuk algınlığına pekmez haricinde çözüm önerileri için, Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer? Evde Yapılacak 10 Yöntem başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
“Pekmezin faydaları nelerdir?” diye düşünüyorsanız, bu faydası en önemlilerinden bir tanesi. Yüksek kalsiyum kaynağı olan pekmez, kemik sağlığına da destek olur. Bu mucizevi şurup, çocuklarda kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olurken, yetişkinlerde de kemik erimesinin önlenmesinde önemli rol oynar.
Dahası, sağlıklı ve sağlam dişlerin temel ihtiyacı olan kalsiyum miktarının karşılanmasına ve menopozda sık sık görülen kemik hastalıklarından korunmaya da yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bununla beraber, düzenli spor yapan bireylerde kemik ve kas yapısının gelişmesini sağlar.
Pekmez, antioksidan özellikleri kadar anti-inflamatuar özelliği ile de hastalıklara karşı direnci artırır. Dolayısıyla pekmez, iltihap söktürücü işlevi ile iltihaplı hastalıkların tedavi sürecinde de vücuda destek olabilmektedir. İltihabın yanı sıra balgam söktürücü özelliği sayesinde de öksürük tedavisinde etkilidir.
Oldukça güçlü bir demir kaynağı olan pekmez, demir eksikliği olan kadınların adet dönemlerini daha rahat geçirmelerine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler ve enerji verir.
Pekmez, potasyum deposu bir besindir. Vücutta kalp, kas ve kemik sisteminin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yarayan potasyum ihtiyacı, günlük bir yemek kaşığı kadar pekmez ile giderilebilir.
Pekmezin kan yapıcı özelliğini duymayan yoktur. Pekmez, içerdiği demir mineralleri sayesinde vücutta kan yapımına destek olur. Dahası, kanın damarlardaki akışını hızlandırarak kalp ve damar hastalıklarına karşı da direnci artırır.
Pekmezin faydaları arasında potasyum zengini bir gıda olduğundan söz etmiştik. İşte tam da bu özelliği sayesinde, birçok faydasının yanında bir de tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor.
Pekmez cilde faydalı mı? Diye düşünüyor olabilirsiniz. İçerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde sağlıklı bir vücudun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerinin önemli miktarını karşılamaya yardımcı olan pekmez, cilde de iyi geliyor.
Sağlıklı bir cilt de besinlerden aldığımız mineral ve vitaminlere gereksinim duyar. Pekmez, bu gereksinimleri karşılayarak cildi onarır ve tazeler. Dahası, erken yaşlanmayı ve cilt kırışıklarını da önlemeye yardımcı olur. Sağlıklı bir cildin ihtiyacı olan nemi de sağlayarak cilt kuruluğunun önüne geçer.
İçeriğimizin devamında da değineceğimiz üzere, birçok pekmez çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasında dut pekmezinin saça faydaları olduğu düşünülmektedir. Dut pekmezi, saçları güçlendirir ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Bununla birlikte, saçların erken beyazlamasını engelleyerek canlı bir görünüm kazandırır. Nedeni ise içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyici olmasıdır.
Daha fazla saç bakım önerisi için Yıpranan Saçlar İçin Evde Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Eminiz ki pek çok kişiyi “pekmez kilo aldırır mı?” diye sorarken duymuş veya kendiniz sormuşsunuzdur. Ancak sanılanın aksine pekmez, doğru bir diyet programı ile kilo aldıran değil, verdiren bir besindir. Pekmezin içerisinde bulunan polifenoller, obeziteyi azaltmada ve vücut ağırlığını hafifletmede oldukça etkilidir.
Diyetlerde de sıklıkla yer verildiği görülen pekmez, hem tokluk hissi yaratır hem de açken düşen enerjiyi telafi eder. Sağlıklı kilo olmak isteyenler de pekmezi ek besin olarak tüketerek kilo alabilir. Bu yüzden doğru miktarda tüketmeye özen göstermek gerekir.
Genel olarak pekmezin faydaları hakkında bilgi verdik. Yukarıda sıraladığımız pekmezin faydalarının yanında bir de pekmezin türlerine göre faydalarına da kısaca değinmekte yarar var. İşte türlerine göre pekmezin faydalarından bazıları:
Pekmezin faydaları üzerinde durduk ancak bu besleyici gıdanın bozulmaması için nasıl saklanması gerektiğini biliyor musunuz? Pekmez nasıl saklanır? Diye düşünüyorsanız, bu besin, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde, oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan pekmezler ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.
Pekmezin faydaları olduğu kadar zararları da bulunur. Pekmez tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta fazla tüketmekten kaçınmaktır. İçeriğindeki yoğun şeker miktarı dolayısıyla insan sağlığı için günlük 2 kaşık pekmez tüketmek yeterli olacaktır. Aşırı pekmez tüketiminin sebep olabileceği bazı rahatsızlıklar şunlardır:
20 gram pekmez 58 kalori olmakla beraber, besin değeri olarak %0 yağ, %0 protein ve %100 karbonhidrat içermektedir.
Besin Değeri |
100 gramda |
% Günlük Değer* |
Kalori |
242 kcal |
%12.1 |
Karbonhidrat |
59.3 g |
%19.8 |
Protein |
1.1 g |
%2.2 |
Lif |
0.2 g |
%0.8 |
Yağ |
0.0 g |
%0.0 |
Kolesterol |
0.0 mg |
%0.0 |
Demir |
0.5 mg |
%2.5 |
C Vitamini |
10.0 mg |
%16.7 |
A Vitamini |
19.0 IU |
%0.4 |
Kalsiyum |
32.0 mg |
%3.2 |
Potasyum |
832.0 mg |
%23.8 |
*Verilen yüzdelik değerler 2000 kalorilik bir diyet baz alınarak hesaplanmıştır. Bu değerler günlük kalori ihtiyacına göre farklılık gösterebilir.
Pekmezin faydaları hakkında artık yeterince bilgi sahibisiniz. Yapay şeker içeren zararlı gıdalar yerine doğal şeker içeren pekmezi, günlük alım miktarını göz önünde bulundurarak tüketirseniz, vücudunuz için sağlıklı bir adım atmış olacaksınız.
Vücudunuzun zinde hissetmesi için doğal besinlerin yanı sıra bir de tatile ve dinlenmeye ihtiyacınız varsa termal suları, dingin manzarası ve doğayla iç içe konumu ile sağlıklı bir tatil sunan Çam Otel’de yerinizi ayırtabilirsiniz.