Dinlenmek, yeni yerler keşfetmek, eğlenmek gibi amaçlarla yapılan şehir veya ülke değişikliği turizm olarak adlandırılmaktadır. Fakat turistik gezi; aslında kültürel, ekonomik ve toplumsal açıdan ele alınarak sağlık turizmi gibi seyahat amacına göre çeşitlendirilebilmektedir. Peki sağlık turizmi nedir?
En yaygın turizm türlerinden sağlık turizmini daha yakından tanımak için sağlık turizminin ülkemizdeki temsilcilerinden Çam Otel tarafından hazırlanan içeriği incelemenizi tavsiye ederiz. Böylece sağlık turizmi kapsamına giren seyahat biçimlerini, sağlık turizmi çeşitlerini ve sağlık turizmi için gidilebilecek yerlere ilgili bilgileri öğrenme fırsatı bulabilirsiniz.
Sağlık ile turizm kavramları başta birbiri ile ilgisiz görünebilir. Ancak sağlık turizmi nedir sorusuna yanıt verdiğimiz zaman, aslında bu iki kavramın düşündüğünüz kadar ilgisiz olmadığı kanısına varacağınızdan eminiz. Buna göre, tedavi veya rehabilite olmak ya da sağlığı geliştirmek amacıyla yaşanılan ülke dışında başka bir ülkeye yapılan ziyaretlere sağlık turizmi adı verildiğini söyleyebiliriz.
Seyahat özgürlüğünün ve imkanların teknoloji ve altyapı olanakları ile genişlemiş olmasının bir sonucu olan sağlık turizmi, dünyanın farklı yerlerindeki insanların kendileri için uygun sağlık hizmeti alabilmesini mümkün kılıyor. Üstelik ülkemizin de sağlık turizmi açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını rahatlıkla savunabiliriz.
Hatta Türkiye, sağlık turizminin tüm çeşitlerinde hizmet verebilen başlıca ülkelerden biri olarak ön plana çıkmakta ve bu alanlardaki potansiyelini giderek daha fazla artırmaktadır. Peki sağlık turizmi kaç farklı başlık altında incelenebilir? İşte sağlık turizmi çeşitleri...
Sağlık turizmi, yılın 12 ayı boyunca turizm sektörünün hareket halinde olmasının en önemli nedenlerinden biridir. Ayrıca turizm sektörünün yanı sıra ulaşım sektörü, iletişim ve bilişim sektörü, seyahat sektörü, finans sektörü, inşaat sektörünü de yakından ilgilendiren sağlık turizmi, sağlık kurumları ve aracı kurumların da avantaj elde etmesine katkıda bulunmaktadır.
Fakat sağlık turizminin de kendi içinde farklı başlıklar altında incelenmektedir. Örneğin termal kaynaklı tedavi gibi sağlığı geliştirmeye yönelik alternatif tamamlayıcı hizmetler; estetik operasyon, kalp ameliyatı, organ nakli, kanser tedavisi gibi medikal hizmetler ile diyaliz, bağımlılıkla mücadele programı gibi rehabilitasyon hizmetlerini sağlık turizmi başlığı altında ele alabiliriz.
Sağlık turizmi dünyanın en hızlı gelişen ve büyüyen sektörlerinden biri olduğu için söz konusu başlıkların da ilerleyen zamanlarda çeşitleneceğini iddia etmek mümkün. Ancak şimdilik dilerseniz sağlık turizmi çatısı altında sıralanan ve en çok tercih edilen 3 başlığı inceleyelim.
Adından da anlaşılacağı üzere tedavi veya cerrahi amaçla gerçekleştirilen ülkeler arası seyahatler, medikal turizm olarak değerlendirilmektedir. Sağlık turizmi nişlerinden olan medikal turizm; göz ve diş tedavileri, estetik cerrahi, tüp bebek ve diğer infertilite uygulamaları, transplantasyon ve kardiyovasküler cerrahi, radyoterapi gibi ileri seviye tedavileri kapsamaktadır.
Buradan da anlaşılacağı üzere sağlık kurum ve kuruluşlarında verilen bu tür hizmetlerin alanında uzman sağlık personeli ve doktorlar tarafından üstlenilmesi gerekmektedir. Ülkemiz tıp alanında sahip olduğu konumundan dolayı medikal turizmde dünyanın en çok tercih edilen ülkeleri arasında sıralanmaktadır.
Yaşlılık dönemindeki sağlık sorunlarının tedavisi için gerçekleştirilen seyahatler, geriatri ve engelli turizmi olarak değerlendirilmektedir. Buna göre ilerleyen yaşla birlikte görülen ve geriye dönüşü olmayan yapısal ve işlevsel hücre, doku, molekül, organ ve sistem değişikliklerinin tedavisi için yine sağlık turizmi gerçekleştirilebilmektedir.
Yaşı oldukça ileri olan ve bedensel bir engeli bulunan kişilerin tercih ettiği bu sağlık turizmi sınıfında gezi turları, meşguliyet terapileri, yaşlı bakımı hizmetleri, klinik otelde rehabilitasyon hizmetleri, engelliler için özel bakım ve gezi turları uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Ülkemizin de birçok noktasında geriatri alanında hizmet veren çok sayıda tesis bulunmaktadır.
Termal su adı verilen doğal ve sıcak su kaynaklarından faydalanmak üzere gerçekleştirilen turizm faaliyetleri de termal turizm adını almaktadır. İlk çağlardan bu yana beden ve ruh sağlığı üzerindeki faydaları termal sular, sağlık turizminin en önemli ayaklarından birini oluşturmaktadır.
Kaplıca tedavileri, talossoterapiler, hidroterapi, içme kürleri, peloidoterapi, balneoterapi ve klimaterapi tedavilerinin hepsi sağlığı geliştirmeye yönelik destekleyici uygulamalardan biri olan termal turizm kapsamına girmektedir. Ancak tabii ki bu tür uygulamalar için tercih edilecek yerlerin alanında uzman olması ve birtakım sertifikasyonlara sahip olması gerekmektedir.
Termal oteller, kaplıcalar ve spa merkezleri, bu anlamda hizmet veren tesislere iyi birer örnek oluşturabilir. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık turizmi başlığı altında ele aldığı termal turizm, tedaviyi destekleme özelliğinin yanı sıra oldukça dinlendirici ve eğlenceli bir turizm türü olduğu için de büyük ölçüde ilgi görmektedir.
Termal suların faydaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Termal Suyun Hiç Bilmediğiniz 10 Mucizevi Etkisi başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Sağlık turizmi nedir sorusuna yanıt verdik, peki Türkiye sağlık turizminde nasıl bir konumda?
Dünyada sağlık turizmi hızlı bir ivmeyle gelişmesini sürdürürken Türkiye gibi turizm ülkelerinde sektörün 12 ay boyunca canlı kalmasını sağlamak için sağlık turizmini devreye almak gerekliliği ön plana çıkmaktadır. Diğer yandan doğal kaynaklar ve tıbbi donanım açısından oldukça ileri düzeye ulaşan ülkemizin sağlık turizmi açısından çok büyük bir potansiyel barındırdığını savunmak yanlış olmayacaktır.
Bu doğrultuda yürütülen çalışmalar da Türkiye’nin özellikle son yıllarda sağlık turizmi alanında dikkate değer yatırımlar yaptığına işaret ediyor. Hem medikal turizm, hem termal turizm, hem de geriatri ve engelli turizmi başlıkları altında küresel anlamda önemli bir yere sahip olan Türkiye’nin konumunu yukarı taşımayı sürdürdüğü gözlemlenmektedir.
Başkent Ankara da sağlık turizminin her türü açısından son derece elverişli bir ekosisteme sahip olup yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ankara’nın eşsiz doğası ile öne çıkan Kızılcahamam ilçesinde misafirlerine termal tatil konforu sunan Çam Otel de sizin için ideal bir sağlık turizmi merkezi olabilir.