Sirkenin pek çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle çoğu kişinin zayıflamak için tercih ettiği sirkeli su, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Peki sirkeli su içmek ne işe yarar? Sirke nasıl tüketilmeli?
Dilerseniz ilk olarak sirke nedir, nasıl yapılır bakalım. Sirke; asidik meyvelerin fermente edilmesi ile meydana gelen, asetik asit içeren bir sıvıdır. Ph oranı 2 ile 3 arasında değişen sirke, asit kategorisine girmektedir. Ayrıca elma, üzüm veya balzamik gibi farklı sirke çeşitleri de bulunmaktadır.
Sirke, fermente bir içecek oluğu için yararlı bakteriler içerir. Ancak doğal fermantasyon zaman alan bir yöntemdir. Bu nedenle, günümüzde yapay asit katılarak fermantasyon süreci hızlandırılmış sirkeler de vardır. Fakat yapay sirkelerin tadı ve kokusu, doğal sirkeye göre daha sert olmaktadır. Ayrıca yapay sirkelerin insan sağlığına faydadan çok zararı olacağını da belirtmek gerekir.
Çam Otel olarak bu yazımızda sizler için sirkeli suyun faydaları hakkındaki tüm detayları bir araya derledik. O halde gelin, sirkeli su içmek ne işe yarar birlikte bakalım!
Sirke gibi faydalı bir içecek olan Maden Suyu Faydaları Nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Tarihte ilk kez Babil İmparatorluğunda kullanılan sirke, faydaları ile ön plana çıkan fermente bir sıvıdır. O günden bugüne pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan sirke; aynı zamanda içerisindeki potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile de dikkat çeker. Peki insan sağlığı açısından oldukça yararlı olan sirkeli su ne işe yarar, faydaları nelerdir?
İşte sirkeli su içmek için 9 neden!
Sirkeli su içmek, sindirimi kolaylaştırır ve mide ekşimesi gibi pek çok mide rahatsızlığına iyi gelir. Bunun temel nedeni ise sirkenin, mide asidi üretimini desteklemesi ile ilgilidir. Öyle ki mide asidi, vücudumuza giren gıdaların parçalanmasını ve yiyeceklerin emilimini sağlayan gerekli bir sindirim asididir.
Sirke, fermente bir ürün olduğu için bağırsak dostu yararlı bakteriler içerir. Probiyotik olarak bilinen yararlı bakteriler, bağırsakların normal seyrinde çalışmasını sağlar. Ayrıca sirkenin içerisindeki asetik asidin, bağırsaklar üzerinde olumlu etki gösterdiği sonucuna ulaşan birçok araştırma vardır.
Detoks, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alır. Vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yardımcı olan detoks ile bağışıklık sistemi güçlenir. Sirkeli su içmek de vücutta detoks etkisi yaratan bir özelliğe sahiptir. Özellikle ideal kilosunu korumak isteyen kişiler için mükemmel bir etki sunar.
Detoks diyeti hakkında merak ettikleriniz için Hepimizin Derdi Sağlıkla Kalmak! Peki Detoks Diyeti Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Ağız kokusu, farklı birçok nedenden kaynaklanabilir. Sirkeli su ise antibakteriyel özelliği ile ağız kokusunu azaltan bir etkiye sahiptir. Ağız içi temizliğe fayda sağlayan sirkeli su ile diş üzerinde oluşan lekelerden de kurtulmak mümkün. Buna ek olarak sirkeli suyun, dişleri beyazlattığını da söyleyebiliriz.
Yapılan araştırmaya göre sirkenin, kan şekerini dengelediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun temel nedeni ise kan şekerini dengelemeye yardımcı asetik asit içermesidir. Dolayısıyla insülin direncine sahip olan bireyler ve Tip 2 diyabetliler, glikoz seviyesini dengelemek için sirkeli su içebilir.
Sirke zayıflatır mı sorusu kilo vermek isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Sirke, 100 gram için ortalama 20 kaloridir. Bu miktar, seyreltilmiş su ile birlikte oldukça azalır. Yani sirkeli suyun kalorisinin çok düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
Sirke, pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanıldığı gibi parazit tedavisinde de kullanılabilir. Özellikle kıl kurdu olarak bilinen bağırsak parazitlerinin tedavisinde, sıklıkla tercih edilir. Bunun için bir bardak su içine 2 çay kaşığı sirkesi ekleyip içmeniz gerekir. Böylece bağırsak paraziti için evde doğal bir tedavi yöntemi uygulayabilirsiniz.
Sirkenin fermente bir ürün olduğundan bahsettik. Tam da bu nedenle, sirkenin içerisinde pek çok yararlı bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler ise mide rahatsızlıklarını giderebilir. Örneğin mide yanması, reflü ve gastrit gibi problemlerin önüne geçebilir. Ancak sirkenin seyreltilerek içilmesi gerekir. Dolayısıyla sirkeli su içmek, mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Sirkeli su içmek ne işe yarar, sirkeli suyun faydaları nelerdir belirttik. Öte yandan sirkeli suyun tüketim şekli de son derece önemlidir. Peki ama sirkeli su nasıl tüketilir?
Öncelikle sirkeyi tek başına tüketmemeniz gerektiğini söyleyelim. Yani sirkeyi, su ile seyreltmelisiniz. Bunun için 1 bardak suya 1 yemek kaşığı sirke koyabilirsiniz. Ardından yemekten önce veya sonra tüketerek sindirimi daha kolay bir hale getirebilirsiniz.
Eğer yağ yakımını hızlandırmak istiyorsanız, gece yatarken sirkeli su içmek de son derece mantıklı olacaktır. Özellikle aç karnına gece yatmadan önce içilen sirkeli suyun, iştahı bastırdığını belirten birçok araştırma vardır.
Diğer yandan sabah uyanınca sirkeli su içmek de en çok merak edilen konular arasındadır. Bu noktada sabahları aç karnına içilen sirkeli suyun, vücut direncini artırdığını ve hastalıklara karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
Siz de sirkeli suyun faydaları için diyetinize sirkeli su ekleyebilir ve düzenli olarak sirkeli su tüketimine özen gösterebilirsiniz. Bu sayede sağlığınıza katkı sağlayabilir ve daha zinde bir vücuda sahip olabilirsiniz.
Bu noktada daha sağlıklı bir yaşam için Sağlıklı Yemek Yemenin Bizler İçin Faydaları Nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi olan yiyecekler için misafirlerinin sağlığı ve huzuru için her detayı düşünen Çam Otel’i tercih edebilirsiniz. Böylece detoks diyetine uygun birbirinden sağlıklı yiyecek ve içeceklerin keyfini çıkarabilirsiniz!
Ek olarak sirkeli su gibi alkali su hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Alkali Su Nedir, Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.