Sonbaharın gelmesiyle birlikte soğuğu yavaş yavaş iliklerimizde hissetmeye başladık, mevsimsel hastalıklar da kendini gösterir oldu. Genellikle sonbahar ya da kış mevsiminde öksürük, burun akıntısı ve boğaz ağrısı belirtileriyle ortaya çıkan soğuk algınlığından korunmak kadar bu hastalığa yakalandıktan sonra en hızlı şekilde atlatabilmek de çok önemli. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer biliyor musunuz?
Halk arasında nezle olarak da bilinen ve sık sık griple karıştırılan soğuk algınlığı, havadaki sıcaklık değişimi ile ortaya çıkan mevsimsel bir hastalıktır. Havaların soğumasıyla birlikte virüslerin daha aktif olması nedeniyle görülen soğuk algınlığını ilaç kullanmadan evde yapılacak bitkisel ve doğal yöntemlerle kısa sürede atlatmak da mümkün.
5 yıldızlı otel konforunda tatil deneyimi sunan Çam Hotel olarak bugünkü içeriğimizde en kısa sürede iyileşmenize yardımcı olacabilmesi için soğuk algınlığı nasıl geçer sorusunu yanıtladık. Evde kendiniz de kolayca uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemler ile güçlü ve enerjik günlerinize kavuşmanız çok yakın!
Soğuk algınlığı nasıl geçer sorusu özellikle kış mevsiminde en çok araştırılan konulardan bir tanesi. Soğuk algınlığını hekiminizin verdiği ilaçları kullanarak atlatabileceğiniz gibi evde bulunması kolay malzemeleri kullanarak hazırlayabileceğiniz doğal ve bitkisel kürler de bu hastalıktan kurtulmanıza yardımcı olur.
İşte soğuk algınlığına iyi gelecek ve sizi kısa sürede hasta yatağınızdan ayağa kaldıracak 10 yöntem!
Lezzetli oluşunun yanında nane limon ikilisi soğuk algınlığı konusunda oldukça etkili bir karışım. Kurutulmuş nane boğaz kanallarını temizleyerek öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilerin önüne geçerken limon da içeriğinde bulunan C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor.
Nane limon hazırlamak için ilk olarak bir tane limonu dört parçaya bölün ve iki yemek kaşığı nane ile birlikte ateşe koymuş olduğunuz demliğin içine atın ve demlenmesini bekleyin. Su kaynadıktan sonra 5 dakika dinlendirin. Sonrasında soğutmadan nane limonu içebilirsiniz.
Antibakteriyel özelliği sayesinde sarımsak çok eski zamanlardan beri birçok derde deva olan bir bitki. Mide ve bağırsaklarda dolaşan zararlı bakterileri yok etmesinin yanı sıra soğuk algınlığının yarattığı halsizlik ve yorgunluk halini de ortadan kaldırır.
Eğer soğuk algınlığına yakalandıysanız hastalığı atlatana kadar her gün yarım limon suyu, bir diş sarımsak, bir tatlı kaşığı bal ve kırmızı biberi karıştırarak hazırladığınız bitkisel kürü gün içerisinde aklınıza geldikçe tüketebilirsiniz.
Soğuk algınlığı nasıl geçer sorusuna cevap olacak bir diğer doğal ağrı kesici ise zencefildir. Eğer soğuk algınlığına yakalandıysanız marketlerden ya da aktarlardan aldığınız bir ham zencefili çiğneyerek soğuk algınlığının neden olduğu belirtilerin kısa sürede ortadan kalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer ham zencefili katı halde tüketmek istemiyorsanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olması için zencefil çayı demleyerek içebilirsiniz.
Ek olarak, birçok hastalığa şifa olan diğer bitki çayları hakkında bilgi almak için de Bitki Çayları Rehberi: Hangi Bitki Çayı Neye İyi Geliyor? konulu içeriğimize göz atabilirsiniz.
Bal, soğuk algınlığının neden olduğu boğaz kuruluğuna iyi gelir ve çok kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Kendi başına da çok etkili bir besin olan bal, limon suyu ile bir araya geldiğinde soğuk algınlığını hızla ortadan kaldırır. Ballı kürü hazırlamak için bir çay kaşığı bala birkaç damla limon suyu karıştırın ve hazırlamış olduğunuz bu karışımı güç içerisinde sık sık tüketin.
Mutfağın en sevilen lezzetlerinden biri olan tarçın aynı zamanda çok sağlıklı bir baharat. Tarçın, karanfil ve balı karıştırarak hazırlayacağınız lezzetli çayı gün içerisinde iki ya da üç kez içerseniz sağlıklı günlerinize kısa sürede kavuşacaksınız.
Hem lezzetiyle hem de kokusuyla ıhlamur da mutfakların şifa deposu içeceklerinden biridir. Öksürüğe ve grip hastalığına çok iyi gelen bu içecek soğuk algınlığını da kısa sürede atlamanıza yardımcı olur. Vücutta bulunan mikropların terleme yoluyla dışarı atılmasını sağlayan demlenmiş taze ıhlamuru günde iki ya da üç kez içebilirsiniz.
İçerisine birkaç adet C vitamini deposu limon dilimi ekleyerek ıhlamurunuzu daha da lezzetli hale getirebilirsiniz.
Alternatif tıpta en çok desteğine başvurulan bitkilerden biri olan ekinezya, soğuk algınlığı nasıl geçer sorusunu yanıtlayabilecek bir özelliğe de sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ekinezya, virüs ve bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Ekinezya bitkisinin çiçeklerinin ya da yaprağının sıcak suda demlenmesi yöntemiyle hazırlanan ekinezya çayı ise soğuk algınlığını tam anlamıyla önlemese de süresini kısaltarak hastalığın daha hafif bir etki göstermesine yardımcı olur.
Çocukluktan beri annelerimizin maharetli ellerinden içtiğimiz tavuk suyu çorbası da soğuk algınlığına çok iyi geliyor. Tavuk suyu çorbasının içerisinde yer alan bileşenler soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla savaşan beyaz alyuvar hücrelerini arttırır. Bu sayede soğuk algınlığını çok kısa sürede atlatabilirsiniz.
Tavuk suyu çorbasının yanı sıra paça çorbası da soğuk algınlığı konusunda aynı etkiyi gösterir.
Eğer şiddetli bir şekilde soğuk algınlığı geçiriyorsanız, her gün bir tatlı kaşığı bal ile yarım tatlı kaşığı toz tarçını bir bardak ılık sütün içerisine ilave edip karıştırın. Her gün bu tarifle hazırlayacağınız bir bardak süt, geçirdiğiniz rahatlığı çok kısa sürede atlatmanıza yardımcı olur.
Genellikle kokusundan dolayı çok tercih edilmese de soğan suyu da soğuk algınlığını geçirmede çok etkili bir içecektir.
Bir su bardağı soğan suyunu, şifa deposu balla tatlandırarak günde bir iki bardak içtiğinizde çok kısa sürede hastalığın etkilerinin azaldığını ve iyileştiğinizi fark edeceksiniz.
Hamilelik döneminde yaşanan soğuk algınlığını da eğer çok büyük şikayetler söz konusu değilse bitkisel yöntemler ile atlatmak mümkündür. Soğuk algınlığına yakalanan anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirebilmek adına bol bol istirahat etmesi gerekmektedir. Ayrıca eğer burun tıkanıklığı söz konusuysa tuzlu su çekilerek burun içinde oluşmuş olan ödem giderilebilir.
Bol sıvı desteği ve C vitamini alınarak soğuk algınlığı çok kısa sürede atlatılabilir. Eğer anne adayı soğuk algınlığını ağır bir şekilde atlatıyorsa ilaç kullanmak için doktoruna danışabilir.
Soğuk algınlığı nasıl geçer sorusun sadece yetişkinler için değil bebekler için de mutlaka yanıtlanması gereken sorulardan biri olduğunu söylemeliyiz. Bebeklerin bağışıklık sistemi, yetişkinlerinkine göre çok daha güçsüzdür.
Hastalıklara karşı daha savunmasız oldukları için çok kolay bir şekilde hasta olabilirler. Bu yüzden herhangi bir hastalık belirtisi ile karşılaştığınızda öncelikli olarak bebeğinizi mutlaka bir hekime götürmelisiniz. İlaç kullanımı bebek ve çocuklarda risk taşıdığı için eğer ilaç kullanmanız gerekiyorsa bunu da hekim kontrolünde yapmalısınız.
Bunun yanı sıra soğuk algınlığı tedavisi devam ederken bebeğinizi sıvı gıda ağırlıklı beslemeli, eğer emziriyorsanız ara vermeden emzirmeye devam etmelisiniz. Ayrıca bir yaşından büyükse bebeğinize bal ve nane limon karışımı içirebilirsiniz.
Bu önerilerimizin yanı sıra güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklarla savaşarak sağlığınıza en kısa sürede yeniden kavuşmanıza yardımcı olur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve sağlıklı bir bedene sahip olmak için Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Önerileri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.