Su, insan için hayati öneme sahip bir bileşiktir. Hatta eski zamanlarda kutsal bir madde olarak da görülüyor ve suya saygı duyuluyordu. İlk termal uygulamalar, özellikle Roma döneminde askerler ile soyluların tedavisi için ve halkın tedavisi için kullanılmaya başlanmış, tam bir termal kültür oluşturulmuştur. Bizanslılarla devam eden bu kültür, daha sonra Türk gelenekleri ile birleşerek hamam kültürünün oluşmasını sağladı. Tarihsel uygulamalara baktığımız zaman, termal su bölgelerinin sosyal hayatın merkezi olduğu kadar tedavi ya da rahatlama merkezi olduğu da görülmektedir. Böylece termal alanlar, tarihin her döneminde insan yaşamının ayrılmaz bir parçası, etkili sosyal çevresi haline gelmiştir.
Termal turizm; termal suların olduğu bölgelerde çevre ve iklim unsurları ile beraber insan sağlığına fayda sağlamak açısından çeşitli uzman ve hekimlerin gözetimi, denetimi altında yapılan rahatlatıcı sağlık hizmetleridir.
Termal suyun tedavi amaçlı kullanılabilmesi için o suyun yer altından çıkan doğal bir kaynak olması gerekir. Sıcaklık olarak da 20 derecenin üzerinde olması gerekir. Sağlığın iyileştirilmesi, korunması ve zinde olmak isteği bu merkezleri daha da belirgin hale getirdi. Önemli SPA merkezlerini incelediğimizde, sunulan hizmetin çok hassas bir dengeye sahip olduğu dikkatimizi çekiyor. Gelen konuklara uygun özel menülerden konaklama mimarisine kadar her şeyin çok özenli olduğu ve tasarlandığı görülmüştür.
Ankara'nın en iyi termal oteli Çam Otel'i ziyaret etmeyi unutmayın!
Bir termal turizm işletmesinin gelişmesinin ilk unsuru, doğal kaynağın varlığıdır. Misafirler her ne kadar iyi sunulan hizmet ve aktiviteleri de beğense dahi doğal kaynakların varlığı ve sürdürülebilirliği, bir termal turizm işletmesinin de sürdürülebilirliğini sağlar ve öncelik ona aittir. Ayrıca daha iyi hizmet adına termal medikal uygulamaların hem bu sektördeki çalışanlar hem de işverenler açısından bilinmesi önemlidir.
Her su tedavisi, farklı hastalıklara iyi gelen özelliklere sahiptir. Ana termal terapi uygulamaları başlıca; SPA hamamı, çamur (Peloid) uygulaması, gaz banyosu, içme kürleri, inhalasyon tedavisi ve deniz tedavileridir (Talasoterapi).
Spa Hamam
‘’Sanus Per Aquam’’, yani ‘’sudan gelen sağlık’’ anlamını taşıyan SPA’nın tarihi Roma’ya kadar uzanmaktadır. SPA & termal ayrıca özellikle günümüzde bireylerin ruhsal ve fiziksel olarak tedavi gördüğü, rahatladığı, iyileşebildiği terapi merkezleri anlamını da taşımaktadır.
Çamur (Peloid) Uygulamaları
Çamur uygulamalarının vücuda geri dönüşü oldukça faydalı şekilde gerçekleşir. Peloid çamuru uygulamaları özellikle romatizmal hastalıklar, bel ağrıları, eklem hastalıkları ile kronik hastalıkların yanında travma ve depresyon gibi ruhsal problem dönemlerinde de başvurulan bir uygulamadır.
Gaz Banyosu
Termal turizm bünyesinde yapılan tedavilerden biri de gaz banyosudur. Gaz banyosu yaygın olarak karbondioksitle (Co2) beraber yapılmaktadır. Bu doğal kaynak suların birçoğunda karbondioksit gazı da bulunmaktadır. Karbondioksit gazı fazla olan suların, termal turizm işletmelerindeki bir diğer tedavi yöntemi olduğu bilinmektedir. Ülkemizde henüz çok bilinir hale gelmemiş olsa da çok faydalı olduğu tespit edilmiştir.
İçme kürleri
Mucizevi faydaları olan bir diğer tedavi yöntemi de içme kürleri! Karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak ve metabolizma hastalıkları için uygulanan içme kürlerinin yanında banyo kürleri de; kalp, dolaşım bozuklukları, romatizma gibi hastalıklar için uygulanmaktadır.
İnhalasyon Tedavisi
Katı halde bulunan ilaçların, gaz ya da buhar şeklinde akciğerlere verilmesi yöntemine inhalasyon tedavisi denmektedir. Bu uygulama, en eski tedavi yöntemlerinden de biridir. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile astımda en sık kullanılan bu tedavinin en mühim noktası verilecek dozun iyi ayarlanmasıdır.
Deniz Tedavileri (Talasoterapi)
Yunanca ‘’deniz’’ anlamına gelen ‘’talaso’’nun da köklü bir geçmişi vardır. Özellikle; sıcak deniz suyu yağmuru altında yapılabilen masajlar termal turizm tedavilerinin ayırt edici özelliklerinden biridir. Ayrıca tesis edilen deniz suyunun, yosun gibi denize özgü varlıklarla beraber tedavi uygulamalarında yer aldığı da bilinmektedir.
Türkiye'deki pek çok şehrin temiz havası, yeşil doğası, şehirden uzaklığı, termal sularıyla birleştiği zaman önemli tedavi uygulamaları bütünü ortaya çıkıyor. Türkiye çok fazla sayıda ve kalite konusunda iddialı termal su tesisine sahip. Sözgelimi; yapılan anket ve araştırmalar da göstermiştir ki göz ameliyatı için Türkiye’ye gelen bir turist, muayene ya da ameliyat sonrası iyileşme sürecini termal turizm işletmelerinde geçirebilir. Sağlık turizmini içeren bu termal turizm dünyası, Türkiye’de önem ve talep artışıyla tanınan önemli bir turizm türü olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda da özellikle turistlerin gelmeleri ve artan talepleri doğrultusunda Türkiye’de de modern termal turizm uygulamaları hızlanmış ve geliştirilmiştir. Ayrıca ülkemizdeki birçok termal tesis ziyareti bayram, tatil ya da hafta sonları gibi çalışılmayan dönemlerde otele yakın mesafede yaşayan insanların gelip dinlenmeleri şeklinde de gerçekleşmektedir.
Termal turizm, tüm yıl boyunca geliştirilebilen, dolayısıyla mevsimlere göre sezonu kapanmayan bir turizm türüdür. Olumsuz ekonomik sorunlardan da daha az etkilenen bir alandır. Aynı zamanda tıp, otel çalışanı ve uzman personel alımı sayesinde istihdam sağlanır. Gelişmiş özellikler içerisinde yer alan maddelerden birkaçı şöyledir: