Herkesi etkileyebilen yaygın ve karmaşık bir artrit şekli olan gut hastalığına ne iyi gelir sorusu birçok kişi tarafından sıkça sorulur. Genellikle ayak başparmağında olmak üzere bir veya daha fazla eklemde ani, şiddetli ağrı, şişme, kızarıklık ve hassasiyet atakları ile görülen bu hastalık doğru tedavi edilmediği takdirde oldukça uğraştırıcı olabilir.
Günün her anında aniden bir gut atağı meydana gelebilir ve özellikle gecenin ortasında baş parmağınızın sahip olacağı yanma hissi uykunuzdan uyandırabilir. Etkilenen eklem o kadar sıcak, şiş ve hassas hale gelir ki üzerine denk gelen incecik bir çarşafın ağırlığı bile dayanılmaz görünebilir.
Ankara’nın en iyi termal oteli Çam Otel olarak hazırladığımız içeriğimizde, gut hastalığına ne iyi gelir sorusunun yanıtını cevaplarken bu hastalık muzdarip olanların tercih edebileceği tedavi yöntemlerini sıralayacağız.
Ayrıca bir diğer yaygın görülen hastalık olan alerjik astım ile ilgili hazırladığımız Alerjik Astıma Ne İyi Gelir? Alerjik Astım için 4 Farklı Tedavi Yöntemi başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Gut hastalığı, eklemlerde ağrı, şişlik ve hassasiyete neden olan bir iltihap şeklidir. Genellikle ayak başparmağında ve geceleri ani ve yoğun eklem ağrısı ataklarına neden olur. Ayrıca diğer ayak parmaklarında, ayak bileğinde ve dizdeki eklemlerde de etkilerini gösterebilir..
Erkeklerin gut hastalığına sahip olma olasılığı kadınlardan üç kat daha fazladır. Gut hastalığı genellikle 40 yaşını geçen erkeklerde ve menopozdan sonra östrojenin koruyucu etkilerini kaybeden kadınlarda daha sık oranla görülür.
Gut hastalığının belirtileri günün her anında ortaya çıkabiliyor olsa da genellikle geceleri görünür. Aniden gelişen semptomlar birçok farklı şekilde kendini gösterir. Bunlar:
Yukarıda listelediğimiz belirtilerin birini ya da birkaçını vücudunuzda hissettiğinizde bir uzman doktora görünmeniz gerekir. Bu sayede eğer gut hastalığına sahipseniz, gündelik hayatınızı, uyku rutininizi olumsuz şekilde etkileyecek olan bu rahatsızlığa karşı uygulamanız gereken tedavi yöntemlerine vakit kaybetmeden geçebilirsiniz.
Gut hastalığının ne olduğunu ve belirtilerini bilmek kadar, bu hastalığa nelerin yol açtığını öğrenmek de önemlidir. Gut hastalığı, vücudun her hücresinde ve özellikle kırmızı et, bazı deniz ürünleri, şekerli gazlı içecekler gibi birçok gıdada bulunan, doğal kimyasallar olan pürinlerin parçalanmasından dolayı yüksek düzeyde ürik asite sahip olan kişilerde gelişir.
Ürik asit vücuttan, böbrekler tarafından gerektiği gibi atılmadığı veya yüksek pürinli bir diyetten dolayı çok fazla tüketildiği zaman vücutta birikir ve eklemlerde iğne benzeri kristaller oluşturarak ani, şiddetli ağrı ve şişmeye neden olabilir.
Listelediğimiz semptomlara vücudunuzda sahip olduğunuzda görünmeniz gereken uzman doktorlar, bir takım testlerin sonucunda gut hastalığına sahip olup olmadığınızı anlarlar. Eğer testlerin sonucunda gut hastalığının vücudunuzda görüldüğü ortaya çıkarsa izlemeniz gereken birkaç tedavi yöntemi bulunur.
Doktorunuzun da tavsiyesi ile uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri sayesinde hastalığın günlük hayatınızda sizleri etkilemesinin önüne geçebilir ve daha sağlıklı şekilde yaşamınızı devam ettirebilirsiniz. Dilerseniz şimdi kendi yöntemleriniz ile de tedavisine katkı sağlayabileceğiniz gut hastalığına ne iyi gelir sorusunun cevaplarına bakalım.
Birçok kişi için kilo vermek ve diyet değişiklikleri gut ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Doktorların gut hastalarına ilk tavsiyesi kırmızı eti sınırlandırıp yeme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiği olur. Diyetinize meyve, sebze, kuruyemiş, kepekli tahıllar gibi işlenmemiş gıdalar eklemek ürik asit seviyelerini ve gut riskini önemli ölçüde azaltır.
Önemli ölçüde kilo vermek için düzenli yapılan egzersizler de aynı zamanda gut hastalığına iyi gelir. Özellikle fazla kilosu olan kişilerin insülin direncinin yüksek olmasıyla ürik asit seviyesinin yükselmesi arasında bulunan bağ kanıtlanmıştır. Bu yüzden düzenli egzersiz ve yürüyüşler ile kiloya dikkat etmek gut hastalığının tedavisi için tercih edilmelidir.
Gut hastalığına ne iyi gelir sorusunun cevabını verirken tüketilmemesi gereken besinleri de listelemek gerekir. Genel anlamıyla bir eklem iltihabı olan gut hastalığı tüketilen besinler ile oldukça yakın bir ilişkiye sahiptir.
Hastalığın etkisinin azaltılabilmesi için tüketilmemesi gereken belli besinler bulunur. Başta sakatatlar ve şarküteri ürünleri olmak üzere, kırmızı et ve kaz, bıldırcın, ördek, balık ve kalamar gibi beyaz etlerin fazla tüketiminden uzak durulmalıdır. Katı yağlar, bakliyatlar, nohut, mercimek, kuru fasulye, mantar ve boza gibi besinler de gut hastalığına sahip olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Gut hastalığını kötü şekilde etkileyen besinlerin yanı sıra, hastalığın etkilerini azaltan ve vücuda olumlu katkılarda bulunan besinler de bulunur. Bu besinler ile hazırlayabileceğiniz kürler sayesinde vücuttaki ürik asit oluşumunun önüne geçebilir ve hastalığın fiziksel etkilerini azaltabilirsiniz.
Birçok farklı hastalık için vücuda gereken faydayı sağlayan termal sular aynı zaman gut hastalığı tedavisinde de kullanılır. Pankreas fonksiyonlarını destekleyen minerallere sahip olan termal sular, gut hastalığı için gerekli olan ürik asit atılımını artırır. Kanda birikmiş unsurları temizlerken, şeker, yağ ve ürik asit fazlalığının da vücuttan atılmasını sağlayan termal sular pek çok hastalıkta olduğu gibi gut hastalığında da en önemli katkıyı sağlayan tedavi yöntemlerindendir.
Termal Suyun Faydaları Nelerdir? başlıklı içeriğimiz inceleyerek termal suyun faydaları hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Gut hastalığına ne iyi gelir sorusunun yanıtını 4 tedavi yöntemi ile verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Sizler de yazımızda bahsettiğimi gündelik hayatınıza uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri doğrultusunda hastalığın etkilerini geçirebilirsiniz.
Aynı zamanda Çam Otel’in sahip olduğu termal su ve spa imkanları hakkında daha fazla bilgi alabilir, bu keyifli deneyimi yaşayabilmek için Çam Otel’e rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz blogumuzda yer alan diğer içeriklerimizi okumayı da unutmayın!