Yüzmeyi öğrenenlerimiz bilirler ki özellikle yaz ayları bir havuz ya da denizi aradığımız zamanlardır. Sıcaktan bir nebze kaçmak ve serinlemek için kendimizi suyun kollarına atarak ferahlarız. Adeta korkusuzca derinlere açılan ya da yüzme yöntemleri ile diğerlerinden kendini ayıran yüzücülerin ise birbirinden farklı yüzme stilleri ile kendilerini eğittiklerini biliyor musunuz?
Yüzmenize renk katacak, sudan ve atacağınız kulaçlardan daha fazla tat alacağınız çeşitli yüzme teknikleri ile siz de dikkat çeken bir yüzücü olabilirsiniz! Suda rahatlıkla uygulayabileceğiniz yüzme teknikleri ve ipuçları işte sizin için derlediğimiz bu yazıda!
Serbest stil, bu yüzme teknikleri arasında en popüleridir. Yüzme eğitiminde de ilk olarak serbest stilin öğretildiği, daha sonra diğer stillere geçildiği bilinir, çünkü yüzme teknikleri içinde en temel ve formülasyonu en karışık olan stildir.
Serbest stil yüzme tekniği öğrenmeyen birinin diğer stilleri öğrenmesi oldukça zordur. Bu stille ilgili olarak bilinmesi gereken ilk şey su ile savaşmamak gerektiğidir. Suda sert hareket etmek, kuvvetinizle doğru orantılı olarak suyun direncini de arttırır. Bu nedenle öncelikli amacımız direncimizi azaltmak olmalıdır. Vücudumuz, suya paralel ve uzunlamasına bir pozisyon almalıdır.
Bu işlemi kendiliğinizden gerçekleştirmekte zorlanıyorsanız yardımcı ekipmanlardan yardım alabilirsiniz. Bunların başında tabii ki yüzme tahtaları gelir. Bedeninizi paralel konuma getirmek için bu ekipmanı bir referans olarak kullanabilirsiniz. Yüzme tahtasının size yakında uçlarından gergin bir şekilde tutmalı, ayak vuruşlarını gerçekleştirmelisiniz. Ortalama bir eğitimle beraber vücudunuzun paralel hale gelmesi kolaylaşacaktır.
Bu soruyu duyar gibi oluyorum. Kulaç tabii ki işin en önemli kısımlarından biri. Adeta bir aracın ilerlemesi için gaza basmak ne ise yüzücü için de kulaç atmak aynı niteliğe sahip. İyi bir kulaç atmak için; parmaklarınızı çok az açık bırakmalısınız. Atacağınız kulaçlar, su altındaki hareket alanını bacaklarınızın yanında bitirmelidir. Daha sonra su üstüne çıkan kolunuzu dirsekten bükmeli ve gerinir gibi yukarı doğru yönlendirmelisiniz.
Yüzme teknikleri ile suyun altında birbirinden keyifli dakikalar geçireceğiniz bir gerçek. Gelelim işin nefes kısmına! Serbest stilde önerilen nefes aralığı üç kulaçtır. Yani üç kulaçta bir nefes almanız bu stilin iyi işlemesi için gereklidir.
Her ne kadar iki kulaçta bir nefes alan yüzücülerin olduğu bilinse de genel tarif bu şekildedir. Kulaçlardan sonra nefes almak için başınızı öne eğmemelisiniz. Suyun için çektiğiniz kolunuzun yönüne doğru başınızı çevirerek uygun nefes alma yöntemini sağlamış olursunuz. Başınızı öne doğru kaldırmak sanılanın aksine sizi daha fazla yorar.
Nefes, kulaç ve suda alacağınız pozisyon ile beraber bir diğer önemli kolu da ayaklarınızdır. Tüm bu işlemleri gerçekleştirirken ayaklarınızı çırpmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Unutmayınız ki yüzme işi vücudunuzun belirli bölgelerinin bir arada çalışması ile gerçekleştirilir. Birinin eksik ya da zayıf olması verim almanıza engel olur.
Yüzmenin faydalarını incelediğimiz yazımıza göz atmayı unutmayın!
Yüzme teknikleri ile ilgili bir diğer yöntem de sırtüstü yüzmedir. Bu yöntemde de serbest stil gibi vücudunuzun suya paralel olması gerekir, ancak atacağınız kulaçlar gereği tam bir paralelliğe sahip olmazsınız. Bu sırtüstü yüzme tekniği için size bir avantaj sağlar. Kolunuzun ileriye doğru uzanma aşamasında tüm vücudunuz yana doğru dönmeye başlar.
Bu sayede uzattığınız elinizin daha ileriye yetişmesi için gereken omuz eklemini sağlamış olursunuz. Vücudunuzun sırtüstü yüzme sırasında sağa ve sola doğru salınımı bu açıdan doğrudur. Bu salınımı kolaylaştırmak için ilk başta palet gibi ekipmanlardan da yardım alabilirsiniz. Bu stil uygulanan yöntemler açısından farklılıklar taşımaktadır.
Kollarınızı geriye doğru uzatarak gergin bir biçimde birleştirin ve sadece ayaklarınızı çırparak yüzün. Bu yöntemde sırt ve ayaklarınız yoğun bir biçimde çalışır.
Kollarınızı yine gergin olarak geride birleştirin ve hafif sağa ya da sola doğru dönün. Yine ayaklarınızı çırparak yüzeceğiniz bu yöntemde de sırtınız ve ayaklarınız çalışacaktır.
Ellerinizi arkadan, ensenin hemen altında birleştirin. Adeta esner pozisyonda olduğunuz bu yöntemde de ayaklarınız çalışır. Bu yöntem ile de sırt ve ayak çalışması yapabilirsiniz.
Kollarınız bu defa aşağıdadır. Ellerinizi pantolonunuzun ceplerine sokar gibi bir pozisyona getirin ve gergin olmasına özen gösterin. Yine ayak çırpma ile yüzeceğiniz bu yöntem bir diğer ayak ve sırt çalışması yöntemidir.
Muhteşem bir Ankara havuz deneyimi için Çam Termal Otel'in özelliklerine göz atın...
Kurbağalama stil yüzme stilleri, en çok dikkat edilmesi gereken yöntemlerden biridir. Bu stilin öğrenim süreci genellikle kolay geçmez. Öğrenme aşamasını atlatıp bu stilde yüzmeye başladığınızda da kol ve bacağın yüzmeye etkisi yarı yarıyadır. Dolayısıyla iyi kol ve bacak kaslarına sahip olmanız gerekir.
Bu yöntemin en ideal anlatımı şu şekildedir: İsminden de anlaşılacağı üzere kurbağaların yüzüş tekniğini taklit edilir. Serbest ve sırtüstü yüzmenin tersine bacaklar ve kollar yanlara açılır ve toplanır. Tavana asılı bir makaradan geçen ipler, sizin el ve kollarınıza bağlanır. Kolunuzu kendinize doğru çektiğiniz anda ayaklarınız da kalçanıza doğru çekilir.
Eliniz omuz hizasına gelip tekrar gerilmeye başladığında ise ayaklarınızı çırparsınız ve vücut ilk andaki gergin pozisyona geri döner. Kol omza doğru çekilirken nefes alınır, gergin pozisyona dönüş esnasında ise nefes verilir. Su direncinin fazla olmasından ötürü kurbağalama stil yüzme, diğer stillere göre daha yavaştır.
Bu stilde kol ileri doğru uzanırken avuç içleriniz dışarıya bakmalıdır. Daha sonra yanlara doğru dışarı süpürme ve ardından içeri süpürme yapılır. Aynı sırayla işlem devam eder.
Kısaca tarihinden de bahsetmek faydalı olacaktır, çünkü bu stilde yüzme çok eski dönemlerde de görülmektedir. Kurbağalara benzer, dairesel hareketler ile yapılan yüzme biçimi Antik çağ insanının da uyguladığı bir yöntemdir. Antik Yunan, Roma ve Mısırlıların bu yüzme stilini kullandıkları o döneme ait kaynaklar ile tespit edilmiştir.
Baş hariç vücudun neredeyse tamamı suyun içindedir. Bu nedenle suyun direncine en fazla maruz kalan stildir. Diğer yüzme teknikleri uygulama esnasında palete izin verirken kurbağalama stilde palet gibi yardımcı ekipmanlar kullanılmaz.
Diğer stillerde vücudu ileriye götürmeyi çoğunlukla kollar yaparken bu stil yüzmede kol ve bacağın yüzmeye etkisi yarı yarıyadır. Kulaçta önce dışa, sonra içeri doğru bir hareket vardır ve bunlara sırasıyla ‘’outsweep’’ ile ‘’insweep’’ denir.
Çam Hotel'in havuz seçeneklerini ziyaret etmeyi unutmayın!
Gelelim yüzme teknikleri ile ilgili derlememizin son başlığına! Kelebek gibi uçar mısınız bilemeyiz ama kelebek gibi yüzebileceğiniz bir gerçek! Tekniği iyi kavrayıp uygulayan biri için en hızlı ikinci yüzme stilidir. Bu stilin de kendi özgü zorlukları olduğunu baştan belirtelim. Yine de kurallara uyar ve doğru hamleleri yaparsanız neden kelebek stilinde de başarılı olmayasınız?
Öncelikle kollara bir bakalım! Kollarınızın omuz genişliğinde açılmalı ve bu sırada başınızın üzerinden ileriye doğru gergin bir şekilde uzanmalıdır. Avuç içleriniz dışarıya doğru bakmalıdır ve kollarınızla yarım daire oluşturup anahtar deliğine benzer çekiş yapmanız gerekir. Suyu çekiş esnasında dirsekler, ellerinizin yukarısında olmalıdır.
Bu çekiş sonrasında avuç içlerinizin içe dönük ve hafif geriye doğru bakacak şekle getirilmesi gerekir. Bu esnada eller vücudunuzun yanında geçerek arkaya doğru itilir. Daha sonra ise işlemi tekrar uygulamak için vücut artık toparlanmayı bekler. Arkaya doğru itilen kollar şimdi suyun dışında ileriye doğru uzatılmalıdır.
Kelebek stil yüzmede kol hareketlerini üç bölüme ayırabiliriz: Çekme, itme ve toparlama. Kollarınızın suya girişi esnasında elleriniz omuz hizasında olmalıdır. Sırasıyla baş ve kollar suya sokulur. Kollar suyun içindeyken dışarı doğru açılır ve içe doğru süpürme işlemi uygulanır. Kollar, göğüsten aşağıya doğru uzatılır ve suya bastırılır. Yukarıya, suyun üstüne doğru çıkmaya başlayan kollar tekrar toparlanmaya başlar.
Ayaklar, ellerin suya girmesi ve çıkmasına paralel olarak iki vuruş gerçekleştirir. Kolların su içerisindeki hareketi esnasında ayaklar da çalışır. Ayaklarınızın bu yöntemde aldığı hal dışa süpürme şeklindedir. Aşağı vuruş ve yukarı vuruş olarak iki şekilde çalışır.
Yüzme teknikleri, hareket alanlarınızla paralel olarak farklı nefes kontrollerini de içinde taşır. Yukarı süpürme işlemi gerçekleştirilirken nefes alınır. Baş, kollar suyun üstüne çıkmadan çıkar ve kollardan önce suya girer.
Özellikle havuzda yüzenlerin uyguladıkları bu stilleri nerede deneyebileceğinizi soruyorsanız, Ankara Kızılcahamam’daki Çam Termal Otel, beklentilerinizi karşılayacak niteliktedir. Havuz bakımları, doğal yaşama açık alanları ve ustaca hizmetleriyle iyi bir tatilin ne demek olduğunu burada öğrenebilirsiniz!