Fotoğraf çekim teknikleri ile ilgili püf noktalara hakim olmak, her anımızı fotoğraflayarak sosyal medya hesaplarımızda yayınladığımız bugünlerde önemli bir gereklilik haline geldi. Çünkü artık insanların beğenisini kazanmak için yalnızca fotoğraf çekmek yeterli değil, aynı zamanda çekilen fotoğrafların gerçekten kaliteli olması gerekiyor.
Gördüğünüzü objektife en iyi şekilde yansıtacak fotoğraflar çekmek için de bazı konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu doğrultuda biz de bu yazımızda sizler için yaptığınız seyahatlerde yaşadığınız unutulmaz anları ölümsüzleştirmeniz için size yardımcı olacağını düşündüğümüz fotoğraf çekim tekniklerini sıralıyoruz.
İşte sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınızda beğeni yağmuruna tutulmanızı sağlayacak güzel fotoğraflar çekebilmek için bilmeniz fotoğraf çekim teknikleri!
Çıktığınız seyahatlerde, birbirinden profesyonel fotoğraflar çekerek gören herkesin beğenisini toplamayı ve tatil anılarını unutulmaz kılmayı istemez miydiniz? Aslında başkalarının sosyal medya hesaplarında görüp beğendiğiniz fakat ben böylesini çekemem diye düşündüğünüz fotoğrafları çekmek, birkaç tüyo öğrendikten sonra zannettiğinizden de kolay.
Çam Otel olarak bu yazımızda, sizlere hayal ettiğiniz kusursuz fotoğrafları çekebilmeniz konusunda yardımcı olabilmek için işinize yarayacağını düşündüğümüz fotoğraf çekim tekniklerini sıraladık.
İşte elinizdeki kameranın işlevlerini çok daha profesyonel bir biçimde yerine getirmesini sağlayacak 10 fotoğraf tekniği!
Güzel fotoğraf çekmenin en temel adımı telefonunuzu ya da fotoğraf makinenizi tanımaktan geçiyor. Eğer fotoğraflarınızı profesyonel fotoğraf makinesi ile çekiyorsanız cihazınızın modeli ve özellikleri hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmanız önemli.
Eğer fotoğraflarınızı cep telefonu ile çekiyorsanız işinizin biraz daha kolay olduğunu söylemek mümkün. Yapacağınız birkaç basit ayarlama sonrasında şahane fotoğraflar çekebilirsiniz!
Eğer fotoğrafçılık konusunda acemi değilseniz bu kavram size çok da yabancı gelmeyecektir. Altın oran olarak da bilinen üçte bir kuralı, fotoğraf kompozisyonu oluştururken size yardımcı olacak temel fotoğraf ilkelerinden bir tanesi. Peki nedir bu üçte bir?
Fotoğraf makinelerinde ve cep telefonlarında, fotoğraf çekmeyi çok daha pratik hale getiren kılavuz çizgileri bulunur. Bu kılavuz çizgileri cihazınızın ekranını yatayda toplam dokuz kareye bölmektedir. Böylece ortaya 4 adet kesişim noktası çıkar
Fotoğraflamak istediğiniz objeyi, kadrajın tam ortasına değil bu çizgilerin üzerine gelecek biçimde konumlandırdığınızda üçte bir ilkesini uygulamış olursunuz.
Böylece hem daha dengeli bir yerleşim oluşturabilir hem de daha estetik ve göze hoş gelen fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Normal şartlarda fotoğraf makinenizin vizöründen baktığınızda görebileceğiniz kılavuz çizgilerini, makinenizin ya da telefonunuzun ayarlarından sürekli görünür hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekranda göremeseniz de kılavuz çizgilerini hayal ederek istediğiniz görünümü yakalayabilirsiniz.
Anı yakalamaya çalışırken kameranızın sarsılması çektiğiniz fotoğrafın bulanık çıkmasına neden olacaktır. Bunu önlemek adına ilk yapmanız gereken şey cihazınızı doğru tutmayı öğrenmek ve sarsılmasının önüne geçmek.
Eğer fotoğraflarınızı fotoğraf makinesi ile çekiyorsanız makinenizin askısının her daim boynunuzda olmasına özen göstermelisiniz. Böylece makinenizin kazara elinizden kayarak başına bir şey gelmesini de engellemiş olursunuz.
Öte yandan sol elinizle kameranın gövdesini tutarken sağ elinizle de sağ kısmını kavramanız gerekiyor. Ayrıca makineyi gövdenize yakın tuttuğunuzda cihazınızın sarsılma ihtimali de azalacaktır.
Eğer cep telefonu kullanıyorsanız her daim yanınızda taşıyabileceğiniz küçük bir cep tripodu kullanabilirsiniz. Böylece telefonunuz elindeyken oluşabilecek sarsılmaları engelleyebilir ve profesyonel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Özellikle manzara fotoğrafı çekiyorsanız yaratmaya çalıştığınız derinlik algısı fotoğrafınızın çok daha dikkat çekici olmasına yardımcı olacaktır. Çünkü derinliği olan bir fotoğrafta ön plana çıkarmak istediğiniz ayrıntıları çok daha net bir şekilde gösterebilirsiniz.
Fotoğraflarınızda oluşturduğunuz perspektif sayesinde arka planı olduğundan daha keskin gösterebilir böylece görünmesini istemediğiniz ayrıntıları da kolayca saklayabilirsiniz.
İşi biraz daha teknik boyutta ele alacak olursak;
Işığı doğru ayarlayabilmek, fotoğraf çekim teknikleri arasındaki en önemli kurallardan bir tanesi. Çünkü ışığı doğru şekilde ayarlamadığınız takdirde, diğer teknikleri başarıyla uygulamış olsanız da elde ettiğiniz sonuç istediğiniz gibi olmayacaktır.
Fotoğraf çekiminde eğer doğal ışık kullanacaksanız çekimi güneşin tam tepede olduğu öğlen saatlerinde yapmamanızı tavsiye ederiz.
Yapay ışık kaynağı kullanıyorsanız ise ışığın en doğru şekilde ayarlandığından emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde çekmek istediğiniz objede ışığın yansımadığı alanlar daha karanlık çıkacak, bu da fotoğrafınızın kalitesini düşürecektir.
Işık miktarının az olduğu alanlarda deklanşör hızını yükselterek çektiğiniz objenin daha belirgin olmasını sağlayabilirsiniz.
Makinenizde ISO, diyafram ve deklanşör hızı ayarlamalarını doğru yapmak çektiğiniz fotoğrafın mükemmel olmasını sağlayacak temel unsurlar arasında yer alıyor. Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için bu kurguyu oturtmak biraz zor olsa da birkaç pratiğin ardından başarılı olabilirsiniz.
Öte yandan eğer bu ayarlamaları yapmak için yeteri kadar vaktiniz yok ise çekimlerinizi cihazınızın manuel modunu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Çekim yapmak istediğiniz alanda doğal ya da yapay ışık yok ise fotoğrafları flaş kullanarak çekmek fotoğraf kalitesini düşüren büyük bir hata olacaktır. Çünkü iç mekanlarda flaş kullanarak yapılan çekimler, ortaya çıkan sonucun çok yapay görünmesine neden olmaktadır. Peki flaş olmadan nasıl başarılı bir çekim yapabilirsiniz?
High Dynamic Range olarak da bilinen HDR modu, özellikle de manzara çekimi yapmak istediğiniz noktalarda işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır. Bir alandaki ışığı otomatik bir şekilde ayarlayan HDR mod, gölgelerin de aydınlanmasını sağlar. Böylece fotoğrafın daha estetik görünmesine yardımcı olur.
Hemen her cep telefonunda olan bu çekim modu, fotoğraf makinelerinin de bir kısmında bulunmaktadır. Eğer cihazınızda HDR mod bulunmuyorsa çeşitli fotoğraf düzenleme programları ile fotoğrafınızda istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.
Fotoğraf çekim teknikleri arasına eklenebilecek bir diğer madde de fotoğrafın arka planında dikkat dağıtmayacak nötr renklere odaklanmak.
Bu sayede fotoğrafta dikkat dağıtan herhangi bir unsur bulunmayacağından direkt olarak öne çıkarılmak istenilen nesneyi ortaya çıkarabilirsiniz. Özellikle portre fotoğraflarında bu çok etkili bir teknik olacaktır.
Çektiğiniz fotoğraflarda içinize sinmeyen ayrıntılar olursa bunları çeşitli fotoğraf uygulamalarında düzenleyerek istediğinize yakın bir görüntü elde edebilirsiniz. Üstelik bu konuda profesyonel olmanıza da gerek yok. Çünkü herkesin kolaylıkla kullanabileceği pek çok farklı uygulama bulunuyor.
Yazımızın genelinde sözünü etmiş olduğumuz fotoğraf çekim tekniklerini hayata geçirdiğinizde hiç şüphesiz çektiğiniz fotoğraflar çok daha güzel olacak. Fakat iyi fotoğraf çekmek için ne yazık ki yalnızca işin tekniğini bilmek yeterli olmayabiliyor.
Pratik yaptıkça çektiğiniz fotoğrafların kalitesi artacak ve zamanla çok daha profesyonel fotoğraflar çektiğinizi fark edeceksiniz. Yapacağınız pratikleri çok daha keyifli hale getirebilir, koşullar elverdiğince gidip gördüğünüz yerleri sözünü ettiğimiz fotoğraf çekim tekniklerine uygun olarak fotoğraflayabilirsiniz.
Tatil planı yaparken, çam kozalaklarının arasında kusursuzluğu ile cezbeden fotoğraflar çekmek için doğanın koynunda bulunan Çam Otel’i de listenize ekleyebilirsiniiz. Burada yaşadığınız huzur ve keyif dolu tatil deneyimini çektiğiniz fotoğraflarla ölümsüz kılabilirsiniz.
Son olarak sizler için hazırladığımız diğer içerikler için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!