Dünyanın en önemli jeopolitik konuma sahip ülkelerinden biri olan Türkiye, turizm çeşitleri bakımından da birçok alternatifi barındırıyor. Söz ettiğimiz turizm çeşitlerinin insanların ilgi alanlarına, seyahat etme amaçlarına, bütçelerine ve daha farklı pek çok faktöre göre oluşabileceğini söylemek mümkün.
Peki Türkiye’de en çok tercih edilen turizm çeşitleri hangileridir? Ülkemizde sağlık turizminde önemli bir konuma sahip olan Çam Otel olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde, yakın zamanda seyahat etmeyi planlayanlar ve bu konu hakkında merak ettikleri olanlar için başlıca turizm çeşitlerini sıralıyoruz.
Yazımızı okumaya devam ederek tercih etmeyi düşündüğünüz turizm kolu ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Türkiye’nin dünya üzerindeki coğrafi konumu, ev sahipliği yaptığı kültürel ve doğal zenginlikler, son yıllarda turizme olan ilginin artması gibi sebepler halihazırda var olan turizm çeşitliliğine de ivme kazandırmış oldu.
Geçmiş yıllarda yalnızca yaz turizmi revaçta olsa da bugün, alternatif turizme olan ilginin artması ile birlikte diğer turizm çeşitleri de merak edilir hale geldi. İşte son zamanlarda Türkiye’de en çok tercih edilen turizm çeşitleri!
Geçmiş dönemlerde Türkiye’de tatil denildiğinde akla ilk gelen turizm çeşidi yaz turizmi olsa da günümüzde insanların kışın da tatil yapma ihtiyaçları, kış turizmini de önemli bir konuma yükseltmiştir. Dağ ve kış turizminin yaygınlaştırılması noktasında ülkemizde oldukça önemli bir kaynak çeşitliliği bulunuyor.
Kar yağışının yoğun ve karın yerde kalma süresinin uzun olduğu bölgelerde gelişen kış turizmi, kış sporlarına duyulan ilgiyi de günden güne arttırıyor. Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezleri arasında yer alan Uludağ, Kartepe, Kartalkaya ve Palandöken gibi yerlerde en çok tercih edilen kış sporu ise kayak. Eğer kışı seviyorsanız ve kış sporlarından zevk alıyorsanız bu bölgelere yapacağınız seyahat sizin için ideal olabilir.
Yapmaktan zevk alacağınız popüler kış sporları için tıklayın.
İlk çağ döneminden bu yana sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anadolu topraklarının, inanç turizminin kalbinin attığı yer olduğunu söylesek yanılmış olmayız. Bunun en önemli sebebi ise elbette ki Anadolu’da cami, kilise, sinagog gibi birçok farklı inanç merkezinin yer alması.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de inanç turizminin en yaygın olduğu üç yer ise Hatay’da bulunan St. Pierre Anıt Müzesi, Mersin’in Tarsus ilçesinde yer alan St.Paul Anıt Müzesi ve İzmir’in Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi olarak belirlenmiştir.
Bunların yanı sıra Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına asırlarca başkentlik yapmış İstanbul’da, ülkemizin başkenti Ankara’da, Bursa, Konya ve Anadolu’nun daha pek çok şehrinde sayısız inanç merkezi bulunuyor.
Eğer inanç kültürüne merak duyuyorsanız ve tarihi turistik gezilerden hoşlanıyorsanız inanç turizminin yapıldığı önemli noktalara kısa geziler düzenleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Yayla turizmi de tıpkı kış turizmi gibi son dönemde popülaritesini gittikçe arttıran ve ilgi odağı haline gelen turizm çeşitleri arasında yer alıyor. Genellikle kalabalıklardan kaçarak daha sakin bir tatil yapmak isteyen kişilerin bir numaralı tercihi olan yaylalar, sıcak yaz günlerinde insanların ferahlamasına ve kendilerini yenilemesine yardımcı oluyor.
Yayla turizminin geliştiği Ayder yaylası, Perşembe yaylası, Pokut yaylası gibi gezginlerin uğrak tatil mekanlarında tertemiz havayı içinize çekerken eşsiz bir manzaraya da şahit olabilirsiniz.
Son olarak doğa ile yakından ilişkili olan yayla turizminin yapıldığı yerlerde en çok tercih edilen aktivite ise elbette ki popüler doğa sporu trekking.
Kongre turizmi de Türkiye ekonomisine katkıda bulunan ve ülkemizin gelişmesini sağlayan en önemli turizm çeşitleri arasında sayılabilir. Özellikle İstanbul, bulunduğu konum ve gelişmişliği nedeniyle ülkemizde kongre ve fuar turizminde başrol oynayan şehirlerden bir tanesi. Bunun yanı sıra Ankara, Bursa ve İzmir gibi kentler de kongre ve fuar turizminin geliştiği yerlerden.
Öte yandan 8 farklı kongre salonu ile Çam Otel’in de kongre ve organizasyonlar için en gözde konaklama yerlerinden biri olduğunu da belirtelim.
Kongre ve fuar turizmi yalnızca yurt içi değil yurt dışı hareketliliğe de neden olduğundan, katıldıkları kongre ve fuar ziyaretlerinin sonunda ülkemizdeki tarihi ve turistik mekanları gezip görmek üzere konaklamaya devam eden yabancı turist sayısı da epey fazla.
Türkiye’de spor denildiğinde akla ilk gelenlerden biri futbol turnuvaları ve olimpiyatları olsa da spor turizmi bundan çok daha fazlasını içeriyor. Teknolojinin bu denli gelişmesi ile birlikte spor faaliyetleri de dünya genelinde popülerliğini giderek arttırıyor.
Özellikle kış aylarında kış sporlarına verilen önemin ve yapılan yatırımların yanı sıra rafting, dağcılık, paraşüt gibi spor türlerine duyulan merak da giderek artmaktadır. Bu doğrultuda spor turizminin ilerleyen süreçte kendini daha da geliştireceğini söylemek mümkün.
Spor turizmi, rafting ve dağcılık, kayak, balon, futbol ve basketbol gibi pek çok farklı spor dalını kapsıyor.
3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de güzelliği ile büyüleyen sayısız koy, plaj ve körfez bulunuyor. Bu yönüyle ülkemiz, dünyada yat turizminin en fazla geliştiği yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor.
Dünyanın pek çok farklı ülkesinden deniz yoluyla Türkiye’ye giriş yaparak yatlarında seyahat eden turistler, yat turizmine ve diğer turizm çeşitlerine önemli katkılar sağlıyor.
Güvenli sahil şeritleri, muhteşem deniz manzarası ve tertemiz manzarası ile Fethiye, Kaş, Bodrum ve Antalya gibi sahil yerlerinde bulunan yat limanları yat turizminin en çok yapıldığı yerlerden bazıları.
Mağaraların hem sağlık için hem de gezip görmek için ziyaret edilmesi şeklinde tanımlanabilecek olan mağara turizmi de Türkiye’de hatrı sayılır popülariteye sahip olan turizm çeşitleri arasında anılıyor.
Türkiye’de bulunan 40.000’i aşkın mağaranın yaklaşık olarak 30 tanesi de şu an mağaza turizmi faaliyetleri doğrultusunda ziyaretlere açılmış durumda. Astım, Ballıca ve Dupnisa mağaraları ise ülkemizin en ünlü mağaraları arasında yer alıyor.
Eğer yeni yerler keşfetmeyi seviyorsanız doğal ve mükemmel yerleri mutlaka görmelisiniz.
Türkiye’de yerüstü zenginliklerinin yanı sıra yer altında da henüz keşfedilmemiş pek çok zenginlik bulunuyor. Su altı mağaraları, batıklar daha önce görmediğiniz birbirinden güzel deniz canlıları ve daha pek çok şey…
“Scruba” olarak bilinen ve “aletli deniz dalışı” olarak ifade edilen su altı dalış, hiç şüphesiz özellikle heyecanlı sporlar yapmayı sevenlerin bayılacağı bir serüven. Eğer siz de kendinizi bu şekilde tanımlıyorsanız su altı dalışına bir şans verebilir, yepyeni bir uğraş edinebilirsiniz!
Hava sporları da Türkiye turizmine yön veren turizm çeşitleri arasında yer almaktadır. En çok tercih edilen ve turizme katkı sağlayan hava sporları ise yamaç paraşütü ve balon olarak sıralanabilir.
Ülkemizde Kapadokya, Eskişehir Frig Vadisi ve Pamukkale, semalarında balonların süzüldüğü; Fethiye Babadağ ve Nemrut Dağı ise yamaç paraşütünün yapıldığı en önemli noktalardan bazılarıdır.
Türkiye’deki en yaygın turizm çeşitlerinden birinin de sağlık turizmi olduğu söylenebilir. İnsanların sağlık için seyahat etmeleri nedeniyle yapılan sağlık turizmi, medikal turizm, termal turizm ve engelli turizmini kapsamaktadır.
Son olarak Ankaradaki en gözde termal otel Çam Otel’in sağlık turizminin en önemli temsilcilerinden biri olduğunu da belirtelim.
Sizler için Türkiye’de gitgide popüler hale gelen ve turizm çeşitleri konusunu ele aldık. Eğer önümüzdeki seyahatinizde tercihinizi sağlık turizminden yana kullanmak ve doğa ile iç içe huzurlu bir tatil yapmak isterseniz Çam Termal Otel’in size aradığınız konforu sunacağından emin olabilirsiniz. Erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak için hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Seyahatleriniz için artık zorunlu bir uygulama olan HES kodunu nasıl edinebileceğinizi öğrenmek için Güvenli Tatil Rehberi: Seyahat İçin HES Kodu Nasıl Alınır başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.
Öte yandan sizler için hazırladığımız diğer blog yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!